68 yıldır yasak olan samuray kılıcı, internette ‘hediyelik’ olarak ucuza satılıyor
12 Kasım 2021 Cuma

Mimar Başak Cengiz‘in samuray kılıcıyla öldürülmesi ve katil Can Göktuğ Boz’un evinde 15 kılıç ele geçirilmesinin ardından, bu tür saldırı aletlerinin yasak olmasına rağmen ‘hediyelik’ kılıfı altında satıldığı ortaya çıktı.
Bir internet satış sitesinde 849 liraya satılan bir Samuray kılıcının altında, tek vuruşta birden fazla pet şişeyi ikiye böldüğü bir video yer alıyor. Bir başka ilanda ise kılıcın her iki yüzünün de itina ile keskinleştirildiğinin yazılı olduğu görülürken, yaşa ya da alıcının kim olduğuna bakmaksızın ürünler kolayca satılıyor.
Hürriyet’te yer alan habere göre, bu konuyla ilgili olarak, 1052’te hazırlanan 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar İle Diğer Aletler Hakkında Kanunu bulunuyor. Kanunda, “Ateşli silahlarla mermilerinin ve bıçaklarla salt saldırı ve savunmada kullanılmak üzere özel olarak yapılmış bulunan diğer aletlerin memlekete sokulması, yapılması, satılması, satın alınması, taşınması veya bulundurulması yasaktır” deniliyor.
Kanun’a 1979 yılında yapılan değişiklikle silah isimleri tek tek sayılarak şu ekleme yapılıyor: “Kama, hançer, saldırma, şişli baston, sustalı çakı, pala, kılıç, kasatura, süngü, sivri uçlu ve oluklu bıçaklar, topuz, topuzlu kamçı, boğma teli veya zinciri, muşta ile salt saldırı ve savunmada kullanılmak üzere özel nitelikteki benzeri aletlerin yapımı, satılması, satın alınması, taşınması ve bulundurulması yasaktır.”
TEDBİR ŞART
Avukat Oktay Keskin, kılıç ve benzeri bıçakların vahim nitelikte silahlar olduğunu söylerken, yargılamalarda çakıların bile vahim nitelikte silah sayıldığıyla ilgili onlarca karar olduğunu anlattı. Oktay Keskin, kılıç satışını şöyle yorumladı: “6316 sayılı kanun açık. Bunların imalatı ve satışı yasak. Ancak birçok vahim nitelikte bu ve benzeri silahlar internet üzerinden kolayca satılabiliyor. Yasanın etrafından dolanıp bunlar için hediyelik eşya diyorlar. Bu durumun önüne geçilmesi gerekiyor. Oysa ki polisin yaptığı uygulamalarda üzerinizde çakı bile bulunsa bununla ilgili tutanak tutulur. Tedbir almak şart.”
Samuray kılıçlı katil: Başak Cengiz’i savunmasız gördüm öldürdüm
Benzer Haberler
Başak Cengiz’in katili Can Göktuğ Boz ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası aldı
22/04/2022 13:40
Başak Cengiz’in ismi katledildiği sokağa verildi
12/04/2022 20:47
Başak Cengiz’in katili için istenen ceza belli oldu
25/03/2022 13:10
Samuraylı sanığın akıl sağlığı yerinde çıktı
16/02/2022 17:41
Başak Cengiz’in adı bir üniversite fakültesine verildi
23/11/2021 7:26
Bakan Yanık: Başak Cengiz’in görüntülerini sızdıranlara suç duyurusunda bulunduk
16/11/2021 19:29