95 yıllık derbi rekabetinde bir ilk

Yayın tarihi: 25 Şubat 2019 Pazartesi 7:33 am - Güncelleme: 25 Şubat 2019 Pazartesi 7:33 am

Beşiktaş ile Fenerbahçe 95 yıllık derbi rekabetinde ilk kez farklı amaçlar için sahaya çıkacak. Saat 21.00’de başlayacak karşılaşma öncesi Kartal ‘zirve’, Kanarya ‘can’ derdinde.

Son 3 maçını kazanan Beşiktaş bugün de galip gelirse şampiyonluk yarışındaki iddiasını iyice güçlendirecek. F.Bahçe ise kazanıp küme düşme hattından kurtulmayı hedefliyor.

Türk futbolu bugün tarihi bir derbi mücadelesine sahne olacak. Ezeli rakipler Beşiktaş ile Fenerbahçe, saat 21.00’de Vodafone Park’ta karşı karşıya gelecek. Futbolseverlerin heyecanla beklediği maçı hakem Bülent Yıldırım yönetecek. 28 Kasım 1924’te Fenerbahçe’nin 4-0’lık galibiyetiyle başlayan 95 yıllık rekabetin bugünkü randevusu çok özel bir anlam taşıyor

Ligin üstü kadar alt sıraları da yakından ilgilendiren karşılaşmaya iki takım farklı amaçlarla çıkıyor. 23. haftaya 39 puanla 3. sırada giren Beşiktaş, taraftarı önündeki maçı kazanıp şampiyonluk iddiasını sürdürmeyi hedefliyor. Fenerbahçe ise 112 yıllık tarihinde ilk kez bir derbi maça ‘tehlikeli bölge’deyken çıkacak. 24 puanı bulunan sarı lacivertli takım, sadece averaj farkıyla küme düşme hattının hemen üstünde 15’inci sırada yer alıyor.

Zorlu karşılaşma iki takım da önemli eksiklerle çıkacak. Ev sahibi Beşiktaş’ta kart cezalısı Adem Ljajic yok. Gözündeki rahatsızlık nedeniyle hafta içinde bazı idmanlara çıkamayan Oğuzhan’ın durumu bugün netleşecek. Fenerbahçe’de ise sakatlığı bulunan Mehmet Ekici forma giyemeyecek. Sezonun en formda dönemini yaşayan Beşiktaş, son 5 haftada 4 galibiyet, 1 beraberlik aldı. Fenerbahçe ise son 2 maçında İ.M. Kayseri’ye 1-0 yenildi, A.Konyaspor ile de 1-1 berabere kaldı.

YANAL’A KARŞI ÇIKTIĞI 8 MAÇTA 4 GALiBiYET ALDI

BEŞİKTAŞ ve F.Bahçe’nin teknik direktörleri Şenol Güneş ile Ersun Yanal bugüne dek farklı takımların başında 7’si lig, 1’i Türkiye Kupası olmak üzere toplam 8 defa karşılaştı. Bu maçlarda Güneş’in ekipleri 4 galibiyet alırken, 2 maçı Yanal kazandı, 2’si berabere bitti. Güneş’li Beşiktaş, 7 F.Bahçe maçında 2’şer galibiyet ve yenilgiyle 3 beraberlik aldı.

12 YILDIR BEŞİKTAŞ’I YENEMİYOR

1996 yılından bu yana teknik direktörlük yapan Ersun Yanal’ın Beşiktaş’a karşı karnesi kötü. Yanal, 23 yıllık kariyerinde siyah beyazlı takıma karşı 33 sınav verdi. 57 yaşındaki tecrübeli çalıştırıcı, 7 farklı takımla çıktığı bu maçlarda sadece 5 galibiyet elde ederken, 9 beraberlik, 19 yenilgi aldı. Ersun Yanal, Beşiktaş’a karşı son galibiyetini ise 12 yıl önce elde etti. Yanal’ın başında bulunduğu Vestel Manisaspor, Türkiye Kupası’nda 4-0 kaybettiği maçın rövanşında 28 Şubat 2007’de Beşiktaş’ı 2-0 mağlup etmişti.

‘İLK’ VE ‘SON’ BİR ARADA

Beşiktaş – Fenerbahçe derbisi 9 isim için özel anlam taşıyor.

BEŞİKTAŞ-Fenerbahçe karşılaşması pek çok açıdan ‘ilk’lere sahne olacak… 2019’un ilk derbi mücadelesi olan karşılaşma aynı zamanda, forma giymeleri durumunda; siyah beyazlı takımdan Kagawa, Güven ve Mirin; sarı lacivertlilerden de Moses, Zajc ve Sadık’ın Türkiye’deki ilk derbileri olacak. Fenerbahçe’nin ocak ayında Beşiktaş’tan aldığı Tolgay ve Galatasaray’dan transfer ettiği Serdar Aziz de sarı lacivertli formayla ilk kez Beşiktaş’a karşı oynayacak. Bu maç ayrıca, sezon sonu Beşiktaş’tan ayrılması gündemde olan Şenol Güneş’in de son Fenerbahçe derbisi olabilir.