52 ilaç SGK kapsamından çıkarıldı, Demokrat Çağdaş Eczacılar kararı protesto etti

Yayın tarihi: 11 Eylül 2021 Cumartesi 1:22 am - Güncelleme: 18 Temmuz 2022 Pazartesi 10:28 am

Demokrat Çağdaş Eczacılar, Resmi Gazete’de yayınlanan ve 52 ilacı SGK geri ödeme listesinden çıkaran kararı Kadıköy’de protesto etti. İstanbul Eczacılar Odası seçimlerinde Demokrat Çağdaş Eczacılar’ın başkan adayı olan İmam Hüseyin Çelik, “Alım gücü azalan vatandaşın bütçesi bir darbe daha alacaktır. Vatandaş ilacı kendi cebinden almak zorunda kalacak. Bu durum sosyal devlet anlayışına ters olup, kamu sağlığı açısından da kabul edilebilir değildir” açıklamasında bulundu.

İstanbul Kadıköy’de bir araya gelen Demokrat Çağdaş Eczacılar, ağrı kesici ve kas gevşetici kremler ve ağrıyı gideren jeller gibi 52 ilacın SGK listesinden çıkarılmasını protesto etti. Grup adına konuşan Eczacı İmam Hüseyin Çelik, 8 Eylül 2021 tarihli 31592 sayılı Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Kararnamesi’nin detaylarından bahsetti. “Bu kararname ile vatandaşın ilaca adil, ucuz ve kolay erişebilme hakkı elinden alınmaktadır. Ayrıca yine bu kararname ile eşdeğer bandında yapılan düzenleme sonucunda hastadan alınan fiyat farkları ciddi oranda artacaktır. Ekonomik krizle birlikte pandemi sürecinde alım gücü azalan vatandaşın bu kararname ile bütçesi bir darbe daha alacaktır” diyen Çelik, konuşmasına şöyle devam etti:

“Bu kararnamenin kamu tasarrufuna katkısı olmayacağı daha önceki örneklerde defalarca görülmüştür. Bu durum sosyal devlet anlayışına ters olup, kamu sağlığı açısından da kabul edilebilir değildir. Öngördüğümüz tehlikelerden biri de etken madde içeren ve uygun dozda kullanılmadığında ciddi sağlık sorununa yol açacak bu ilaçların ruhsatlandırılmasının Sağlık Bakanlığı’ndan alınıp Tarım ve Orman Bakanlığı’na verilmesidir. Bu kararname kamu için de tasarruf sağlamayacaktır, aksine kamuya ek tedavi yükü getirecektir. Yine bu kararname ile hastanın ilaca güvenli, adil ve ucuz olarak ulaşımında danışmanlık yapan eczacının aradan çıkarılmasının ilk adımları atılmaktadır. Bu politikalardan vazgeçilmedikçe bu kararname son olmayacaktır, devamı da gelecektir. Halkın faydasına olmayan, kamunun faydasına olmayan, eczacının faydasına olmayan bu kararname ivedilikle geri çekilmelidir! Bu bağlamda yürütülen tüm diğer politikalar gözden geçirilmelidir”