‘515 Haşimi’ çetesi bu kez Sakarya’da ortaya çıktı

Yayın tarihi: 11 Temmuz 2023 Salı 10:30 am - Güncelleme: 11 Temmuz 2023 Salı 10:31 am

Kendilerini Arap ırkçısı olarak tanıtan 515 Haşimi çetesi bu defa Sakarya’da görüldü. Peki nedir bu 515 Haşimi çetesi?

Odatv’de yer alan habere göre; Çok sayıda silahlı ve baltalı tehdit videoları paylaşan provokatör ve Arap ırkçısı 515 Haşimi çetesi, TikTok’ta yayınladığı bir video ile Sakarya’dan paylaşımda bulundu. Tepki çeken paylaşıma sosyal medyada tepki yağdı.

SINIR DIŞI EDİLMİŞLERDİ

Adana’da, kendilerini ‘515 Haşimi’ olarak tanıtıp ellerinde silah ve bıçaklarla gezen Suriyelilerden kimliği belirlenen 20’si gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınan Suriyeliler, sınır dışı edilmek üzere İl Göç İdaresi Müdürlüğü’ne teslim edilmişti.

Kendilerini ‘515’ olarak tanıtan Suriyeliler sınır dışı edildi

515 HAŞİMİ NEDİR?

Geniş bir coğrafyaya yayılan Arap aşiretlerinin kendilerine özgü rakamlarının olduğu, bu “515” sayısı ise Osmanlı’ya isyan eden Haşimilerin sembolizmini içeren bir Arap milliyetçiliğinin simgesi olduğu ifade ediyor. Kayıtlara göre Birinci Dünya Savaşı esnasında İngiliz desteğiyle Osmanlı Devleti’ne isyan etmiş, Arap Yarımadası’nın kontrolünü eline geçirmiş, fakat birkaç yıl sonra Suudi Hanedanlığı’na yine bir isyanla kaybetmişlerdi.

Sonra da Başta Ürdün ve Suriye olmak üzere Orta Doğu’daki ülkelere dağılmışlar. ‘515’ sembolü Arap milliyetçiliğini en sıkı şekilde savunan Al Naim, Kariyş, Seliym, Heziyl ve Kenani aşiretlerinin de sembolü olduğu iddia ediliyor.

ÜMİT ÖZDAĞ ANLATTI

Odatv’ye açıklamalarda bulunan Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ ile ‘515’in sırrını anlattı. Görüntülerdeki kişilerin Arap milliyetçisi bir aşiret olduğunu söyleyen Özdağ şunları kaydetti.

“Bunlar, Yemen, Suudi Arabistan Suriye’de bulunan Arap milliyetçisi bir aşiret. Türkiye’ye de göç döneminde gelmişler. Arap Devleti fikrini savunuyorlar. Bir süreden beri değişik illerde örgütleniyorlar. Araçlarına bakıldığı zaman ekonomik sıkıntılarının olmadığı aman bunlara bakalım diyeceğimiz kişiler değil.

HIZLA YAYILIYOR

Suriyeli gençlere dikkat çeken Özdağ şöyle devam etti:

“Özellikle Suriyeli gençler arasında yükselen bir Arap Milliyetçiliği var. Hızla yayıldığına şahit oluyoruz. Göç ve Mülteciler Uzmanı ve Türk-Alman Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Erdoğan da ‘şiddetli bir şekilde artıyor’ diye dikkat çekti. Bu da onun tezahürlerinden bir tanesi.”