Meclis komisyonunda Mehmet Şimşek tartışması! Bakan buraya gelsin

Yayın tarihi: 18 Temmuz 2024 Perşembe 5:49 pm - Güncelleme: 18 Temmuz 2024 Perşembe 5:50 pm

Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki vergi paketi görüşmelerinde Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tartışması çıktı. Paketi hazırlayan Şimşek’in toplantıya katılmaması tepki çekti. CHP Mlletvekili Aşkın Türeli ‘Neden bakan bu kadar önemsediği, her yerde anlattığı teklifi burada anlatmıyor. Şimşek gelsin’ derken Komisyon Başkanı Mehmet Muş “Zorla getirmek gibi bir durum söz konusu değil. Anayasa değişir, ilişki yeniden kurulur o zaman uygularım” dedi.

Sözcü’de yer alan habere göre, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın hazırladığı vergi paketi Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülüyor. Muhalefet milletvekilleri, vergi paketini bizzat Bakan Mehmet Şimşek’in hazırladığını, komisyonda da ancak kendisinin savunabileceğini belirterek Komisyon Başkanı Mehmet Muş’tan kendisini çağırmasını istediler.

AKP milletvekilleri Şimşek’in yerine Bakan Yardımcısı İlhan Hatipoğlu’nun soruları yanıtlayacağını, ayrıca teklifte imzası olan AKP Milletvekili Nilgün Ök’ün de komisyona bilgi verebileceğini söyledi.

Vergi Paketi vatandaşı isyan ettirdi! “Nefes vergisi de alın”

“ŞİMŞEK GELSİN”

Görüşmeler başlamadan önce usul hakkında söz alan CHP Milletvekili Aşkın Türeli, Paketin siyasi sorumlusunun Şimşek olduğunu belirterek, “Bakan Şimşek siyasi sorumlu olarak komisyona gelip düzenlemesini savunsun. Bu bir torba teklif değil, sadece vergi kanunları var. Tek bakanı ilgilendiriyor. Bütün Türkiye’nin kalbi burada atıyor. Gelir hazine bakanı anlatır, dinler. Buraya gelen bakanlarımız oldu. Neden bakan bu kadar önemsediği, her yerde anlattığı teklifi burada anlatmıyor, sorularımızı yanıtlamıyor. Şimşek gelsin, zaten kendisinin de bundan kaçınacağını sanmıyorum” dedi.

“BİZİ DUYMA ŞANSI OLUR”

İYİ Partili Erhan Usta, Şimşek’in gelmesi halinde görüşmelerin daha nitelikli olacağını ifade ederek, “Bakan Bey zaten ‘ben kimseyi takip etmiyorum bir tek Cumhurbaşkanını bir de haber sitelerini takip ediyorum’ diyor. Tweet attım ona da bakmıyor, demek ki bizim ne dediğimize bakmıyor. Onun için de sürekli yanlış şeyler söylüyor. Örneğin Kurumlar Vergisini yüzde 20’den yüzde 25’e çıkardık dedi, günaydın Sayın Bakan. Tam aksine siz vergiyi yüzde 33’ten yüzde 20’ye düşürdünüz, sonra da 25’e çıkardınız. Gelir Vergisini de yine önce indirip sonra çıkardınız. Bakan buraya gelirse bizi duyma, dinleme fırsatı olur” ifadelerini kullandı.

“MASAL OKUYORSUNUZ”

CHP Milletvekili Veli Ağbaba, Başkan Muş’a, “Eğer Sayın Şimşek Komisyon başkanı kaynaklı gelmiyorsa size destek çıkalım Sayın Muş, sizi ezdirmeyiz” dedi.

AKP Milletvekillerinin vergi paketi için toplumun geniş kesimlerinden görüş alındığını ifade etmeleri üzerine Ağbaba, “Masal okuyorsunuz. Hangi emekli derneği 2 bin 500 lira zam istediyse onu söyleyin. Bakan hangi fakir fukarayla görüştü, onu söyleyin. Sokaktan da gerçeklerden de haberiniz yok. Sokaktan haberiniz olsa emekliye 2 bin 500 lira zam teklif eder misiniz?” diye sordu.

ZORLA GETİREMEM

Komisyon Başkanı Mehmet Muş, 10 dakikalık aranın ardından görüşmeleri yeniden başlatırken, Bakan Şimşek’in komisyona çağrılması talebiyle ilgili açıklama yaptı.

Şimşek’i zorla getiremeyeceğini söyleyen Muş, “Oluşan teamülde de genelde bakanlar yerine üst düzey bürokratlar katılıyor. Komisyon başkanı olarak bakanları zorla getirtmek gibi bir durum söz konusu değil. Anayasa değişir, kanun değişir, buradaki ilişki yeniden kurulur, o zaman uygularım” dedi.

Kaynak: TELE1