Merkez Bankası’ndan yeni kararlar

Yayın tarihi: 20 Temmuz 2024 Cumartesi 10:08 am - Güncelleme: 20 Temmuz 2024 Cumartesi 10:09 am

Merkez Bankası YUVAM hesapları ve kredilerle ilgili yeni kararlar açıkladı. YUVAM hesaplarıyla ilgili karar Resmi Gazete’de yayımlandı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Türk Lirası (TL) mevduata geçişin desteklenmesine amacıyla YUVAM hesaplarına ilişkin tebliğde değişiklik yaptı.

Resmi Gazete’de yayımlanan “Yurt Dışında Yerleşik Vatandaşlar Mevduat ve Katılım Sistemi (YUVAM) Hesapları Hakkında Tebliğ’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ”e göre, Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarında olduğu gibi YUVAM hesapları için de faiz oranı alt sınırı, politika faizinin yüzde 70’ine indirildi.

Ayrıca, vadelere göre ilave getiri oranları 2’şer puan azaltılarak 3, 6, 12 ve 24 ay vadeli hesaplar için sırasıyla yüzde 1, yüzde 2, yüzde 3 ve yüzde 4 olarak belirlendi.

Yeni düzenlemeyle YUVAM hesapları, sadece yurt dışından transfer yoluyla ya da yurt dışından efektif olarak geldiğini tevsik eden bir belge karşılığında açılabilecek.

Merkez Bankası’nca YUVAM hesapları için bankalara artık herhangi bir komisyon ödemesi yapılmayacak.

Değişiklikler, 22 Temmuz Pazartesi gününden itibaren geçerli olacak.

‘YABANCI PARA KREDİLERDE YÜZDE 2 OLAN AYLIK BÜYÜME SINIRININ YÜZDE 1,5’E İNDİRİLDİ’

Merkez Bankası’ndan yapılan yazılı açıklamada ise “sıkı para politikası duruşunu destekleyici” yeni adımlar atıldığı belirtildi.

Açıklamada, “Bu doğrultuda kredi büyümesine dayalı zorunlu karşılık uygulamasında değişiklikler yapılarak dezenflasyon patikası ile kredi büyümesinin uyumlu seyri ve Türk lirası kredilerin payının korunması amaçlanmıştır. Bu kapsamda yabancı para krediler için yüzde 2 olan aylık büyüme sınırının yüzde 1,5’e indirilmesine, Türk lirası kredilerde yüzde 2 olan aylık büyüme sınırlarının sabit tutulmasına karar verilmiştir” denildi.

Yatırım kredilerine yönelik istisnanın genişletildiği aktarılan açıklamada, “Ek olarak yatırım kredilerine sağlanan istisnanın kapsamı genişletilerek; uluslararası kalkınma finansmanı kuruluşlarından sağlanan kaynaklar kapsamında kullandırılan yatırım kredilerinin Türk lirası ve yabancı para kredi büyüme sınırlarından muaf tutulmasına karar verilmiştir” ifadeleri kullanıldı.

Merkez Bankası’ndan KKM kararı! Faiz düşürüldü

Kaynak: HABER MERKEZİ