Ayhan Bora Kaplan davasının sanığı Serdar Sertçelik’i kaçıran polisler hakim karşısında

Yayın tarihi: 18 Temmuz 2024 Perşembe 11:02 am - Güncelleme: 18 Temmuz 2024 Perşembe 1:54 pm

Haber: Burcu Yıldırım

Suç örgütü lideri olmakla suçlanan Ayhan Bora Kaplan hakkındaki davanın sanığı ve gizli tanığı Serdar Sertçelik’in yurt dışına kaçırılmasına ilişkin açılan davanın ilk duruşması Ankara 13. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülüyor. Duruşmada Sertçelik’i yurt dışına kaçırmakla suçlanan polisler ifade veriyor.

Ayhan Bora Kaplan Davası’nın M7 kod adlı gizli tanığı Serdar Sertçelik’in yurt dışına kaçırılmasına ilişkin açılan davanın ilk duruşması  Ankara 13. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülüyor.

Ayhan Bora Kaplan davası avukatlarından Sidar Yurtçiçek bu davaya katılma talebinde bulundu. Hakim, Av. Sidar Yurtçiçek’in katılma talebini reddetti.

Duruşmada Sertçelik’i yurt dışına kaçırmakla suçlanan polisler ifade veriyor.

Ayhan Bora Kaplan iddianamesine ‘Bekir Bozdağ’ sansürü

“İTİBARIMIZ VAR”

Duruşmada ilk olarak dönemin Ankara İl Emniyet Müdürü Yardımcısı, Murat Çelik ifade vermeye başladı.

Tahliyesini isteyen Çelik ‘itibarımız var’ dedi. Çelik’in ifadeleri şöyle:

“Polis akademisinde önemli görevler de edindim. Darbe sonuna kadar önemli görevlerde ve operasyonlarda bulundum. Ben tutuklandığımda iftira ya da hata diye düşündüm. İddianameyi 3 kez inceledim. Bu suçları işlemediğim ve işletmediğim için reddediyorum. Savcı varsayımlarda bulunmuş. Ben Ayhan Bora’ya operasyon yaptım. Bu dosyada kamu görevlileri ayağı, silahlı kanadı ve dolandırıcılık kanadı var. Böylesine bir örgütün karşı operasyonuna kaldım. Ben sırrın ifşa edildiğini bilseydim işlem yapardım. Görevi kötüye kullanmak çok geniş bir kavram benim çalışmalarımı inceleyin, görevi ne zaman kötüye kullanmışım. Ben Ankara halkını kaç kez bombalı saldırıdan kurtardım. Sayılı bomba imha uzmanlarındanım. Ben bütün başsavcıları tanırım, sorun, hangi olayı etkilenmiştim.
Biz hiyerarşik düzen içinde görev yapan bir teşkilatı. Benim kaçma şüphem yok. Ankara’da 25 bin polis var 24 bin 900 ü beni tanır. Suçlamaları kabul etmiyorum beraat ve tahliyemi talep ediyorum. Benim telefonlarıma aynı anda el konuldu ve açıktı o zaman. Biri ikinci eldi telefonun ve ben kullanmaya başlayınca telefon beni bağlar”

Çelik “Devletten ne gizleyebilirim?” diyerek evinde arama yapıldığını söyledi.

Çelik’in avukatı Cengiz Varol da Cumhur İttifakı’na darbe iddiasıyla başlatılan soruşturma sonucu hazırlanan iddianameyle dağın fare doğurduğunu belirtip, bu operasyonun Emniyetin moral motivasyonunu kırdığını ve suç örgütleriyle mücadelenin darbe aldığını kaydetti.

“EMRİMİ DİNLETEMİYORUM DEDİM”

Çelik’ten sonra eski Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Başkanlığı Şube Müdürü Gökay Öney ifade verdi. Öney ifadesinde şu ifadeleri kullandı:

“Ayhan bora kaplan suç örgütüne yapılan operasyonlarda içsel sorunlar yaşadım. Serdar Sertçelik 1.dalga operasyonda Kıbrıs’tan getirildi elektronik kelepçe takıldı. Ben o güne kadar kendisini tanımam bile. İkinci operasyonda kelepçe tedbiri devam ediyordu gözaltı talimatı olmadığı için ayağından vurulup sağlık raporu da olduğu için ifadesini evinde aldık. Üçüncü ifadeye gittiğimizde ise evinde bulamadık ve aramaya başladık. Benim kayırma gibi bir durumum olamaz çünkü aynı dosyadan 90 üzerinde kişiyi yakaladım. Ben Serdar Sertçelik ile görüşme yapmadım. Ancak şube müdürlüğünde çok hızlı bir değişim oldu. ‘Adli sorumluluk bende ama ben personel seçemiyorum’ dedim. Ve görevden affımı istedim ’emrimi kimseye dinletemiyorum’ dedim. Şube Müdürü olarak ben gelişmeleri iddianamede görüyorum. Ben görevi kötüye kullanmadım yargılamayı etkileyecek bir şey de yapmadım. Sanık elektronik kelepçe takibindedir ve bunun takibi bizim görevimiz içinde değildir biz savcılığın talimatlarını uygularız”

“AYHAN BORA KAPLAN ÖRGÜTÜ ORGANİZE ŞUBEYE OPERASYON ÇEKİYOR”

Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Başkanlığı eski Şube Müdür Yardımcısı Sanık Şevket Demircan’ın ifadesine geçildi. Demircan ifadesinde şunları söyledi:

“Bütün görevlerimi sıralı amirlerimin ve adli mercilerin bilgisi içinde gerçekleştirdim. İddianamedeki ses kaydını üçüncü kişi almıştır. Bir kadın Ayhan Bora Kaplan soruşturması ile ilgili bilgi vereceğim diye aramıştı. Diğer telefon kayıtları da bize gelen bilgileri kayıt olsun ve suçlama olursa delil diye tutuyoruz hiçbir şekilde deşifre edilmemiştir. Serdar Sertçelik ile yaptığımız görüşmeler de şahsa güven telkin edip yurtdışıdan gelmesini sağlamak içindi. ‘Rahat ol devletimiz seninle ülkeye gel’ içeriğinde konuşmalar yaptık. Bize burada suç örgütünün deşifresinde daha yardımcı olsun maksadıyla yaptık. Ben bana verilen görevi eksiksiz yaptım. Herkesin her şeyden haberi vardır. Ayhan Bora Kaplan’ı havaalanından alan kişileriz. Biz üç kişiyiz üçümüzde tutukluyuz. Ayhan Bora Kaplan suç örgütü şu an organize şube müdürlüğüne operasyon çekiyor”

Demircan, dönemin KOM Müdürü Kerem Gökay Öner’in, kendisiyle ilgili, “Görüşmelerini özel bir odada yapardı.” iddiasının kesinlikle yanlış olduğunu, ayrıca Öner’in, Serdar Sertçelik’in Kıbrıs’tan geleceğini ve gizli tanık olduğunu bildiğini de kaydetti.

Demircan, “Serdar Sertçelik’in kaçışında Emniyetin ne menfaati olabilir? Gizli tanık, verdiği 17 sayfa ifadedeki bilgileri araştırıyoruz. Kaçması bizi zor duruma sokmuştur.” dedi.

Gökay Öner’ın her şeyden bilgisi olduğu halde neden böyle ifade verdiğini bilmediğini belirten Demircan, uluslararası bir örgüt olan Ayhan Bora Kaplan suç örgütü ve uzantıları tarafından kendilerine operasyon yapıldığını söyleyip tahliyesini ve beraatını istedi.

“GÖRÜŞÜN DEDİLER GÖRÜŞTÜK”

Eski Şube Komiseri Ufuk Gültekin savunmasında şunları söyledi:

” Telefon şifrelerimi ve bilgilerimi hep ben verdim. Kesinlikle gizli bir şey yok. Serdar Sertçelik gizli tanık olmak istiyordu bize görüşme yapın dediler biz de görüştük. Savcıya iletmesi noktasında notlarımızı tuttuk, beyanlarını aldık. Savcı bey beyanları okumuş şahsı adliyeye götürdük ve uzun süre ifadesini aldı. Serdar Sertçelik çok uyanık zeki bir çocuk. Her şeyi söyledi. Gizli tanık olduğum için bana bir şey olmayacak iyi karşıladılar dedi. Biz resmi evrak olmadan işlem yapmayız. Görüşmelerin hepsi kayıtlı.  Tahliyemi silahlarımı ve beraatımı talep ediyorum”

Gültekin, Serdar Sertçelik’le diyaloglarına ilişkin olarak da, “Biz vatandaşa savcı, hakim gibi yaklaşmayız. Nabza göre şerbet mi dersiniz; karşıya güven vermeden bilgi alamazsınız.” dedi.

Gültekin, Sertçelik’in vurulmasından sonra doktordan alınan raporda yer alan, “Gözaltına alınmasında sakınca vardır.” ibaresinin Savcı’nın isteği üzerine yazıldığını söyleyince Hakim, “Doktorla muhatap olan, yanınızdaki o polis önemli. Kimdi o? Hatırlayınca bildirin.” dedi.

Komiser Gültekin, hükümete darbeyle suçlandıklarını hatırlatırken, daha Kasım’daki görüşmede Serdar Sertçelik’in, “Cevheri Güven benimle görüşmek istedi.” demesi üzerine, “Sakın görüşme. Onlar FETÖ’cü, hükümete karşı kullanırlar.” uyarısında bulunduğunu anlattı.

 

Kaynak: TELE1