Emekliye sadaka gibi zam! AKP emekliyi yine açlığa mahkum etti

Yayın tarihi: 16 Temmuz 2024 Salı 12:10 pm - Güncelleme: 16 Temmuz 2024 Salı 1:27 pm

Milyonlarca emekliye uygun görülen sıfır zammın büyük tepkiyle karşılanmasının ardından AKP’de çalışmaların sonuna geldi. AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, en düşük emekli aylığını 10 bin liradan 12 bin 500 liraya yükseltileceğini açıkladı. Ek emekli zammına ilişkin madde, vergi düzenlemesiyle birlikte Meclis’e sunulacak.

AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, TBMM Başkanlığı’na sunulacak vergi paketine ilişkin açıklamalarda bulunuyor. Güler’in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

-Vergide adalet ve etkinliği artırmak amacıyla çok uluslu şirketlerde elde edilen kazançlardan yüzde 30 oranında kurumlar vergisi alınması konusunda düzenleme getiriyoruz. Vergi düzenlemesi 53 maddeden oluşuyor.

-Teklifimiz ile vergi adaletinin güçlendirilmesi ve doğrudan vergilerin payının artırılması, vergilemede güvenliğin sağlanması, kayıt dışılıkla mücadele, bazı istisnaların kaldırılması veya uygulanma şeklinin değiştirilmesi, cezaların caydırıcılığının artırılması, devreden KDV’nin azaltılması, ithalatın azaltılmasına katkı sağlanması, amacıyla vergi kanunlarında düzenleme yapıyoruz.

YURT DIŞI ÇIKIŞ HARCI 500 LİRA OLDU

-Yurt dışı çıkış harcını makul bir seviyeye çıkarıyoruz ve 500 TL’ye yükseliyoruz.

-Kanun teklifinin dışında bambaşka konular çalışıyormuş gibi farklı dezenflasyon amaçlı bilgilerin olduğunu ifade etmek isterim. Bu çalıştığımız kanun teklifi dışında başka konularda da çalıştığımız birçok konu sanki varmış gibi paylaşıldı.

-Teklifimiz ile vergi adaletinin güçlendirilmesi ve kayıtdışılıkla mücadele, vergi uyumunun artırılması veya uygulanma şeklinin değiştirilmesi, devreden KDV’nin azaltılması, ithalatın azaltılmasına katkı sağlanması, tahsilat etkinliğinin artırılması amacıyla vergi ve bazı kanunlarda düzenleme yapıyoruz. Çok uluslu şirketlerde küresel asgari vergisi, yerel asgari kurumlar vergisine düzenleme getiriyoruz.

-Vergi güvenliğini sağlamak amacıyla gelir ve kurumlar vergisi kesintisi yapılmasına imkan sağlıyoruz.

-8 Eylül 1999 dahili öncesinde sigortalı sayılanlarda, ilk defa yaşlılık ve emekli aylığı bağlananların aynı iş yerinde sosyal güvenlik destek birimine tabii çalışmaya devam etmeleri halinde işverenlere sağlanan 5 puanlık sosyal güvenlik destek priminin Hazine tarafından ödenmesine yönelik uygulamayı kaldırıyoruz.

BAŞKASINA AİT POS CİHAZI KULLANANLARA CEZA ARTIRIMI

-Başkasına ait POS cihazı IBAN’ına kullanıma cezaları artırıyoruz.

-Asgari gelir vergisi teklifimizde yer almıyor.

-KDV beyannamelerinde indirilecek KDV tutarlarının 5 takvim yılında indirilememesi durumunda kayıtlardan çıkarılarak gider olarak dikkate alınmasına imkan sağlıyoruz.

-Küresel şirketlerin asgari kurumlar vergisi yüzde 15’e tamamlanacak. Yurt içi şirketlerin kurumlar vergisi yüzde 10 olarak belirlendi.

-En düşük emekli maaşı 12 bin 500 lira olacak. Seyyanen zam gibi bir şey söz konusu değil.

Mehmet Şimşek’ten ‘vergi’ hamlesi: 800 kişi tespit edildi

 

Kaynak: TELE1