71 gırgır teknesine el konuldu

Yayın tarihi: 8 Ocak 2021 Cuma 10:45 am - Güncelleme: 8 Ocak 2021 Cuma 10:45 am

İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz Karaca, 71 tekneye ruhsatsız ve kaçak avlandığı için el koyduk. 18 bin 687 denetim yaptık. 1 milyon 277 bin lira idari para cezası uyguladık” dedi.

İstanbul Boğazı’nda ve Marmara Denizi’nde 24 metreden daha derin noktalarda avlanmak yasak. Kıyı balıkçıları ile gırgır balıkçıları arasındaki kural ihlali tartışması sürüyor. Kıyı balıkçıları, sığ sularda yavru balıkların avlandığını ve gırgır tekneleri nedeniyle balık tutamadıklarını belirtirken, gırgır balıkçılığı yapanlar ise sığ sularda ağlarının zarar gördüğünü bu yüzden 24 metre kuralını ihlal etmediklerini söylüyor.

İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Balıkçılık Teknolojisi Dr. Öğretim Üyesi Taner Yıldız ise “Çözüm olarak gırgır balıkçısına ayrı bir alan açıp, ‘kıyı balıkçısı girmesin’ gibi mekânsal bir ayrım yapabilirsek bu iki paydaşı da memnun edebiliriz. Ya da daha önce denenen kota uygulaması yapılabilir. Bunu uygulamak çok da zor değil. Her bir tekneye kota tahsis ediliyor.” dedi.

“SIĞ SUYA AĞ ATARSAK AĞLARIMIZ YIRTILIR”

Gırgır teknesi ile balıkçılık yapan Şener Deniz, sığ sularda avlanmadıklarını söyleyerek, “Biz o kadar sığ suya ağ atarsak ağlarımız yırtılır. Oltacıların bilmediği şey şu; oltayı 50 metre ileri atıyorlar orayı sığ sanıyorlar. Bunu hesap etmiyorlar. Pahalı olan bir ağı sığ suya atar mıyız? Bizdeki sonarlar hamile kadınlarda kullanılan ultrason cihazının daha gelişmişi. İnsana zarar vermeyen şey balığa zarar verir mi? Sahil Güvenlik sürekli kontrol ediyor. Ağ attığımız zaman etrafımızda tur atıyor ve ağ derinliğini cihazlarla ölçüyorlar” ifadelerini kullandı.

“KIYIDA NE VAR YOK ALINCA BİZ AVLANAMIYORUZ”

Kıyı balıkçılığı yapan Ömer Şahin de “Sığ yerlerde balıklar birikim yapıyor. Balıkçılar da bu sığ yerlere ağ atıyor. Yavrusu, kaya ne varsa çekip alıyorlar. Balıkları elektrik vererek, radarların ekolarını açarak sığ sulara kaçırıyorlar. Kıyıda ne var yok alınca bu sefer biz avlanamıyoruz” diye konuştu.

MEKANSAL OLARAK AYRIM YAPILMALI

İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Balıkçılık Teknolojisi Dr. Öğretim Üyesi Taner Yıldız, gırgır balıkçıları ile kıyı balıkçıları arasında yaşanan soruna çözüm önerisi olarak, şunları söyledi:

“Bu sınırı Avrupa birliğinde 30’dan 50 metreye çıkardılar. Bizde 18 metreden 24’e çıktı. Endüstriyel balıkçı ve küçük ölçekli balıkçıların aynı stok üzerinden balıkçılık yapmaları arzusu nedeniyle yaşanan bir çıkar çatışması var. Bunun dışında gırgır balıkçıları, kıyı balıkçılarından çok daha fazla balık avlıyorlar. Kullandığı ağlar kıyı balıkçılarından daha büyük. Çözüm olarak gırgır balıkçısına ayrı bir alan açıp, ‘kıyı balıkçısı girmesin’ gibi mekânsal bir ayrım yapabilirsek bu iki paydaşı da memnun edebiliriz. Ya da daha önce denenen kota uygulaması yapılabilir. Bunu uygulamak çok da zor değil. Her bir tekneye kota tahsis ediliyor.”