9 Eylül Üniversitesi’nde yabancı öğrenci kontenjan skandalı

Yayın tarihi: 8 Ağustos 2021 Pazar 10:14 am - Güncelleme: 9 Ağustos 2021 Pazartesi 12:48 pm

Eski AKP Genel Başkan Yardımcısı ve milletvekili olan Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Rektörü Nükhet Hotar’ın yönetimindeki üniversite skandal bir karara imza attı. 9 Eylül üniversitesinde yabancı öğrenci kontenjanı 41 kat artırıldı 244’den 10 bin 115’e çıktı. Rektör Nükhet Hotar’ın üniversite yönetiminde yaptığı usulsüz atamalar daha önce de Sayıştay raporuna yansımıştı.

Dokuz Eylül Üniversitesi 2019 yılında 244 olan yabancı öğrenci kontenjanını 2021’de tam 41 katına çıkartarak 10 bin 115 olarak belirledi. Bu skandal kararla üniversitedeki kontenjanların yüzde 47’si ücretli yabancı öğrencilere ayrılmış oldu. Pandemi nedeniyle 2020 yılında yabancı öğrenci kontenjanı ayrılmamıştı.

Dokuz Eylül Rektörlüğü, öğrencilere ceza yağdırdı!

Dokuz Eylül Rektörlüğü, öğrencilere ceza yağdırdı!

HAKLI SORULAR

Üniversitenin skandal kararı öğrencileri isyan ettirdi. Sosyal medyada kararı eleştiren öğrenciler şu soruları dile getirdi:

– Yabancı öğrencilere şu anki kontenjanlarla dahi öğretim görevlisi ve sınıf sorunu yaşayan 9 Eylül Üniversitesi, pandemi döneminde kontenjanını nasıl artırabilmektedir?

– Üniversite kapasitesi bu kadar büyük kontenjanı kaldırabilecek seviyedeyse, bu kapasite neden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına değil de yabancı uyruklu öğrencilere kullanıldı?

– 9 Eylül Üniversitesi, Türkiye’de ilk 5 binde öğrenci alan bir okul. Öğrencilere yetecek sınıflara dahi yok. Tüm öğrencilerin aynı anda düzgün bir şekilde uygulama dersi yapacağı mikroskoplara bile sahip değilken 10 binin üzerinde yabancı öğrenci nasıl alınıyor?

– Bu ülkede 50 bin liraya Afganistan, Suriye ve Irak vatandaşı tıp okuyorsa bizim evlatlarımızın suçu ne?

İşte 2019 yılındaki yabancı kontenjanını gösteren liste

Bu da 41 kat artırılan 2021 yabancı kontenjan listesi

DİKKAT ÇEKEN BÖLÜMLER

Üniversitenin internet sayfasında sayfalarca uzayıp giden yabancı öğrenci kontenjan listesinde dikkat çeken birkaç bölüm şöyle:

Tıp fakültesi : 70 kontenjan, yıllık 54 bin lira.
Eğitim fakültesi : 915 kontenjan, yıllık 5 bin lira.
Hukuk fakültesi: 250 kontenjan, yıllık 7 bin 300 lira.
Psikoloji : 60 kontejan, yıllık 5 bin lira.
Bilgisayar mühendisliği : 90 kontenjan, yıllık 7 bin 300 lira.

REKTÖR NÜKHET HOTAR ÜÇ DÖNEM KURALINA TAKILINCA REKTÖR YAPILMIŞTI

Nükhet Hotar, AKP kurucu üyesiydi. Eski AKP milletvekilli ve AKP Genel Başkan Yardımcısı olan Nükhet Hotar, üç dönem kuralına takılınca Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü olarak atanmıştı.
,
Hotar’ın DEÜ’nün 2019 yılı Sayıştay denetiminde, 7 enstitü ve yüksek okul yönetimine mevzuata aykırı atamalar yaptığı tespit edilmişti.

Nükhet Hotar, AKP’li eski Selçuk Belediye Başkanı Dahi Zeynel Bakıcı’yı müdür olarak atamasıyla da gündeme gelmişti.

Eski AKP milletvekilli ve AKP Genel Başkan Yardımcısı olan Nükhet Hotar, üç dönem kuralına takılınca Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü olarak atanmıştı.