Cemil Çiçek’le konuşan gazeteci 50+1’in perde arkasını anlattı

Yayın tarihi: 16 Kasım 2021 Salı 1:24 pm - Güncelleme: 2 Şubat 2022 Çarşamba 12:34 pm

Sözcü gazetesi yazarı Aytunç Erkin, Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Cemil Çiçek’e Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemini sordu ve aldığı yanıt Türkiye’nin gündemi oldu.

Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Cemil Çiçek’in “50+1 ciddi problem çıkarıyor. Gelecekte de çıkaracak” sözleri siyasi arenada hareketlilik yaşattı. Gazeteci Aytunç Erkin ise Odatv ile yaptığı röportajda olayın perde arkasını anlattı.

AKP’nin kuruluşundan itibaren farklı ve önemli görevler üstlenen Çiçek ile röportaj yapan Erkin’in olayı anlattığı yayında öne çıkan söylemleri şu şekilde:

“Saadet Parti Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu Gazete duvara verdiği röportajda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kendisine istikrar konusunda sistemden memnun olduğunu ancak 50+1 mahsurlu olduğunu, bu kadar sıkı bir şeye bağlamamamız gerekirdi dediğini açıklıyor. Erdoğan’ın bu söylemlerini kamuoyuyla paylaşıyor. Aslında 50+1 tartışmasını Erdoğan başlatıyor.” dedi.

Kimsenin Erdoğan’ı kurtarma çabası olduğunu düşünmüyorum diyerek sözlerine devam eden Erkin, “Yüzde 50’e ulaşamayacağız tartışması değil başka bir sıkıntı var.Gelinen noktada daha ciddi bir muhalefet var. Bu muhalefetin seçimi kazanma ihtimali yüksek görünüyor, iktidar da bunun farkında. 40+1 gelse muhalefet için daha iyi olacak, o zaman belki HDP’ye bile ihtiyaç kalmayadan kazanacaklar.”

“Külliyede kafa karışıklığı var. Beştepe’de bir grup bu sistemden rahatsız bir grupta geri dönülemeyeceğini düşünüyor. AKP’nin kurucularından önemli bir isimle konuştum. O isimde 50+1’in değişmesi ve sistemin aksaklıklarının masaya yatırılması konusunda hemfikir.” dedi.

“İŞ TUTUŞ TARZIMIZ DEĞİŞTİRİLEBİLİR”

Erkin sözlerine şu şekilde devam etti:

“Ben kazanayımda başka bir şey olmasın sistemi var. Halk kutuplaştı. Cemil Çiçek bu tartışmayı açtığı için bile çok değerli. Çiçek’e ‘sorunu anlatıyorsunuz, size göre ne sorun?’ Çiçek ise ‘Sistem değiştirilmeden iş tutuş tarzımız değiştirilebilir’ dedi. Bu çok önemli. yönetim şeklini eleştiriyor, yani iktidarı eleştiriyor.”

Siyasette 50+1 tartışması: ‘İktidar kendi kurduğu tuzağa yakalandı’