Solar Butterfly ve İTÜ ZES Güneş Arabası ekibinin sürdürülebilir enerji etkinliği

Yayın tarihi: 19 Temmuz 2024 Cuma 7:23 am - Güncelleme: 19 Temmuz 2024 Cuma 4:12 pm

Sürdürülebilir enerji için İTÜ ZES Güneş Arabası ekibi” ve “Solar Butterfly” İTÜ Ayazağa Kampüsü’nde etkinlik düzenledi.

Etkinliğe katılan Güneş Arabası Ekibi Proje Yöneticisi Yusuf Kılıç, “Bugünkü amacımız sürdürülebilir enerjiye dikkat çekmek. daha çevreci bir enerji olan güneş enerjisinin kullanımının olağanlaşmasını ve yaygınlaşmasını sağlamak.Bu yıl İTÜ ZES Güneş Arabası Ekibi’nin ürettiği son araç olan Ariba ZES XE ile eylül ayında European Solar Challenge, Avrupa Şampiyonasına katılarak birinci olmayı hedefliyoruz” dedi.

İTÜ Ayazağa Kampüsü Havuz Binası Otoparkında gerçekleşen etkinlikte, İTÜ ZES Güneş Arabası Ekibinin son olarak ürettiği Ariba ZES XE aracı ile, büyük güneş panelleri ve çevre dostu tasarımıyla iklim öncülerini ziyaret eden 30 metre uzunluğundaki SolarButterfly tanıtıldı.

İTÜ ZES Güneş Arabası Ekibi Proje Yöneticisi , Yusuf Kılıç, İTÜ ZES Güneş Arabası ekibinin 2004 yılında TÜBİTAK’ın çağrısı üzerine kurulan bir ekip olduğunu söyledi. Kılıç, şunları kaydetti:

“Şu anda da biz bu İTÜ ZES Güneş arabası ekibiyle her sene her 2 yılda bir yeni bir güneş arabası üreterek yarışmalara katılıyoruz ve daha rekabetçi araçlar ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. İTÜ ZES Güneş Arabası Ekibi, 2004 yılında İTÜ bünyesinde sürdürülebilir bir çevre için kurulmuş olup, kuruluşundan bu yana 10 adet güneş arabası ve 2 otonom araç üretti.”

Şu an ürettikleri güneş arabasına değinen Kılıç, konuşmasında Avrupa Şampiyonası’na da vurgu yaptı.

Kılıç: İTÜ ZES Güneş Arabası Ekibi’nin ürettiği son araç olan Ariba ZES XE ile, 2022 yılında Belçika’da düzenlenen European Solar Challenge yarışmasında 3. olduk ve 2023 yılında Avustralya’da düzenlenen Bridgestone World Solar Challenge’da Türkiye’yi temsil eden tek takım olarak bayrağımızı Avustralya’da dalgalandırdık. Bu yıl İTÜ ZES Güneş Arabası Ekibi’nin ürettiği son araç olan Ariba ZES XE ile eylül ayında European Solar Challenge, Avrupa Şampiyonasına katılarak birinci olmayı hedefliyoruz. Solar Butterfly dediğimiz araç İsviçreli bir aktivist iklim aktivistin oluşumun kurduğu bir proje. Ve bu araçla dünyayı geziyorlar. gezdikleri ülkelerde üniversitelere, okullara ve çeşitli yerlere ziyaretlerde bulunuyorlar. Bizim ülkemizde de Solar Butterfly kendi çalışmalarına en yakın olarak bizim projemizi görmüşler. Ve bize böyle bir teklife geldiler. Biz de tabii ki kabul ettik. seve seve kabul ettik. bugün onlarla beraber burada bir etkinlik. Yapıyoruz. aslında bugünkü amacımız sürdürülebilir enerjiye dikkat çekmek. daha çevreci bir enerji olan güneş enerjisinin kullanımının olağanlaşmasını ve yaygınlaşmasını sağlamak için burada dikkat çekmeye çalışıyoruz. Güneş arabaları çevreci ve uygun maliyetli araç olarak karşımıza çıkıyor.

Solar Butterfly grubundan aktivist Hans-Peter Dennler da, Solar Butterfly bir iklim eylemini duyuran dört yıllık bir proje olduğunu söyledi. Dennler, “Türkiye de bunun bir parçası. Projeyi iki yıl önce başladı 2022. Iki yılları daha var. şu an Türkiye’deler. Daha sonra başka ülkelere gidecekler. Önündeki Elektrikli araç bir araba karavanı çekiyor. Arkasındaki karavan, üzerinde olan güneş panelleri arabayı besliyorlar. bu sayede araba güneşten enerji alarak daha çevreci bir enerji topluyor. güneş enerjisi olduğu için bu. bir yerden elektrik almaya benzemiyor. karavanın özelliği de tamamen güneşten enerji alıyor olması.

İTÜ ZES Güneş Arabası Ekibi’nin ürettiği son araç olan Ariba ZES XE, 2022 yılında Belçika’da düzenlenen European Solar Challenge yarışmasında 3. olmuş ve 2023 yılında Avustralya’da düzenlenen Bridgestone World Solar Challenge’da Türkiye’yi temsil eden tek takım oldu.

Bu yıl ZES Güneş Arabası ekibi, Solar Butterfly ile ortak bir etkinlik düzenliyoruz. 30 metre uzunluğundaki SolarButterfly, büyük güneş panelleri ve çevre dostu tasarımıyla iklim öncülerini ziyaret ediyor. İsviçreli aktivist Louis Palmer tarafından başlatılan bu proje, mevcut temiz enerji çözümlerini sergilemeyi amaçlıyor. 23 Mayıs 2022’den bu yana 65 bin kilometreden fazla yol kat ederek 40 ülkeyi ziyaret ettiği biliniyor.

 

Kaynak: TELE1