500 milyon dolarlık vurgun iddiası! Suudi Arabistan veliaht prensi çözecek

Yayın tarihi: 21 Haziran 2022 Salı 9:53 am - Güncelleme: 21 Haziran 2022 Salı 9:53 am

Bahreyn’de 6 banka Başaran Yatırım Holding’in sahibi Hüseyin Başaran’ın da aralarında bulunduğu 5 Türk iş insanı tarafından 500 milyon dolar dolandırıldıklarını iddiasıyla şikayetçi oldu. Bahreyn’in yardım istediği Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın çarşamba günü konuyu Erdoğan’la görüşmesi bekleniyor.

Dolandırıldıklarını iddia eden Bahrain Middle East, Bahrain Islamic, Gulf International, Khaleeji Commercial, Alubaf Arab International ve Ithmar Bankaları, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na 15 Mayıs 2020’de suç duyurusunda bulundu ve Başsavcılıkça soruşturma başlatıldı.

Savcılığa Murat Başaran’ın yanı sıra Murat Solak, Ardaşes Saro Kavafyon, Kerim Kumla ve Korhan Alev isimleri de verildi. Nitelikli Dolandırıcılık, Suç İşlemek Amacıyla Örgüt Kurma, Yönetme, Örgüte Üye Olma, Özel Belgede Sahtecilik ve Suçtan Kaynaklanan Malvarlığı Değerlerini Aklama şuçlamaları yapıldı.

Odatv’den Hazar Şahsuvar’ın aktardığına göre, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 14 Şubat 2022’deki Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayed Al Nahyan’ı ziyaretinden tam bir gün sonra ise mağdur olduğunu öne süren bankaların yetkilisi ilk kez ifadeye çağrıldı.

Bahreynli banka yetkilisi Abdulla Salman Dawood verdiği ifadede şunları söyledi:

“Söz konusu şirketin de kullandığı kredilerin ödenmesi kendilerinden talep edilmiştir. Bu talep üzerine söz konusu şirket bankadan zaman istemiş ancak tanınan bir yıllık süreye rağmen geri ödemeler sağlanamamıştır. Bu sırada Başaran Grup’un yetkilileri bankamız hissedarlarının hisselerini satmak istediklerini öğrenip bu konuda banka hisselerini satın almak istediklerini iletmişlerdir. Yapılan görüşmeler sonucu varılan anlaşma üzerine 2017 yılında hisse devri gerçekleşmişlerdir. Bankamız ve diğer bankaların yetkilileri bir araya gelerek Başaran Grup ile ilgili uzlaşma veya dava açma ihtimalleri üzerinde tartışıldı. Birlikte hareket etme kararı alındı. Fakat yapılan görüşmelere rağmen etkin bir sonuç alınamadı. Bu görüşmeler sırasında bankamızdan kullanılan kredilerin, paraların Başaran Grup tarafından alındığı aslında ortada alıcı-satıcı veya bir sigorta durumunun söz konusu olmadığı anlaşıldı.”

Sahte sözleşme ve evrakların kullanılmasıyla karşılaştıklarını ve hukuki süreci başlattıklarını aktaran Abdulla Salman Dawood ifadesine şöyle devam etti:

“Kredilerdeki alıcı-satıcı ve sigorta şirketleri ile yazışmalar yapıldı. Bir çoğu böyle bir ticaret yapmadıklarını, TFC ile herhangi bir işlerinin olmadığını iletti. Hatta sahte sözleşme ve evrakların kullanıldığı anlaşıldı. Bu kapsamda İsviçre’de bir hukuk davası açıldı. Ancak bu şirketin içinin boşaltılması sebebiyle iflası sonucu bir sonuç alınamadı. Bunun üzerine Türkiye’de hukuk büroları ile irtibat kurularak suç duyurusunda bulunuldu. Bunun dışında söz konusu şirket tarafından mağdur edilen Katar İslami Bankası tarafından yabancı bir ülke nezdinde de suç duyurusunda bulunulduğunu biliyorum. Elde ettikleri menfaatleri kendi şirketleri için kullanmışlardır. Bu kapsamda Panama’da ihdas ettikleri çeşitli şirketler üzerinden paraları Türkiye’ye getirerek buradaki yatırım ve işlerinde kullanmışlardır. Bu nedenle hem bankamız zarara uğratılmış hem de bir suçtan elde edilmiş gelir böylelikle aklanmıştır” iddiasında bulundu.

Bahreynli yetkililerin Suudi Arabistan’dan sorunun aşılması için yardım istemesi üzerine çarşamba günü Türkiye’ye gelecek olan Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın konuyu Erdoğan’la görüşmesi bekleniyor.

Erdoğan ve Selman’ın görüşmesinde bölgesel işbirliği, merkez bankalar arası SWAP anlaşması ve yatırımları kapsayan ekonomi, Suriye ve İran gibi konularının yanı sıra yer bu dosya da yer alacak.