98 milyonluk 70 ihale AKP’nin tanıdıklarına gitti

Yayın tarihi: 16 Şubat 2022 Çarşamba 8:44 am - Güncelleme: 16 Şubat 2022 Çarşamba 8:44 am

Kamu kurumları ile özelikle AKP’li yerel yönetimlerce gerçekleştirilen ve ‘tanıdık’ şirketlere verilen ihalelere her gün bir yenisi ekleniyor.  İstanbul’daki AKP’li Zeytinburnu, Bağcılar, Başakşehir ve Bahçelievler Belediyesi’nin yakın zamanda düzenlediği ihaleleri ‘bildik’ isimler kaptı.

Birgün’den Uğur Şahin’in haberine göre; Bağcılar Belediyesi, 11 Ocak’ta “yama işlerinde kullanılmak üzere” asfalt alımı ihalesi açtı. Kamu ihalelerinde “istenmeyeni eleme aracı” olarak kullanıldığı gerekçesiyle tartışılan pazarlık yöntemiyle gerçekleştirilen ihale, Mert İnşaat Temizlik Limited Şirketi’ne gitti. Şirket ile AKP’li belediye, 4 Şubat’ta 400 bin 800 TL’lik, bir ay süreli iş için sözleşme imzaladı.

AKP’li belediye, veremle mücadelenin milyon liralarına işte böyle kondu!

98 MİLYONLUK 70 İHALE

Söz konusu şirket, 2018’deki seçimlerden AKP milletvekili aday adayı olan ve Bağcılar Belediyesi Kurucu Meclis Üyesi Abdurrahman Yeşilyurt tarafından kuruldu. AKP’li belediyenin asfalt işlerinin abonesi olan Mert İnşaat, son 11 yılda 98 milyon 368 bin TL’lik 70 ihale aldı. Bu ihalelerin 47 milyon 635 bin TL’lik kısmını Bağcılar Belediyesi’nden alan firma, belediyenin 42 işini üstlendi. Şirket, Ümraniye, Güngören, Zeytinburnu ve Fatih gibi belediyelerden de ihaleler aldı. Abdurrahman Yeşilyurt, 2016’da şirketteki hisselerini oğulları Mertcan Yeşilyurt ile Hüseyin Yeşilyurt’a devretmişti.

AKP YÖNETİCİSİ’NE GİTTİ

Bağcılar’da olduğu gibi Zeytinburnu Belediyesi’nin düzenlediği ihale de ‘bildik’ bir isme gitti. AKP’li Zeytinburnu Belediyesi, 10 Ocak’ta “İzci Evi İnşaat İşleri Bakım Onarımı” için ihale açtı. Pazarlık yöntemiyle gerçekleştirilen ihaleye üç şirket teklif sundu. Kamu İhale Bülteni’nde yer alan bilgilere göre, tekliflerin değerlendirilmesinin ardından Seryapı Mimarlık Sanayi ve Tic. Ltd. Şirketi ile el sıkışıldı. Şirket ile belediye arasında 3 Şubat’ta 385 bin 341 TL’lik sözleşme imzalandı. Süresi “30 gün” olarak belirlen iş ‘yabancı’ya gitmedi. Zira şirketin ortaklarından birisi, AKP İstanbul İl Yedek Yönetim Kurulu Üyesi Serkan Güleç. AKP İstanbul İl Başkanlığı’nın internet sitesinde yer alan bilgilere göre Güleç, 2007’de AKP Bağcılar Gençlik Kolları Başkanlığı görevini üstlendi. 2011-2021 yılları arasında Ana Kademe Tanıtım Medya Başkanı olan Güleç, 24 Şubat 2021’de gerçekleştirilen 7. Olağan İl Kongresi’nde İl Yedek Yönetim Kurulu Üyeliği’ne seçildi.

BATMAN KAYYUMU ŞAŞIRTMADI

Görevlendirme’ ile Mart 2020’de Batman Belediye Başkan Vekilliği’ne getirilen Vali Hulusi Şahin idaresindeki Batman Belediyesi, “sisleme makinesi” almak için 26 Ocak’ta ihale düzenledi. İhaleyi 147 bin TL’lik teklif ile Maksoyoğlu Tarım aldı. Pazarlık yöntemiyle düzenlenen ihaleyi üstlenen firma, AKP Batman İl Başkanlığı’nda Dış İlişkiler Başkanlığı yapan Metin Direk’e ait. Şirket son 11 yılda kamudan 8 milyon 668 bin TL’lik 18 ihale aldı. Bunun 4 milyon 380 bin TL’lik kısmını Batman Belediyesi’nden alınan ihaleler oluştururken şirket, Batman İl Sağlık Müdürlüğü ve İl Özel İdaresi’nden de ihale kaptı. Kayyum yönetimindeki Batman Belediyesi’nin ‘pazarlık’ yöntemiyle geçen günlerde düzenlediği akaryakıt ihalesini de AKP Batman İl Başkan Yardımcısı Suat Konaç’ın şirketi kapmıştı.

Başkan Böcek acı tabloyu açıkladı! Şu an cepten yiyoruz

AVUKATLIK İŞİ AYNI İSME

AKP’li Başakşehir Belediyesi, “avukatlık danışmanlık” işinin ihalesini de “pazarlık” yöntemiyle verdi. AKP’li belediye, 20 Aralık 2021 tarihinde “İdari davalar için avukatlık danışmanlık hizmeti alımı” başlığıyla ihale açtı. İhaleden 11 gün sonra belediye ile Eyüp Ergin 365 bin TL’ye el sıkıştı. Belediyenin yine 20 Aralık 2021 tarihinde açtığı “Adli davalar için avukatlık danışmanlık hizmeti alımı” işini de Eyüp Ergin aldı. Ergin ile belediye arasında 31 Aralık 2021’de 385 bin TL’lik sözleşme imzalandı. İki ihale “pazarlık” yöntemiyle düzenlenirken bir yıllık “danışmanlık” kapsamında belediye kasasından Ergin’e toplam 750 bin TL ödenecek. Eyüp Ergin’in eski İBB Başkanı Mevlüt Uysal’ın Emlak ve İstimlak İşlerinden Sorumlu Başdanışmanı Osman Kıdık’ın kurucu ortağı olduğu Metropol Hukuk Bürosu’nun avukatı olduğuna dair haberler çıkmıştı. Eyüp Ergin, Başakşehir Belediyesi’nden son 11 yılda 3 milyon 881 bin TL’lik 17 ihale aldı.

Antalya’da AKP’li Türel döneminde ‘kayıp110 Milyon TL’ iddiası