Uluslararası Af Örgütü, AKP'nin göçmenlere karşı açık kapı politikası uygulayacağını açıklamasının ardından sınır kapılarına yığılan ve yaklaşık iki haftadır zor şartlar altında bekleyişte olan göçmenlerin hikayelerini yazdı.

, iki haftadır Edirne sınırında bekleyen göçmenlerin hikayelerini ve Edirne sınırındaki son durumu yazdı. Erdoğan'ın kapıları açmakta ısrar ettiği ve Yunan polisinin kötü muamelede bulunduğu göçmenlerin hikayeleri ile son yaşananlar şöyle: "Türkiye tarafındaki gümrük kapısına yaklaşık 400 metre kala bir barikat oluşturularak gazeteciler ve sivil toplum çalışanları bu hattın dışına itilmişti. İlerleyen günlerde bu hattın genişletilerek gazetecilerin sınır kapısının yakınına bile gitmeye izin verilmediğini öğrenecektik. Barikatı aşarak tampon bölgeye girmek isteyen mültecileri jandarma engelliyor. Zira içeride TBMM İnsan Hakları Komisyonu’nun göndermiş olduğu bir heyet var ve şimdi buradan geçmenin sırası değil. İnsanlarla konuşmaya başlıyoruz. Küçük çocuklar da dahil olmak üzere kalabalık ailelerin büyük kısmı Türkiye’ye komşu ülkelerden geliyor. Yalnız veya iki-üç kişilik gruplar halinde hareket edenlerin büyük bölümü ise Afganistan, Fas, Pakistan ile Afrika ülkelerinden gelenler. Sınırda bekleyen insanların çoğunluğu hali hazırda Türkiye’de olanlar. Sınır kapılarının açıldığı haberinden sonra Türkiye’ye geldiğini söyleyen birisi ile karşılaşmadık.

15 DAKİKADA BİR BİBER GAZI ATILIYOR

Bariyerlerin etrafından dolaştığımızda Yunanistan’ın Kastanies Sınır Kapısı'ndan tampon bölgeye doğru ortalama 15 dakikada bir biber gazı atıldığını görüyoruz. Zaman zaman silah sesine benzer sesler geliyor ancak bu seslerin ne olduğunu, gerçek kurşun kullanılıp kullanılmadığını öğrenemiyoruz. Aynı saatlerde Edirne Valiliği sınır kapısında 1 kişinin gerçek mermi yaralanması nedeniyle hayatını kaybettiğini, 5 kişinin yaralandığını açıklıyor. Bacağında sargıları olan bir kişiyi görüyorum. Biber gazı kapsülü nedeniyle yaralandığını söylüyor. Yine de beklemeye devam edeceğini belirtiyor. Bir kişi daha var bekleyen, kolundan yaralı, o da biber gazı kapsülü nedeniyle yaralanmış. Tampon bölgeye girenler, çok sayıda kişinin bu yolla yaralandığını söylüyor. Öğle saatlerinde tampon bölgeden çıkan Türkiye tarafına gelen üç ambulans da anlatılanları doğruluyor. Sınıra paralel şekilde ilerliyorum. Tarlalar var; yağmur yağdığında insanların nasıl bir çamurun üstünde konaklamak zorunda kaldığını hayal etmek güç değil. Sarı, aslında naylon poşetten çok da bir farkı olmayan çadırlar satılıyor. 100 liradan açılıyor pazarlık, aslında kimin ne kadar parası varsa o kadara satılıyor. Bazı kişiler şehirden patates, meyve getirmiş yine aynı uygulama… Tampon bölgede bekleyen insanlar yiyecek almak için zaman zaman dışarı çıkıyor, zira yardım kuruluşlarının dağıttığı yemekler için saatlerce sıra beklemek zorunda kalıyorlar.

GÖÇMENLER İÇİN SADECE AVRUPA'YA GİTMEK YETERLİ

Azerbaycan vatandaşı iki kişi ile karşılaşıyoruz. Yemek almaya dışarı çıkmışlar. 8 kişiler, aralarında hamile bir kadın var. Gitmek istedikleri yeri soruyorum; belirli bir hedefleri yok. “Ben kuaförüm zaten” diyor. Elinde zanaatı var ve nereye giderse gitsin çalışabileceğini düşünüyor. Konuştuğum pek çok kişi için aynı şey geçerli, sadece Avrupa’ya gitmek yeterli. Eritreli iki kişi ile karşılaşıyorum; iki yıl önce Eritre’den Türkiye’ye gelmişler. Bir yerde çalışamamışlar. Aralarından birinin ailesi Eritre’den para yollamış geçinmesi için. Eğitim almak için Avrupa’ya gitmek istediğini söylüyor. Satıcılar ile konuşuyorum. Tampon bölgede insani koşulların olmadığından bahsediyor. Çocuklara mama, bez bulmak imkansız gibi. Isınma olanağı yok, battaniye bulunmuyor. Tuvalet ve temizlik olanağı ise yok gibi… Çadır satan bir kişi “Satmak için getirdim ama hepsini dağıttım” diyor. Türkiye askeri, daha önce tampon bölgede görev yapan gazetecilerle birlikte orada satış yapan kişileri de tampon bölgeden çıkarmış. Yeniden içeri giremiyorlar. Gelen bir taksinin içinden 8 kişilik Suriyeli bir aile iniyor. Aralarında küçük çocuklar da var. 19 yaşındaki bir aile üyesi ile konuşuyoruz. Ailede çalışan tek kişinin kendisi olduğunu söylüyor.

TAKSİCİLERİN İSTEDİĞİ FİYATLAR 800 LİRAYA KADAR ÇIKIYOR

Kısa süre içinde anlıyorsunuz, bir yere taksinin girip çıkması, orada bir mülteci grubunun bulunduğu anlamına geliyor. Edirne otogarı ile Pazarkule Sınır Kapısı arasındaki mesafe 15 kilometre. Ortalama 20-25 dakika süren bu yol için insanlardan fahiş fiyatlar isteniyor. İstenen bedellerin 800 liraya kadar çıktığı belirtiliyor. Sınırda dolaşan otobüsler, geçiş noktaları arasında gezdirilen mülteciler Akşam saatlerine doğru, Meriç Nehri üzerindeki Türkiye-Yunanistan sınırının en yakın olduğu noktalardan biri olan Doyran Köyü’ne geliyoruz. Özel bir tur firmasına ait bir otobüs var. İçinde çok sayıda sığınmacı var. Alandan ayrılmak üzereler, eşyaları otobüsün bagajına sığmıyor, bir süre eşyaları sığdırmaya çalışmakla uğraşıyorlar. Otobüs şoförü, sonraki durağın Pazarkule olduğunu söylüyor. Programı, orada bulunma ya da Pazarkule’ye gitme nedenlerini bilmediğini sadece şoförlük yaptığını ifade ediyor. Otobüste bulunan kişiler, otobüsün kamu otoritelerince ayarlandığını söylüyor. Otobüs hava kararmadan hemen önce alandan ayrılıyor, biz kalıyoruz. Yunanistan tarafında bir gözlem kulesi var. İçinde bir asker nöbet tutuyor. Mültecilerin geride bıraktıkları battaniye ve yastıkları görüyoruz. Bölgenin yerlisi olduğu anlaşılan biri, Yunanistan’a geçmek isteyen bir mülteci ile konuşuyor: “Buradan geçme; şimdi görüşmeler sürüyor. Bir anlaşma yapılacak, siz sınırdan geçeceksiniz. Sizi Pazarkule’ye götüreyim. Hadi çocuklardan almam. Büyüklerden alsam, 10 kişi 300 liraya götürürüm.”

YUNANİSTAN TARAFINDA DARP EDİLİYOR, TÜRKİYE'YE GERİ İTİLİYORLAR

Ardından hedefimiz sınır bölgesindeki bir hastane. Karşı kıyıya geçtikten sonra Yunanistan otoritelerince yakalanıp, darp edilip, kıyafet ve özel eşyalarına el koyduktan sonra Türkiye’ye geri itildiği söyleyen kişiler ile konuşuyorum. Bazılarında ciddi yaralanmalar mevcut. Faslı bir kişi, Yunanistan askerinin insanları minibüse bindirmek için cop kullandığını bu nedenle kafasının yarıldığını söylüyor. Yunanistan’a girdikten sonra 4 gün 4 gece yürüdüğünden bahsediyor. Bir yol kenarında kendisini gören sivil giyimli bir kişinin önce telefon ettiğini ardından kendisini bir minibüse bindirerek darp ettikleri bütün kıyafetlerini aldıktan sonra yeniden Türkiye’ye gönderildiğini anlatıyor.

İPSALA'DA HAYAT OLAĞAN AKIŞINDA

Ertesi sabah, Süleyman Soylu’nun “Pazarkule'de bir engel var. Ama 200 kilometrelik hattan ben sabah geçenleri de çok rahat bir şekilde helikopterden gördüm ve tespit ettim. İlla Pazarkule'den girilecek diye bir şey söz konusu değildir” açıklamasını yaptığı sırada biz İpsala Sınır Kapısı’ndayız. İlk göze çarpan hayatın olağan akışında seyrettiği. Gümrük kapıları açık ve çok sayıda TIR, Yunanistan’a geçmek için sıra bekliyor. Çevrede tek bir mülteci dahi göremiyoruz. Meriç Nehri’ne paralel bir yoldan yeniden kuzeye doğru yola çıkıyoruz. Nehre çok yakın bir noktada mültecileri taşıyan başka bir otobüsün durduğunu görüyoruz. Aralarında çocukların da olduğu çok sayıda kişi burada indiriliyor. Etrafta askerler var.

ANKARA'DAN BURAYA ÜCRETSİZ GELDİLER

Ankara’dan geldiklerini buraya gelmek için hiçbir ücret ödemediklerini aktarıyorlar. Otobüsün içinde tartışma yaşanıyor. Yanında eşi ve çocuğu bulunan bir kişi, kendilerine Pazarkule’ye gideceklerinin söylendiğini, nehirden karşıya geçmek istemediğini söylüyor. Şoför, insanları geri götürmek için 600 lira istiyor. Bazı kişiler kabul ediyor, şoförle tartışan kişi para ödemeyeceğini söylüyor otobüsün içinde kalıyor. Şoför durumu anlattığı bir telefon konuşması yapıyor. Tartışma sürerken kapılar kapanıyor, otobüs yarı dolu sınır köyünden ayrılıyor. Az önce otobüsten inen bazı insanlar sınırın tam ters yönüne yürümeye başlıyor. Nereye gittiklerini soruyorum, “İstanbul” diyor.

GERİDE KALAN TÜRKÇE KİTABI

Toprak yoldan ilerlemeye devam ediyoruz; ara ara karşıya geçen insanlardan kaldığını tahmin ettiğimiz eşyalar görüyoruz. Sınıra çok yakın bir nokta, bir dizi çocuk eşyası geride bırakılmış. Kot, külot, t-shirt gibi eşyaların yanı sıra 1. Sınıflar için Türkçe ve Hayat Bilgisi kitapları da var. Bir süre de olsa yaşanılan ülkeye bir tür veda…

DÖNÜŞ PARASI OLMADIĞI İÇİN OTOGARDA BEKLEYEN AİLE

Tunca Köprüsü’nün hemen altında küçük bir kamp alanı kurulmuş. Aşağı yukarı 300 kişi konaklıyor. Bazı noktalarda ateş yakılmış. Otogara geçiyoruz. Artık tam anlamıyla gece. Burada konaklayan insanlar 5-6 kişilik gruplar halinde oturuyor. Bir kadın ve yanında duran 10-12 yaşlarında bir çocuğun yanına yanaşıyorum. Kadının kırık bir Türkçesi var. Sınırın açıldığını duyduklarında tüm varlıklarını satarak Samsun’dan Edirne’ye geldikleri söylüyor. Yunanistan’ın kapıları açmadığını gördüklerinde geri dönmeye karar vermişler. Kalan tüm paralarını Pazarkule’den otogara gelmek için bindikleri taksiye verdiklerini, o nedenle otogardan başka gidecek yerleri olmadığını anlatıyor. Iraklı bir aile, 7 kişiler. Ne yapacaklarını bilmiyorlar, umutları yok. Bekliyorlar… Edirne’de herkes bekliyor. Tampon bölgedeki yemek kuyruğunu, Yunanistan’ın sınır kapılarını açmasını, kendilerini karşıya geçirecek botu, İstanbul’a dönmeyi… Liste uzun, şartlar ağır…
Muhabir: Alp Yanardağ