Buca’daki yangın Gaziemir’e sıçradı! Evler boşaltıldı

Yayın tarihi: 18 Temmuz 2024 Perşembe 7:52 pm - Güncelleme: 19 Temmuz 2024 Cuma 12:03 am

İzmir Buca’da başlayan yangın Gaziemir ilçesine sıçradı. Bölgede bazı evler tedbir amaçlı tahliye edilirken, yangını söndürme çalışmaları 10 saattir sürüyor. Yangın nedeniyle uçak seferleri de bir süre yapılamadı.

İzmir’in Buca ilçesinde başlayan Gaziemir ilçesine sıçradı.

Kentte Zafer Mahallesi’nde çıkan yangına müdahale için Orman Genel Müdürlüğüne bağlı 7 uçak, 16 helikopter, 35 arazöz, 11 su ikmal aracı, 4 dozer, 4 yer ekibi ile çok sayıda itfaiye görevlisi sevk edildi. Yangının kontrol altına alınması için Kara Kuvvetleri Komutanlığına ait 5 helikopter ile İzmir İl Emniyet Müdürlüğü Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğüne bağlı TOMA’lar da görev yapıyor.

Yangın nedeniyle bölgede bulunan arı kovanları ile küçükbaş hayvan ağılları tahliye ediliyor.

ALEVLER GAZİEMİR’E SIÇRADI, EVLER TAHLİYE EDİLDİ

Rüzgarın etkisiyle de geniş bir alana yayılan alevler sınırda bulunan Gaziemir ilçesine sıçradı. Gaziemir Sarnıç Mahallesi’nde alevlerin çevredeki evlere yaklaşması nedeniyle polis ve jandarma ekipleri vatandaşları bölgeden uzaklaştırdı. Alevlerin evlere sıçramaması için Orman Bölge Müdürlüğü ve itfaiye araçlarıyla TOMA’larla yangın ile evler arasına set kuruldu. Güvenlik güçleri, alevlerin yakın olduğu Sarnıç Mahallesi Çamlık Caddesi üzerindeki evleri tahliye etmeye başladı.

Havanın kararması ile birlikte 2 gece görüşlü helikopter yangın bölgesinde müdahaleye başladı. Metrelerce yükselen alevler rüzgarın da etkisiyle yayılarak devam ediyor.  Ekipler, yayılan yangını kontrol altına almak için çalışmalarını sürdürüyor.

GAZİEMİR BELEDİYESİ’NDEN DUYURU

Gaziemir Belediyesi X hesabından yangınla ilgili “Belediyemizin ve Sağlık Bakanlığı’nın ambulansları, dumandan etkilenen vatandaşlarımıza müdahale etmek için Sarnıç Cumhuriyet Meydanında hazır bulunmaktadır” açıklamasında bulundu.

UÇUŞLAR NORMALE DÖNDÜ

Yangının Adnan Menderes Havalimanı’na yakın konumda olması ve yükselen duman nedeniyle uçak seferleri yapılamadı. Çok sayıda seferin ertelendiği havalimanına iniş yapacak uçaklar ise çevre havalimanlarına yönlendirildi. Yangın söndürme faaliyetleri kapsamında durdurulan uçuşlar, saat 21.30’da normale döndü.

‘RÜZGAR SÜREKLİ YÖN DEĞİŞTİRİYOR’

Buca Belediye Başkanı Görkem Duman, yangın bölgesinde yaptığı incelemenin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, ekiplerin olağanüstü bir mücadele verdiğini, rüzgarın sürekli yön değiştirmesi nedeniyle zorluk yaşandığını söyledi. Yangının bazı yönlerde durduğunu, soğutma yapıldığını aktaran Duman, belediye arama kurtarma ekiplerinin de çalışmalara katıldığını aktardı.

Duman, yangının yerleşim alanlarından uzak olduğunu ve tahliye durumu bulunmadığını, yabani hayvanları yangından uzaklaştırmak için de çaba gösterdiklerini söyledi. Bölgede çimento fabrikası olduğunu belirten Başkan Duman, buna yönelik bir risk bulunduğu iddialarının gerçeği yansıtmadığını sözlerine ekledi.

FOÇA’DA DA YANGIN: BİR SİTE BOŞALTILDI

Kentin Foça ilçesinde de yangın çıktı.

Fevzi Çakmak Mahallesi’ndeki ormanlık ve makilik alanda çıkan ve  rüzgarın etkisiyle yayılan yangın Jandarma Komando Teröristle Mücadele Harekatı Okul Komutanlığı kampüsünde de etkili oldu.

Yangına Orman Genel Müdürlüğüne ait hava ve kara araçlarıyla müdahale edilirken, çalışmalara askeri personelin de destek sağladığı belirtildi. Yangın, askeri bölgenin arkasındaki Koca Mehmetler Mahallesi’nde makilik alana yayıldı.

Bu bölgede yer alan Hayat Foça Sitesi, tedbir amaçlı boşaltıldı. Sitenin yöneticisi Can Koktekin, jandarmanın uyarısıyla siteyi boşalttıklarını, itfaiye ve AFAD ekiplerinin çalışmasıyla site çevresinde alevlerin kontrol altına alındığını belirtti.

Kaynak: DHA, İHA, AA