İran Cumhurbaşkanı Reisi’nin helikopteri kaza yaptı! Kurtarma çalışanları kayboldu

Yayın tarihi: 19 Mayıs 2024 Pazar 4:19 pm - Güncelleme: 19 Mayıs 2024 Pazar 11:29 pm

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’yi taşıyan helikopter “sert iniş” yaptı. Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan’ın da yer aldığı helikoptere ulaşmak için bölgeye arama-kurtarma ekipleri sevk edildi. İçişleri Bakanı Vahidi, hava koşulları nedeniyle ekiplerin helikoptere ulaşmasının zaman alabileceğini ifade etti.

İran devlet televizyonu, Cumhurbaşkanı Reisi’yi taşıyan helikopterin sert iniş yapmak zorunda kaldığını açıkladı. Bölgeye arama-kurtarma ekiplerinin sevk edildiği öğrenildi.

Reisi’yi taşıyan helikopterde, Dışişleri Bakanı Abdullahiyan ile Doğu Azerbaycan Eyalet Valisi Malik Rahmeti ve Tebriz Cuma İmamı Ayetullah Ali Haşim’in de bulunduğu öğrenildi.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’yi taşıyan helikopterin, Azerbaycan sınırındaki baraj açılış töreni dönüşünde hava şartları nedeniyle sert iniş yaptığı belirtildi.

İran Kızılay’ı “kazanın” Kaleyber ve Verzigan arasında meydana geldiğini ifade etti. Doğu Azerbaycan Eyalet Vali Yardımcısı Cebbarali Zakiri, Reisi’nin konvoyundaki 3 helikopterden 2’sinin iniş yaptığını, birinin düştüğünü söylemişti.

YERİ TESPİT EDİLDİ

İran Doğu Azerbaycan Devrim Muhafızları Komutanlığı, Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve heyetini taşırken kazaya uğrayan helikopterin yerinin tespit edildiğini bildirdi. Açıklamada, helikopter ve kaza yerindeki mürettebattan birinin cep telefonundan sinyal alındığı ve bölgeye askerlerin sevk edildiği belirtildi.

İÇİŞLERİ BAKANI: KURTARMA EKİPLERİ HENÜZ ULAŞAMADI

İran İçişleri Bakanı Ahmed Vahidi, yaşanan olayın ardından açıklama yaptı. İran devlet televizyonuna konuşan Vahidi, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile iki ülke sınırında baraj açılışına katılan Cumhurbaşkanı Reisi’nin helikopter konvoyunun dönüş yolunda kötü hava koşulları nedeniyle kaza geçirdiğini duyurdu. Vahidi, “Cumhurbaşkanı’nı (Reisi) taşıyan helikopter kötü hava koşulları nedeniyle sert iniş yapmak zorunda kaldı.” dedi.

Kurtarma ekiplerinin henüz bölgeye ulaşamadığını aktaran Vahidi, “Bölgeye kurtarma ekipleri sevk edildi ancak bölgenin sisli olması ve elverişsiz olması nedeniyle helikoptere ulaşmak zaman alabilir.” ifadelerini kullandı.

ABD’DEN AÇIKLAMA

ABD Dışişleri Bakanlığı, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’yi taşıyan ve “sert iniş” yaptığı belirtilen helikopter kazasıyla ilgili gelişmeleri yakından takip ettiklerini açıkladı.

CBS News’de yer alan habere göre, Dışişleri Bakanlığından bir sözcü Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan’ı taşıyan ve “sert iniş” yaptığı belirtilen helikopter kazasıya ilgili açıklama yaptı.

Açıklamada, ABD yetkililerinin, İran Cumhurbaşkanı Reisi, Dışişleri Bakanı Abdullahiyan ve bazı yetkililerin de bulunduğu helikopterin İran’a olası sert inişine ilişkin raporları inceledikleri, gelişmeleri yakından takip ettikleri belirtildi.

“3 KURTARMA ÇALIŞANI KAYBOLDU”

İran Kızılay’ı, önce Reisi’yi arayan 3 kurtarma çalışanının hava koşulları nedeniyle kaybolduğunu daha sonra 11 çalışanın daha kaybolduğunu duyurdu. Böylece kaybolan çalışan sayısı 14’e yükseldi.

İRAN GENELKURMAY BAŞKANI: TÜM İMKANLAR SEFERBER EDİLSİN

İran Genelkurmay Başkanı Muhammed Bakıri, Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’yi taşıyan helikopterin bulunması için tüm imkanların seferber edilmesi talimatını verdi.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI’NDAN AÇIKLAMA

İran Cumhurbaşkanı Reisi’nin helikopter kazasıyla ilgili Türkiye’den de açıklama geldi. Dışişleri Bakanlığı, “Helikopter kazasıyla ilgili gelişmeleri üzüntüyle takip ediyoruz. Cumhurbaşkanı Reisi ve yetkililerin sağlıklı olmalarını temenni ediyoruz” açıklamasını yaptı. Bakanlık ayrıca her türlü desteğin sağlanması için harekete geçildiğini belirtti.

AFAD HAREKETE GEÇTİ

İran, Cumhurbaşkanı Reisi’nin bulunması için Türkiye’den gece görüşlü arama kurtarma helikopteri talep etti.

AFAD, “Van ve Erzurum AFAD il müdürlüklerimizden 32 dağcı arama kurtarma personeli ile 6 araç bölgeye intikal etmek üzere yola çıkmıştır” açıklamasını yaptı.

BM’DEN AÇIKLAMA

Birleşmiş Milletler (BM), İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ve bazı yetkililerin helikopter kazası geçirmesine ilişkin açıklamada bulundu.

BM Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, AA muhabirine yaptığı yazılı açıklamada, “Genel Sekreter (Antonio Guterres), İran Cumhurbaşkanı Reisi’nin helikopterinde yaşanan olaya ilişkin haberleri endişeyle takip ediyor.” ifadesine yer verdi.

Haq, BM Genel Sekreteri Guterres’in, Reisi’nin ve beraberindekilerin “güvende olduğu ümidini” paylaştı.

RUSYA: SEBEBİNİN ARAŞTIRILMASI KONUSUNDA YARDIMA HAZIRIZ

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Rusya’nın, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’yi taşıyan helikopterin kazaya uğramasının sebebinin araştırılması konusunda her türlü yardıma hazır olduğunu bildirdi.

Zaharova, İran Cumhurbaşkanı Reisi ve bazı yetkilileri taşıyan helikopterin kazaya uğraması ile ilgili olarak sosyal medya hesabından açıklama yaptı.

Helikopterdeki İran üst düzey yöneticilerinin akıbetiyle ilgili ortaya çıkan bilgileri dikkatle takip ettiklerini ve hayatta olduklarını umduklarını belirten Zaharova, “Rusya, kayıp helikopterin bulunması ve olayın sebebinin araştırılması konusunda gerekli her türlü yardımı sağlamaya hazırdır.” ifadesini kullandı.

Malezya’da iki askeri helikopter havada çarpıştı: 10 ölü

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’yi taşıyan helikopter sert iniş yaptı. İbrahim Reisi, kar yoluyla Tebriz’e gitti.

 

Kaynak: AA