CHP Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, 9 işçinin toprak altında kaldığı Erzincan İliç’te siyanürle altın aranan maden sahasında liç yığınının biriktirildiği alanın bir kısmının 2021 yılı ÇED raporunda olmadığını açıkladı. Yavuzyılmaz İliç Komisyonu’nda yaptığı konuşmada “Dolayısıyla burada ÇED raporuyla uyumsuz yapılan üretim dolayısıyla da aşırı yükleme olup bu felaket yaşanıyor” dedi.

Erzincan’ın İliç ilçesinde siyanürle altın arayan Anagold Madencilik’in işlettiği Çöpler Altın Madeni’nde 13 Şubat günü siyanür liçinin biriktirildiği alanda toprak kayması meydana geldi. Yaşanan toprak kaymasında 9 işçi siyanürlü toprağın altında kaldı. Toprak altında kalan işçilerden 4’ünün cansız bedeni çıkartıldı 5’i ise hala toprak altında.

İliç faciasında altı yeni tutuklama: Anagold’un Türkiye müdürü de aralarında

Yaşanan facia ile ilgili İliç Komisyonu’nda konuşan CHP Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz siyanür liçinin biriktirildiği alanın 2021 yılındaki ÇED raporunda olmadığını açıkladı. Yılmaz komisyonda yaptığı konuşmada, “Faz 4B ile ilgili uygulama projesinin onay süreci devam ederken yürüyen bir ikinci kapasite artışı ÇED raporu var. İşin anayasası orada faz 4B yok. Uygulama projeleri de anlaşılan buna göre revize edilmiyor. Faz 4B’deki uygulama işlemi sade devam ediyor. Dolayısıyla burada ÇED raporuyla uyumsuz yapılan üretim dolayısıyla da aşırı yükleme olup bu felaket yaşanıyor.” ifadelerini kullandı.

Deniz Yavuzyılmaz soyal medya hesabından yaptığı paylaşımda ise, ” Bir AK Parti klasiği Erzincan İliç’teki altın madeninde felaket yaşanan yığın liç sahasının bir kısmının 2021 yılı Nihai ÇED Raporunda yer almadığını tespit ettik. Faz4-B adı verilen bu kısım jeoradar verilerine göre kaymanın ilk başladığı yer” ifadelerini kullandı.