‘Etki ajanlığı’ maddesi ‘şimdilik’ yargı paketinden çıkarıldı

Yayın tarihi: 13 Haziran 2024 Perşembe 11:17 am - Güncelleme: 13 Haziran 2024 Perşembe 11:22 am

CHP’li Murat Emir ‘etki ajanlığı‘ düzenlemesinin 9. Yargı Paketi’nde yer almayacağını açıkladı. Düzenleme kamuoyunda tepki çekmişti. 

Meclis’te gazetecilerle bir araya gelen CHP Grup Başkanvekili Murat Emir ‘etki ajanlığı’ düzenlemesinin 9’uncu Yargı Paketi’nden çıkarılacağını açıkladı.

Gazete Duvar’dan Ceren Bayar’ın haberine göre AKP grubu ile yapılan görüşmelerde bu konuda kendilerine söz verildiğini aktaran Emir, 6284 sayılı yasanın en önemli kolonlarından biri olan zorlama hapsinin kaldırılmasına ilişkin düzenlemenin de pakette yer almayacağını ifade etti.

haber, haber erişim engeli, chp, araştırma önergesi, akp, mhp, meclis

‘ETKİ AJANLIĞI’ DÜZENLEMESİ NEYDİ?

AKP’nin Meclis’e sunmayı planladığı 9. Yargı Paketi’ndeki taslak metinde yer alan ve “etki ajanlığı” başlığıyla gündeme gelen düzenleme tartışma yaratmıştı.

Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) “devlet güvenliği ile ilgili belgeleri elinde bulundurma suçu”nu düzenleyen 339. Maddesine “diğer faaliyetler” başlığı ile eklenen taslağı AKP “yeni tip ajanlık faaliyetiyle mücadele” gerekçesine dayandırıyordu.

Ancak muhalefetten isimler, metindeki muğlak ifadeler ve kapsadığı alanın net olmaması gerekçeleriyle düzenlemenin yeni bir “cadı avı” dönemi başlatabileceğini savunmuştu.

Teklifte yer alan ve kamuoyunda “etki ajanlığı” olarak nitelendirilen bir maddeyle TCK’nın 328. Maddesinde tanımlanan “casusluk” ve 339. Maddesinde düzenlenen “Devletin güvenliği ile ilgili belgeleri elinde bulundurma” suçlarına ek olarak yeni bir suç tanımı yapılıyordu.

Teklif taslağında TCK 339. Maddesine “A” bendi olarak “diğer faaliyetler” başlığı altında eklenen düzenlemede, “Devletin güvenliği ile iç veya dış siyasal yararları aleyhine yabancı bir devlet veya organizasyonun stratejik çıkarları veya talimatı doğrultusunda gerçekleştirilen bazı fiillerin” cezalandırılması öngörülüyordu.

Düzenleme kapsamında Türk vatandaşları, kurum ve kuruluşları ya da Türkiye’de bulunan yabancılar hakkında araştırma yapan veya yaptıranlar hakkında 3 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası isteniyordu.

Suçun savaş, savaş hazırlıkları sırasında veya milli güvenlik açısından stratejik öneme sahip birimlerde görev yapanlarca işlenmesi ise ceza artırıcı neden olarak sıralanıyor.

9. Yargı Paketi’nin taslağı ortaya çıktı: İşte ‘etki ajanlığı’ suçlaması ve yaptırımları

Özgür Özel sert tepki gösterdi AKP geri adım attı! Etki ajanlığı maddesi yeniden görüşülecek

Kaynak: HABER MERKEZİ