Sokak hayvanları tasarısında ‘Ötanazi’nin adı gitti kendi kaldı

Yayın tarihi: 22 Temmuz 2024 Pazartesi 5:48 pm - Güncelleme: 22 Temmuz 2024 Pazartesi 9:32 pm

Sokak hayvanlarına ilişkin yasa tasarısından ‘ötanazi’ kelimesinin çıkarılacağı, yerine “Veterinerlik Hizmetleri Kanunu’nun 9. Maddesi’nin 3. Fıkrası’nda yer alan hükümler uygulanır” hükmünün ekleneceği belirtildi. CHP’li Ali Mahir Başarır, “Kanun teklifinin düzeltilmesi için uzlaşmayı istedik ama uzlaşılacak gibi değil. Bu komisyon ekim ayına kalsın. Ekimde uzun ve detaylı şekilde STK’ların katkısıyla tekrar görüşelim” dedi. 

Sokak hayvanlarına yönelik Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmeleri, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Vahit Kirişci başkanlığında tekrar başladı.

Meclis’e gelen hayvan hakları savunucularının komisyonu seyrettiği televizyonun kaldırılması nedeniyle yasa teklifine muhalif milletvekilleri Kirişci’ye tepki gösterdi. Muhalif vekillerin televizyonun tekrardan kurulması isteğinin reddedilmesi üzerine tartışma büyüdü. Bunun üzerine komisyon görüşmelerine 5 dakika ara verildi. Aranın ardından komisyon yeniden toplanarak, teklifi görüşmeye devam etti.

‘ÖTANAZİ’ ÇIKARILIYOR, O MADDE GELİYOR

Kanun teklifine ilişkin görüşmeler sürerken yasa tasarısına ilişkin yeni bir gelişme yaşandı. AKP, “ötanazi” ibaresinin tekliften çıkarılması yönünde komisyona önerge verdi. Muhalefet kanadınca; “ötanazi” ifadesinin çıkarılması önerisinin yeterli olmayacağı ve kanunun bu şekilde Genel Kurul’a gelmesi halinde itiraz edileceği belirtildi.

Kanunun komisyon görüşmelerinde, AKP tarafından verilen önergeyle “ötanazi” ibaresinin çıkarılarak yerine, “Veterinerlik Hizmetleri Bitki Sağlığı Gıda ve Yem Kanunu’nun 9. maddesi’nin 3. Fıkrası’nda yer alan” hükümler uygulanacak. İktidar kaynakları, ilgili maddeye ilişkin “biçimsel ve bilimsel değişiklik açıklığa kavuşturulacak” ifadeleri kullanıldı.

UZLAŞI YOK, ERTELENSİN TALEBİ

5. maddedeki “Ötanazi” ibaresinin çıkarılarak yerine, “Veterinerlik Hizmetleri Bitki Sağlığı Gıda ve Yem Kanunu’nun 9. maddesi’nin 3. Fıkrası’nda yer alan hükümler”in uygulanmasını sağlayacak olan AKP önergesi üzerine tartışmalar devam ederken CHP Grubu, önergeyi tartışmak için 30 dakika ara talep etti.

Görüşmenin ardından muhalefet kaynakları tarafından “ötanazi” ifadesinin 5. maddeden çıkarılması için verilen AKP önergesine ilişkin iktidar ve muhalefet arasında bir uzlaşma olmadığını, teklifin uzlaşarak düzeltilemeyeceği belirtildi.

Görüşmeler sırasında söz alan CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, kanun teklifinin düzeltilmesi için görüşmeyi kendilerinin de istediğini ancak iktidarla uzlaşılabilecek gibi olmadığını söyledi. Ötanazi ifadesinin tekliften çıkarılacağını ancak aynı koşulları sağlayan ifadelerin hala madde içinde yer alacağını ifade eden Başarır, teklifin ekim ayında tekrar görüşülmesi gerektiğini belirtti. Başarır, Ekim ayındaki çalışmaların; STK’lar, veteriner dernekleri ve baroların desteğiyle uzun ve detaylı şekilde yapılması gerektiğini kaydetti.

Barınakların ve belediye kaynaklarının toplanacak hayvanların yarattığı ekonomik ve fiziksel koşulları karşılayamayacağını ifade eden Başarır, merkezi ve yerel yönetimlerin sorunun çözümüne ek bütçe ile katkı vermesi gerektiğine dikkati çekti. Başarır ek bütçenin özellikle Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan sağlanması gerektiğini bildirdi.

Başarır’ın “Komisyon ekim ayına ertelensin” teklifine diğer muhalefet milletvekillerinden de destek geldi.

9. MADDE 3. FIKRA NE DİYOR? 

“Yasanın 9. Maddesi’nin 3. Fıkrası şöyle:

(3) Hayvanlara ötenazi yapmak yasaktır. Ancak,

a) Hayvanlara acı ve ıstırap çektiren veya iyileşme durumu bulunmayan hastalık durumlarında,

b) Akut bulaşıcı bir hayvan hastalığının önlenmesi ya da eradikasyonu amacıyla veya insan sağlığı için risk oluşturan durumlarda,

c) Davranışları insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen durumlarda, veteriner hekim tarafından ötenazi yapılmasına karar verilebilir. Ötenazi işlemi
veteriner hekim tarafından veya veteriner hekim gözetiminde yapılır.”

Serra Kadıgil, Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı Kirişçi’yi ifşa etti: Yayınlamayacağız, nokta

Kaynak: HABER MERKEZİ