6’lı masa B planını konuştu

Yayın tarihi: 26 Nisan 2022 Salı 10:50 am - Güncelleme: 26 Nisan 2022 Salı 10:50 am

Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem hazırlığı için buluşan 6 muhalefet partisinin liderleri seçiminin kazanılması durumunu değerlendirdi. Liderler, parlamenter sisteme dönüş sürecinde yapılacak yasal düzenlemeler için komisyon oluşturulması konusunda karara vardı. Ancak bu düzenlemelerin önemli kısmının gerçekleştirilebilmesi için anayasa değişikliği gerekiyor. Bunun için de muhalefet partilerinin Meclis’te en az 360 milletvekiline sahip olması gerekiyor.

HaberTürk’ten Mahir Kılıç’ın haberine göre, 360 vekil bulunduğu takdirde belirlenen sürede yasal düzenlemeler yapılacak. Buna karşın 360 vekil bulunamaması halinde de bazı formüller belirlendi. Buna göre Cumhurbaşkanı’nın kanunla düzenlenen konularda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarmayacağı, Meclis’in denetim yetkisini arttırılacağı, bakanların sık sık Meclis’e gidip milletvekillerine bilgi vermesini taahhüt edebileceği belirtiliyor.

SEÇİM SONRASI SÜRECE HAZIRLIK

Muhalefet oylarıyla seçilen Cumhurbaşkanı’nın ayrıca, Merkez Bankası’nın bağımsızlığı konusunda garanti verebileceği, başkan olarak atadığı ismi ne olursa olsun görev süresi bitmeden görevden almayacağı, üniversiteye atanacak rektörün mutlaka o üniversite kadrosundan olması, dekan olarak atanacak ismin başına geleceği fakülteye ilişkin mutlaka mesleki deneyim ve uzmanlığa sahip olma zorunluluğu aranacağı şeklinde taahhütlerde bulunabileceği kaydediliyor.

360 vekilin bulunamaması halinde muhalefet oylarıyla seçilen cumhurbaşkanının bulunacağı taahhütlere bunlarla sınırlı değil. Ayrıca, Hâkimler Savcılar Kurulu’nda oy hakkı bulunan Adalet Bakanı ve yardımcısının çekimser oy kullanacağı, Meclis’ten gelen hiçbir kanunu geri göndermeme noktasında taahhütte bulunabileceği belirtiliyor.

İşte altılı masadaki ittifak senaryoları!