Artık fabrikalar da göç ediyor! 90 bin işçi işsiz kaldı

Yayın tarihi: 24 Temmuz 2024 Çarşamba 6:30 am - Güncelleme: 24 Temmuz 2024 Çarşamba 6:49 am

Türki­ye’deki üretim şartlarını beğenmeyen tekstil şirketleri Mısır’a taşıyor. Son 1 yılda 130 fabrika Mısır’a taşınırken yaklaşık 90 bin işçi işsiz kaldı.

Sözcü’de yer alan habere göre, Öz İplik İş Sen­dikası Başkanı Rafi Ay, Türki­ye’deki üretim şartlarını be­ğenmediği için fabrikasını Mısır’a taşıyan firma sayısının 130’a ulaş­tığını, son bir yılda da 90 bin işçinin tekstil sektö­ründen çıktığını bildirdi. Ay, üretim şartlarının iyileştirilmemesi ve işçi haklarının sağlanmaması halinde fabrika göçünün daha da artacağa dikkat çekti. İşçi maaşlarıyla tasarruf yapılmayacağını söyleyen Ay, asgari ücrete ara zammın kaçınılmaz ha­le geldiğini vurguladı. Ay, basında sansürün kaldırılı­şı ve basın bayramı olarak kutlanan 24 Temmuz dola­yısıyla gazetecilerle sohbet toplantısı düzenledi.

TASARRUF İSTİYORLAR AMA

Ülkedeki ekonomik zorluklar nedeniyle sabit gelirlilerin zor günler geçirdiğini belirten Ay, “Bizden tasarruf istiyor­lar. Emekçiler bırakın tasarrufu 100 yıl önce gündemden kalkan karın doyurma ve barınma sorunuyla boğuşuyor. Biz karnımızı doyuramıyoruz, kiramızı ödeyemiyoruz” dedi. Fason üretim yapan Türk şirketlerin üretimle­rini Mısır’a kaydırdığını ve son 1 yılda Mısır’a gö­çen Türk üretici sayısının 130’a ulaştığını bildiren Ay, 90 bin işçinin de teks­til sektöründen gitmek zorunda kaldığını ifade etti. Asgari ücrete ara zam yapılması gerektiğinin altını çizen Ay, sendikacı­lığın önünde ciddi engel­ler çıkarıldığını anlatırken işçilerin eylemler için harekete hazır olduğunu, konfederasyonlardaki değerlendirmelerin ardın­dan görevin sendikalara düşebileceğini söyledi.

VERGİ TEPKİSİ

Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınması gere­kirken yükün çalışanlara yüklendiğini söyleyen Rafi Ay, “Kazan­cımızla vergi arasındaki fark yüzde 115. Asgari ücret artarken vergi dilimleri artırılmadı, bizden daha çok vergi almak için makas daraltıldı. Eskiden son 2 ayda ikinci vergi dilimine gi­rerdik, şimdi nisandan itibaren ikinci dilime, eylülden sonra da üçüncü dilime giriyoruz. E biz çok kazanmıyoruz ki” dedi.

 

Kaynak: Sözcü