65 yaş üstüne ev hapsi hazırlığı

Yayın tarihi: 6 Mart 2019 Çarşamba 1:03 pm - Güncelleme: 6 Mart 2019 Çarşamba 1:08 pm

Adalet Bakanlığı 64-65 maddeden oluşan çok geniş bir çalışma başlattı. Çalışmanın merkezinde ceza infaz sisteminde bazı suçlarda yatılan cezanın yarıya düşürülmesi ve denetimli serbestlik süresinin 2 yıldan 3 yıla çıkarılması, 65 yaş üstü hükümlüler için ev hapsi gibi düzenlemeler içeriyor.

Adalet Bakanlığı “ceza adaleti” adı verilen yeni bir çalışma yapıyor. Ceza infaz sistemi ve denetimli serbestlik ile ilgili değişiklikler içerecek 64-65 maddelik çalışmada 65 yaş üstü hükümlüler için ev hapsi, 15 yaş altında ilk defa suç işleyenlere ‘af’ gibi düzenlemeler öngörülüyor.

‘Affa karşıyım’ diyen Yargıtay başkanı: Hapis süresi yüzde 50’lere çekilebilir

MHP’nin şartlı ceza indirimi yasa teklifinin ardından gündeme gelen af tartışmaları sonrası Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Adalet Bakanlığınca yapılan çalışmada sona gelindi. “Ceza adaleti” sağlamaya dönük infaz sistemi ve denetimli serbestlik ile ilgili değişiklikler içerecek teklifte 65 yaş üstü yaşlılar ve 15 yaş altı çocuklar için bugüne kadar gündeme gelmemiş yeni infaz düzenlemeleri öngörülüyor.

Gazete Duvar’dan Nergis Demirkaya’nın haberine göre, Adalet Bakanlığı 64-65 maddeden oluşan çok geniş bir çalışma başlattı. Çalışmanın merkezinde ceza infaz sisteminde bazı suçlarda yatılan cezanın yarıya düşürülmesi ve denetimli serbestlik süresinin 2 yıldan 3 yıla çıkarılması gibi düzenlemeler yer alıyor.

“Ceza adaleti” sağlama amacıyla başlatılan düzenlemede infaz sistemi kapsamında ilk kez hayata geçecek alternatif öneriler var. Bunlardan biri örgütlü suçlar haricinde 65 yaş üstü hükümlülerle ilgili. 65 yaş üstü cezası kesinleşmiş hükümlülerin cezasını cezaevi dışında, örneğin ev hapsi ya da kamuda çalışma gibi çekmesini öngören farklı alternatifler tartışılıyor.

ÇOCUK YAŞTA EVLİLİKLER YİNE GÜNDEMDE

Üzerinde çalışılan bir düzenleme de 15 yaş altı suç işleyen çocuklarla ilgili. Edinilen bilgiye göre adam öldürme suçu dışında ilk defa suç işleyen çocuklarla ilgili kamu davasının açılmaması yolu aranıyor. Bu çocukların ifadesinin alınıp gönderilmesini öngören bu düzenlemede bazı organize suç örgütlerinin çocukları kullanabileceği risklerine karşı neler yapılabileceği çalışılıyor. Adalet Bakanlığındaki çalışmada kadınlara yönelik şiddet suçlarında cezaların arttırılması da gündemde.

“Ceza adaleti” kapsamında yürütülen çalışmada AKP’nin daha önce Meclis’e getirdiği ama tepkiler üzerine geri çekilen “çocuk yaşta evlilikler” konusu da var. Çocuklara yönelik cinsel istismar suçlarında mağdur ve failin evlenmesi halinde cezanın ertelenmesini ya da hükmün geri bırakılmasını öngören düzenlemenin yeniden getirilmesi tartışılıyor.