Üniversitedeki Filistin protestolarının ardından ABD’de yeni yasa tasarısı

Yayın tarihi: 2 Mayıs 2024 Perşembe 1:55 am - Güncelleme: 2 Mayıs 2024 Perşembe 1:55 am

Üniversitedeki Filistin protestolarının ardından ABD Temsilciler Meclisi, “Antisemitizm Farkındalık Yasası” başlıklı tasarıyı kabul etti.

Filistin İslami Direniş Hareketi’nin(Hamas) silahlı kanadı İzzeddin el Kassam Tugayları’nın Supernova Festivali’ne 7 Ekim 2023 tarihinde “Aksa Tufanı” adını verdiği baskının ardından İsrail ordusunun abluka altına aldığı Gazze’ye yönelik saldırılarına dünyanın dört bir yanında tepkiler yükselmeye devam ediyor.

ABD’de üniversite öğrencilerinin ve hocalarının da saldırıları protesto etmeye başlamalarının ardndan Temsilciler Meclisi yeni bir yasa tasarısını kabul etti. Senato’ya sunulan “Antisemitizm Farkındalık Yasası” isimli tasarı 320 evet, 91 hayır oyuyla kabul edildi.

Söz konusu tasarı, Eğitim Bakanlığının, Uluslararası Holokost Anma Birliğinin kabul ettiği antisemitizm tanımını baz almasını ve üniversitelerde de buna göre olayları tanımlamasını şart koşuyor.

CUMHURİYETÇİLERDE FİKİR AYRILIĞI

Yasa tasarısını savunan Temsiciler Meclisi Başkanı Cumhuriyetçi Mike Johnson, üniversitelerdeki protestoların “antisemitizm dalgası”na hizmet ettiğini iddia etti.

Tasarıyı eleştiren yine Cumhuriyetçi Parti’li vekil Matt Gaetz ve diğer bazı vekiller, söz konusu antisemitizm tanımının fazla geniş olduğunu ve kolaylıkla ifade özgürlüğü alanını daraltacağı görüşünü dile getirdi.

Kolombiya’dan İsrail’e Filistin resti

Kaynak: AA