Erzincan İliç'te 9 işçinin toprak altında kalarak can verdiği Anagold Madencilik. 3 bin emekçinin işten çıkartılacağını duyurdu. Bağımsız Maden-iş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu, "Çalışma Bakanlığı ve Türkiye Maden-iş Anagold ile birlikte davranmış. İliç halkı durumun ve tezgahın farkında olmalı" dedi.

Erzincan İliç'te 13 Şubat 2024 tarihinde meydana gelen toprak kayması sonucu 9 işçi feci şekilde can verdi. Yapılan araştırmalarda birçok yetkilinin ihmali ortaya çıktı. Anagold Madencilik, facianın ardından Mayıs ayında 400 kişiyi işten çıkarmak için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na başvurdu. Tepkilerin ardından şirket bu durumu yalanladı. Ancak dün işçilere atılan yeni bir mail ile birlikte Anagold Madencilik işçi kıyımı için kolları sıvadı. Şirketin paylaştığı bildiride maliyetleri karşılayamama gerekçesi ile 3 bin kişiyi işten çıkaracakları duyuruldu.

BAKANLIK VE SENDİKA İŞÇİ KIYIMINI ONAYLADI

Bağımsız Maden-iş Sendikası örgütlenme Uzmanı Başaran Akarsu, bakanlığın şirkete iş ve işçi sağlığı kuralları ihlali gerekçesiyle geçici ruhsat iptali uyguladığını bu durumda da şirketin işçi çıkarmasının usulsüz olduğunu anlattı. Aksu; "İşçi Kanunun 13. maddesine göre; iş ve işçi güvenliği açısından riskli bir durum varsa herhangi bir iş yerinde işçi çalışmama hakkını kullanır ve ücretini almaya devam eder. Bu kanuna göre işveren işçinin maliyetlerini üstlenmek zorunda. Dolayısıyla bakanlık ve orada örgütlü olan Türkiye Maden-iş Sendikası bu şirkete toplu işçi çıkarma iznini verdi. Otuzun üzerindeki işçi izin olmadan çıkarılamaz. Buradan anlıyoruz ki, Çalışma Bakanlığı ve Türkiye Maden-iş Anagold ile birlikte davranmış." ifadelerini kullandı.

Süper Lig devinin yıldızı nişanlandı, yaş farkını gören annesi çıldırdı Süper Lig devinin yıldızı nişanlandı, yaş farkını gören annesi çıldırdı

"İLİÇ İŞÇİSİ UYANIK OLMALI"

Aksu sürecin planlı olduğunu savunarak İliç'teki işçileri uyardı. Aksu, "İliç'teki maden işçileri uyanık olmalı. Hiç kimse bu görüşmelerde bu sözleşmelerde imza atmasın. Çünkü imza demek sizin bütün itiraz ve dava haklarınızı arabuluculuk yoluyla ortadan kaldırması demek. Dolayısıyla imza atmadığınız takdirde de işveren işçinin maaşını oradaki işçi ve iş sağlığını sağlayıp eksiklikleri giderene kadar ödemek zorunda. Bunun başka bir tartışması söz konusu değil. İliç halkı tepki göstermeli bu süreci tersine çevirmelidir." diye konuştu.

"ŞİRKET İLİÇ'TEN SERVET ÜRETTİ"

Başaran Aksu maden şirketinin bölgeden bir servet elde ettiğini belirterek "Anagold Madencilik İliç'ten milyon dolarlık bir servet üretti. İşçinin alacağı bu servetin yanında çok komik bir rakam kalıyor. Bu yüzden İliç halkı durumun ve tezgahın farkında olmalı ve bu durumu geri püskürtmelidir." dedi.

https://tele1.com.tr/maden-faciasindan-sonra-isci-kiyimi-ilicte-3-bin-kisi-isten-cikariliyor-1122520/

Kaynak: HABER MERKEZİ