8 Mart’ta kadınlara hakaret eden imama ceza

Yayın tarihi: 9 Nisan 2021 Cuma 5:52 pm - Güncelleme: 9 Nisan 2021 Cuma 5:52 pm

Zonguldak’ta 2013 yılında 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü yürüyüşüne katılan kadınlar hakkında “Kadınlar evde mi yoksa başkasının kucağında mı?” ifadelerini kullanan imam Ali A.’nın yargılandığı dava 8 yıl sonra sonuçlandı. Sanık Ali. A., 2 bin 180 TL para cezasına çarpıtıldı.

Zonguldak’ın Çaycuma ilçesinde yerel bir haber sitesi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü yürüyüşünün haberini yayınladı. Haberin altında bir kullanıcı, “8 Mart’ın Çaycuma’da bu kadar etkili kutlanması ne kadar güzel. Çaycuma’ya her türlü kötülüğü yaptılar ama Çaycumalı kadınları eve hapsetmeyi başaramadılar.” yorumunun yaptı. Buna yanıt veren 52 yaşındaki imam Ali. A. ise, “Başını kumdan çıkart da Çaycuma’ya öyle bakmanı tavsiye ediyorum. Bak ki neler çıkacak? Kadınlar evde mi yoksa başkasının kucağında mı?” ifadelerini kullandı. Ali A.’nın yaptığı yorum tepkilere neden olurken, kadınların şikayeti üzerine olay hakkında soruşturma başlatıldı. Sosyal medya hesabından özür dileyen Ali A. hakkında, ‘Sesli, yazılı veya görüntülü bir ileti ile hakaret’ suçlamasıyla 2 aydan 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Davanın karar duruşmasında sanık Ali A. hakkında beraat kararı verildi.

KADINLAR YARGITAY’A BAŞVURARAK BERAATE İTİRAZ ETTİ

Beraat kararının ardından dosyaya müdahil olan 29 kadın, Yargıtay’a başvurarak mahkemenin kararına itiraz etti. Yargıtay 4. Ceza Dairesi, 10 Aralık 2020 tarihli kararında yerel mahkemenin beraat kararını bozdu. Kararda, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde bir kısım müştekinin de içerisinde yer aldığı gruba yönelik olduğunun anlaşıldığı ve sanığın üzerine atılı hakaret suçunun bulunduğu ifade edildi. Kararın bozulması üzerine imam Ali A., tekrar hakim karşısına çıktı.

Savcı, karar duruşmasında açıkladığı mütalaasında sanığın üzerine atılı suçu işlediğine karar vererek 3 aydan 2 yıla kadar hapis veya adli para cezasıyla cezalandırılmasına talep etti. Mahkeme, sanık Ali A.’nın müşteki ve katılanlara yönelik hakaret suçunu işlediğine kanaat getirerek 109 gün adli para cezasına çaptırdı. Mahkeme başkanı, sanığı toplam 2 bin 180 TL para cezasına çarptırarak hükmün açıklanmasını geri bıraktı.