Eski Genel Kurmay İstihbarat Başkanı İsmail Hakkı Pekin’den İdlib uyarısı

Yayın tarihi: 9 Temmuz 2024 Salı 2:27 pm - Güncelleme: 9 Temmuz 2024 Salı 2:27 pm

Haber: Haber Merkezi

Eski Genel Kurmay İstihbarat Başkanı İsmail Hakkı Pekin, Türkiye ve Suriye‘nin normalleşme sürecini değerlendirdi. Terörist Siyasal İslamcı grupların toplandığı İdlib’teki duruma dikkat çeken Pekin “Bir savaştan çok o bölgede bir kargaşa çıkacak.” dedi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklama ile Suriye Başkanı Beşar Esad ile yeni bir sürecin başlatılacağını duyurdu. Erdoğan daha önce katil dediği devlet başkanı Esad’a sayın diye seslendi ve Türkiye’ye davet edeceğini açıkladı.
Erdoğan’ın açıklamasının ardından Türkiye’nin kontrolündeki Suriye’deki bölgelerde karışıklık çıktı. Türk bayrağı yakıldı ve ÖSO güçleri Türk şoförlere saldırdı.

Türkiye ve Suriye ilişkileri normalleşme sürecine doğru giderken, Eski Genel Kurmay İstihbarat Başkanı İsmail Hakkı Pekin de İdlib’e dikkat çekti. Çok sayıda Siyasal İslamcı Terör gruplarının olduğu bölgenin karışacağını söyleyen Pekin, şöyle konuştu:

“Bir savaştan çok o bölgede bir kargaşa çıkacak. Kargaşa ne? Birisi İdlib’teki unsurlarımız. Diğeri Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) IŞİD’ın bu el hol kampında olan abileri hapse girmişler. Tam bir kargaşa olacak. Bir de İran’ın o bölgede kullandığı ‘Haşdi Şabi’ gibi unsurlar var. Bir kargaşa çıkacak bu kargaşada da ABD bu büyüttüğü kurduğu devleti sağlam tutması lazım. Herkes birbiriyle uğraşırken, savaşırken, bunlar sağlam durup arkasından büyük ihtimalle özerklik talep edebilirler. Ya da Türkiye buna dahil olmak üzere özerk bir yapıyı kabul etmek zorunda kalabilir. Bütün bunlara hazırlıklı olmamız gerekir. Biz ne kadar kontrol edebiliyoruz, durdurabilir miyiz? Kendilerine vergi alıyor, oradaki asayişi kullanıyorlar. Bizim korumamız altında yapıyorlar bunu. Alttan da üstten de çevirmişiz, orada yapıyorlar bunu. Bunlara hakim olmadan, bir harita çıkarmadan bu işe girmememiz gerekiyor. Öbür türlü sadece lafta kalır, imzada kalır. Sadece iyi niyetleri söylenebilir.”

“SURİYELİLERİN DÖNMESİ İMKANSIZ”

“Suriyeliler ülkesine dönecek mi?” sorusuna “İmkansız, döneceklerini düşünmüyorum.” diyen Pekin, “Türkiye’nin bu konuda bir sosyal araştırma yapması lazım. Sosyolojisi nedir ona bakıp, kimler kaç kişi geri dönmek istiyor diğerleri nereye yerleşmek istiyor nereye gidebilirler? Sosyolojik bir çalışma olmadan bu işin altından kalkılmaz. İşte ben emir veririm bunları atarım… Bu iş emirle olacak iş değil. Bu şekilde insanlar, sosyal yapılar düzelmez. Bunun için öyle öyle kolaylıkla dışarı atmak söz konusu değil. Ve bunların arkasında Avrupa var. Avrupa bir tane bile göçmen istemiyor. Hele kendi vatandaşı dahil olmak üzere, İdlib’tekilerin hiçbirini istemiyor. Bakın 10 tane devlet var, yarın öbür gün 15’e çıkacak bu iş. Farklı farklı amaçlar ortaya çıkacak. Bu sefer Türkiye’nin para gücü yetmeyecek. Askeri gücü yeter elbet ama para lazım bazı konular için. Yarın bir gün Türkiye’nin sağında solunda bu tür ayaklanmalar, kalkışmalar olursa ne yapacağız? Bunları nasıl önleyeceğiz? En son sanırım İstanbul’daki bazı grupların İstanbul’da geçinemedikleri için Anadolu’nun içlerine, Kayseri ve diğer yerlere yayıldığı söyleniyor. Bakın bu da bir sorun, her geçen gün artacak. Kısa vadede bu işin net bir çözümü yok.” ifadelerini kullandı.

Suriyeliler için yeni karar: Evde yoklama

Kaynak: HABER MERKEZİ