Küçükçekmece’de çöken binaya karot testi yapılmış

Yayın tarihi: 2 Haziran 2024 Pazar 2:47 pm - Güncelleme: 2 Haziran 2024 Pazar 3:36 pm

Haber: CEREN URAL

Küçükçekmece dört katlı bir bina çöktü, 8 kişi yaralandı, 1 kişi hayatını kaybetti. 1.5 kaçak kat eklendiği belirlenen binada deniz kumu kullanıldığı tespit edildi. Binaya daha önce karot testi de yapıldığı belirtildi.

İstanbul Küçükçekmece’de saat 08.40 sıralarında dört katlı bir bina çöktü. İstanbul Valiliği 1 kişinin öldüğünü, 8 kişinin yaralandığını açıkladı. Binanın sahibi Hacı Murat Gençtürk başlatılan soruşturmada gözaltına alındı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki “İlk incelemelerimiz neticesinde binanın 36 yıl önce inşa edildiği, daha sonra 1,5 kat kaçak olarak eklendiği tespit edilmiştir. Yerinde yapılan ilk incelemelerde 1988 yılında inşa edilen binanın, mimarlık ve mühendislik standartlarına uyum sağlanmadan inşa edildiği, yapımında deniz kumu kullanıldığı ve daha sonraki süreçlerde binanın statiğini bozacak müdahalelerin yapıldığı anlaşılmıştır” dedi.

Binanın neden yıkıldığı merak edilirken, TELE1’de ‘Haber 13’te Ceren Ural’a konuşan Sara Akay Kurtarma Acil Yardım Derneği Başkanı Murat Uzan binanın dayanıklılığını ölçmek için daha önce karot testi yapıldığını söyledi. Uzan “Bina caddeye doğru yıkılmış. Karot numunesini alırken eğer demiri de almışlarsa bu yıkımı hızlandırmıştır. İnşallah böyle değildir” dedi.

Binada kullanılan deniz kumunu binadan bir beton parçasıyla gösteren Uzan “Bu beton parçasını eğitimlerde kullanacağız. Görebiliyor musunuz? Birden fazla midye var. Bu kum elenmeden getirilmiş. Korezyon meydana gelmiş. İnanılmaz bir şey” ifadesini kullandı.

‘İNANILMAZ’

Uzan şu açıklamaları yaptı:

“Tabii sabah meydana gelen elim olaydan sonra birçok arama kurtarma ekibi geldi, herkese teşekkür ediyoruz. Binanın için yapıyı teknik olarak ele aldık. İnsanlar merak ediyor, bu bina neden yıkıldı? Bir bina neden yıkılır? Bununla ilgili haberler yapmıştık. Deniz kumu. Tüm binalar deniz kumu. Bina yıkanmamış ve elenmemiş deniz kumunun, deniz suyuyla yapıldığı için 10 yıl sonra çimento tutuculuk özelliğini kaybediyor. Neden? Tuzun meydana getirdiği bir şey. Bu da binada korezyon dediğimiz sorunu meydana getiriyor. Bu binada yaptığımız araştırmalarda AFAD dahil hepimiz aynı noktaya geldik. Mesela 30 yıl önce bu bina yapılırken arayıp ‘Bana kumu gönder’ diyor. Kum, deniz suyu ve midyeyle beraber geliyor. Az bir tatlı ve su çimentoyla bu beton meydana geliyor. Bu beton parçasını eğitimlerde kullanacağız. Görebiliyor musunuz? Birden fazla midye var. Bu kum elenmeden getirilmiş. Korezyon meydana gelmiş. İnanılmaz bir şey. Demirin kalınlığı 12 milim. Bunun dört milimi zaten betonlara yapışmış. Geriye 8 milim kalıyor. Bu yıkılması için yeterli bir sebep değil mi?

KAROT TESTİ YAPILMIŞ

Binada test için bir karot numunesi alınmış. Binayı teknik ekiple incelediğimizde binaya caddeye doğru yıkılmış. Karot numunesini alırken eğer demiri de almışlarsa bu yıkımı hızlandırmıştır. İnşallah böyle değildir.”

Küçükçekmece’de 3 katlı bir bina çöktü: 1 ölü, 8 yaralı

Kaynak: HABER MERKEZİ