Bu mesajları alanlar dikkat! Dolandırıcılar sisteme sızdı, 1 milyonu aşkın SMS gönderildi

Yayın tarihi: 22 Temmuz 2024 Pazartesi 10:40 am - Güncelleme: 22 Temmuz 2024 Pazartesi 10:43 am

Dolandırıcıların bu sefer de Enerji Piyasaları İşletme AŞ.’yi gözüne kestirdi. Sadece elektrik ve doğal gaz piyasasında alım-satım teklifi yapmak isteyen şirketlerin girebildiği SMS uygulamasına giren dolandırıcılar 1 milyon 287 bin 505 kişiye SMS gönderdi. SMS’lerde ”Adınıza kayıtlı 8.953 TL kart aidat iadeniz onaylanmıştır”, “0 faizli kredi” gibi mesajlar yer alırken, kullanıcılar linke yönlendirildi.

Türkiye’nin enerji borsası konumundaki Enerji Piyasaları İşletme AŞ (EPİAŞ), bir dolandırıcılık soruşturmasının tarafı oldu. Dolandırıcılar, Türkiye’nin 95 dev enerji şirketinin ortağı olduğu EPİAŞ’ın sistemine sızdı. Şebeke, EPİAŞ’ın SMS uygulaması aracılığıyla ‘oltalama’ yöntemini kullanarak 1 milyon 278 bin 505 kişiye mesaj gönderdi. Şirket, şüphelilere yönelik suç duyurusunda bulundu.

1 MİLYONU AŞKIN KİŞİYE SMS ATILDI

Halk TV’den Dinçer Gökçe’nin haberine göre; dolandırıcılar, 15 Temmuz günü saat 14.00 sıralarında EPİAŞ’ın SMS uygulamasına girmeyi başardı. Bu uygulamaya girme yetkisi bulunanlar sadece elektrik ve doğal gaz piyasasında alım-satım teklifi yapmak isteyen şirketler.

Şebeke, EPİAŞ SMS uygulaması üzerinden 1 milyon 287 bin 505 adet farklı numaraya SMS gönderdi. Atılan SMS’lerin 468 bin 233 cep telefonu kullanıcısına iletildiği belirlendi. Yüz binlerce kişiye gönderilen mesajlarda bir link yer aldı. Mesajların bir kısmında “Adınıza kayıtlı 8.953 TL kart aidat iadeniz onaylanmıştır. Başvuru için linke tıklayın” ifadeleri yer alırken, başka birtakım mesajda ise iki ayrı bankanın adı kullanılarak 36 aya kadar 0 faizli kredi verildiği kaydedildi.

Savcılık başvurusunda, EPİAŞ’a SMS alt yapı hizmetinin Asist Bilgi Teknolojileri ve Elektronik Haberleşme Ltd. Şti tarafından verildiği bilgisine yer verildi.

HESABINIZI 6 AYDIR KULLANMADIĞINIZI FARK ETTİK

15. 07. 2024 tarihinde müvekkil şirket çalışanı C. R.’in kullandığı 0532 376 XX XX numarayı, 505 366 XX XX numaralı telefon aramıştır” ifadesinin yer aldığı başvuru şöyle devam etti:

*Arayan kişi kendisini EPİAŞ SMS uygulamasına yazılım altyapı desteği veren Asist Bilgi Teknolojileri ve Elektronik Haberleşme Ltd. Şti firması yetkilisi E. olarak tanıtarak, ‘Planlı bakım çalışması yapıyoruz. Hesabınızı 6 aydır kullanmadığınızı fark ettik. Kullanılmayan hesapları bloke etmek için sizinle bir SMS paylaşıyorum. Telefonunuzdan, SMS’le gelen kodu tuşlayarak girin’ şeklinde dolandırıcılık suçuna giren, hukuka aykırı hileli şekilde yönlendirmede bulunmuştur.

Savcılık başvurusunda, şüpheli konumda ise söz konusu SMS’lerin gönderildiği bir IP numarası yer aldı.

Seçmenlere ‘oltalama’ uyarısı

Dolandırıcıların bu sefer de Enerji Piyasaları İşletme AŞ.'yi gözüne kestirdi. Sadece elektrik ve doğal gaz piyasasında alım-satım teklifi yapmak isteyen şirketlerin girebildiği SMS uygulamasına giren dolandırıcılar 1 milyon 287 bin 505 kişiye SMS gönderdi. SMS'lerde ''Adınıza kayıtlı 8.953 TL kart aidat iadeniz onaylanmıştır", "0 faizli kredi" gibi mesajlar yer alırken, kullanıcılar linke yönlendirildi. 

 

Kaynak: Halk TV