500 kadın bir araya gelerek Uber’e toplu dava açtı

Yayın tarihi: 18 Temmuz 2022 Pazartesi 7:00 am - Güncelleme: 17 Temmuz 2022 Pazar 11:32 am

Bugün artık şehir içi taşımacılıkta Uber araçları taksilerle kafa kafaya yarışır hale gelmiş durumda. Ancak şirketin araçlarında yaşanan istenmeyen olaylar, şirketi oldukça zorlu bir süreçle karşı karşıya bırakabilir.

Uber araçlarıyla yolculuk yaptıkları sırada cinsel saldırıya uğradıklarını söyleyen 500’den fazla kadın bir araya gelerek şirkete karşı toplu dava açtı. CNBC tarafından paylaşılan bilgilere göre ABD’nin farklı eyaletlerinde yaşayan bu 500 kadının iddiaları arasında kaçırılma, cinsel saldırı, fiziksel ve sözlü taciz ve tecavüz gibi ağır suçlar yer alıyor. Bu davaya bakan San Francisco merkezli hukuk şirketi, temsil ettiği 500 kadının yanı sıra bu davaya katılabilecek 150 kadının daha iddialarını araştırdıklarını açıkladı.

Uber

 

Uber araçlarında kadın yolcuların cinsel saldırıya maruz kalması yıllardır gündemde olan bir konu. Hatta şirket bu ayın başında bir rapor yayınlayarak, en ciddi cinsel saldırılar söz konusu olduğunda bu yıl araçlarıyla ilgili kendilerine iletilen şikayetlerin yüzde 38 düştüğüne dikkat çekmişti.

Ancak o dönemde de bu düşüşün aslında koronavirüs salgınına bağlı olabileceği yorumları yapılmıştı. Çünkü salgın nedeniyle genel yolcu sayısında ciddi bir düşüş yaşandı. Daha az yolcu şirketin araçlarını kullandığı için yaşanan cinsel saldırı vakaları da paralel olarak düşüş yaşadı. Yani aslında bu yüzde 38’lik düşüş şirketin aldığı güvenlik önlemlerinin işe yaradığı anlamına gelmiyor. Zaten açılan bu davadaki iddiaların ulaştığı nokta da durumun vehametini gözler önüne seriyor.

Şimdi akıllardaki soru, açılan bu davanın şirketin geleceğini ne şekilde etkileyeceği. Çünkü davacıların haklı bulunması halinde şirket ciddi yaptırımlarla karşı karşıya kalabilir.

Nothing Phone 1 tüm detaylarıyla tanıtıldı