İran’ın seçime girecek 6 cumhurbaşkanı adayı belli oldu! Ahmedinejad’a veto

Yayın tarihi: 11 Haziran 2024 Salı 12:42 pm - Güncelleme: 11 Haziran 2024 Salı 12:42 pm

İran’da 19 Mayıs’ta yaşanan helikopter kazasında hayatını kaybeden Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin ardından Haziran sonunda düzenlenecek Cumhurbaşkanlığı seçiminde yarışacak 6 aday belli oldu. Öte yandan İran’ın eski Cumhurbaşkanı Ahmedinejad’ın adaylığı ise veto edildi.

İran İçişleri Bakanlığı, 28 Haziran’da gerçekleştirilecek 14’üncü dönem Cumhurbaşkanlığı seçimleri için adaylığı kabul edilen 6 ismi duyurdu.

Anayasayı Koruyucular Konseyi, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yarışacak aday listesini İçişleri Bakanlığı’na gönderdi. Konsey tarafından onaylanan 6 ismin yer aldığı listeyi İçişleri Bakanlığı açıkladı.

İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre adaylıkları onaylanan isimler şunlar oldu:

  1. Tebriz Milletvekili Mesud Pezeşkiyan
  2. Eski Adalet ve İçişleri Bakanı Mustafa Purmuhammedi
  3. Eski Güvenlik Konseyi Sekreteri Said Celili
  4. Tahran Belediye Başkanı Ali Rıza Zakani
  5. Gaziler Vakfı Başkanı Amir Hüseyin Gazizade Haşemi
  6. Meclis Başkanı Muhammed Bakır Galibaf

AHMEDİNEJAD’A VETO

Adaylık başvurusunda bulunan 74 ismin adaylıkları ise veto edildi. Eski İran Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinejad, eski Meclis Başkanı Ali Laricani ve eski Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri’nin adaylıkları kabul edilmedi.

Ahmedinejad’ın adaylığı 2017 ve 2021 yıllarının ardından üçüncü kez, Laricani’nin ise ikinci kez reddedilmiş oldu. Laricani’nin 2021 yılında da adaylığı kabul edilmemişti.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yarışacak 6 aday, seçim kampanyası faaliyetlerini 27 Haziran 08.00’a kadar sürdürebilecek.

Kaynak: TELE1