9 yıl sonra ilk kez Yüce Divan kuruluyor

Yayın tarihi: 24 Kasım 2020 Salı 9:53 am - Güncelleme: 24 Kasım 2020 Salı 9:53 am

FETÖ yöneticiliği ve üyeliği suçlarından hapis cezası alan eski Danıştay üyeleri Galip Tuncay Tutar, Vahit Bektaş ve Bülent Olcay “görevi kötüye kullanma” suçu nedeniyle 9 yıl sonra ilk kez Yüce Divan kurulacak ve eski üyeler Yüce Divan’da yargılanacak.

Anayasa Mahkemesi heyetinin 9 yılın ardından Yüce Divan olarak görev yapacağı davanın ilk duruşması bugün görülecek.

Anayasa Mahkemesi, yüksek yargıçları, Anayasa’nın 148. maddesine göre, görevleriyle ilgili suçlardan dolayı Yüce Divan sıfatıyla yargılıyor. FETÖ’nün darbe girişiminin ardından meslekten ihraç edilen ve Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nce, “örgüt yöneticiliği” ve “örgüt üyeliği” suçlarından çeşitli hapis cezalarına çarptırılan üç eski Danıştay üyesi de bu kapsamda Yüce Divan’da yargılanacak. Heyete karantinada olan Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan’ın yerine başkanvekillerinden biri başkanlık edecek.

Duruşmada, savcılık görevini Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı veya başsavcıvekili yürütecek. Yargılamada, Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu hükümleri uygulanacak. Üç eski yüksek yargıç, ilk derece mahkemesi sıfatıyla Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nde yargılanmış ve hapis cezaları almıştı.