Yayın tarihi: 22 Ocak 2022 Cumartesi 11:00 am - Güncelleme: 21 Ocak 2022 Cuma 5:17 pm

Intel şirketinin CEO’su Pat Gelsinger “gezegendeki en büyük silikon üretim yeri” olmayı hedefliyor. Şirket, Ohio’da devasa bir yarı iletken tesisi kurma planlarını Time’a açıkladı.

Intel, Columbus, Ohio’nun eteklerinde bulunan New Albany’de 1000 dönümlük bir arazide fabrikayı inşa etmek için 20 milyar dolar harcıyor. Intel ilk planları arasında 3.000 kişiyi istihdam edecek iki yarı iletken üretim tesisi  inşa etmeyi planlıyor. Fabrikanın inşaatın bu yıl başlaması planlanıyor ve Intel, fabrikaların 2025 yılına kadar faaliyete geçmesini bekliyor.

Intel

2021’in sonlarında bir Bloomberg raporu, Beyaz Saray’ın Intel’i Çin’de çip üretimini artırmaktan “güçlü bir şekilde caydırdığını” iddia etmişti. Yönetim, devam eden küresel kıtlığı gidermek için şirketleri ABD’de çip üretmeye zorluyor. Buna karşılık şirketler, yarı iletken araştırma ve üretimini finanse etmek için başkana lobi yapıyorlar. Bununla birlikte, yeni tesislerin inşa edilmesi yıllar aldığından, bunun gibi projelerin yakın zamanda tedarik zinciri eksikliklerinin giderilmesine yardımcı olamayacağını belirtmekte fayda var. Intel, tesis için ABD’de 38 farklı siteye baktığını, ancak sonunda kullanabileceği tüm alan nedeniyle Ohio’yu seçtiğini söyledi. Şirket o bölgede yaşayan sakinleri yerinden edebileceği yerlerde fabrika inşa etmek istemiyor. Fabrikalar tamamlandığında, şirket bunları IntelFoundry Services altındaki müşteriler için hem kendi yongalarını hem de yongalarını üretmek için kullanacak. Şirket, Mart 2021’de Arizona’da Intel’e de 20 milyar dolara mal olacak iki fabrika inşa ettiğini açıklamıştı.

Samsung da “Çin” dedi!