500 bin dolarlık vurgunda yeni gelişmeler! Almanya’dan Panama’ya…

Yayın tarihi: 13 Temmuz 2022 Çarşamba 1:55 pm - Güncelleme: 13 Temmuz 2022 Çarşamba 1:55 pm

Bahreyn merkezli 6 bankanın Başaran Yatırım Holding sahibi Hüseyin Başaran’ın da aralarında olduğu 5 Türk tarafından dolandırıldıklarına dair iddialar banka tarafından Bahreyn Borsa’sına da taşındı. Suudi Veliaht Prens Selman, Türkiye ziyareti sırasında çantasındaki dosyayı sundu.

Bahreyn’de bulunan Bahrain Middle East, Bahrain Islamic, Gulf International, Khaleeji Commercial, Alubaf Arab International ve Ithmar Bankaları Başaran Yatırım Holding’in sahibi Hüseyin Başaran’ın da aralarında bulunduğu 5 Türk iş insanı tarafından 500 milyon dolar dolandırıldıklarını iddiasıyla şikayetçi oldu.

Odatv’den Hazar Şahsuvar’ın haberine göre, çıkarttığı 500 milyon dolarlık vurgun Bahreyn borsasında doğrulandı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın harekete geçerek soruşturma başlattığı olayla ilgili yeni detaylar da ortaya çıktı.

500 milyon dolarlık vurgun iddiası! Suudi Arabistan veliaht prensi çözecek

 

Hüseyin Başaran, Murat Solak, Ardaşes Sara Kavafyan, Kerim Kumla ve Korhan Alev’in adının geçtiği vurgun Almanya’ya da sıçradı. Almanya’da 2018 yılından itibaren emeklilere yüksek getiri vaadiyle tanıtım ve reklam yapmaya başlayan Hüseyin Başaran bir çok kişiyi mağdur etti. Suç duyurusunda yer alan iddialar ve belgelere göre Almanya’daki emeklilere yıllık % 8 kazanç vaadi sunan Hüseyin Başaran, yatırım yönetimi kapsamında toplanan paraların yüksek getirili ticari finansman işlemlerinde kullanılacağı iddiasında bulundu ve yatırımların Bahrain Middle East Bank aracılığıyla gerçekleştirileceğini iddia etti.

Bir yandan da fonların kullanımına aracılık etmek üzere Panama’da International Trade and Portfolio Company Limited unvanlı bir şirket kuran Hüseyin Başaran, şüphelilerle birlikte kurduğu sistemle Alman emeklilerden gelen fonların da kendi şirketlerine aktarılmasını sağladı.

Hüseyin Başaran ve diğer şüphelilerin Bahrain Middle East Bank websitesi bağlantılı bir alan ismini izinsiz ve yanıltıcı biçimde kullanarak dijital mecrada yatırımcıları kandırdıkları belirlendi.
Alman Federal Mali Denetim Otoritesi BaFin devreye girdi ve yürütülen faaliyetler için gereken hiçbir yasal iznin alınmadığını ve işlemlerin yasadışı gerçekleştirildiğini tespit etti.

BÜYÜK ŞİRKETLERİN İSİMLERİ KULLANILDI

Suç duyurusunda Nestle, Ferrero Rocher, Pepe Jeans, Philip Morris, Primark, Unilever, Tchibo, Lindt, Deichmann, Danone, Calzedonia gibi itibarlı şirketlerin isimlerinin kullanıldığı belirtildi. 6 bankanın suç duyurusunda “Bu kadar itibarlı firmaların dört -beş aylık vadede borçlarını ödeyeceği, gecikme durumunda dahi bankanın alıcının itibarlı konumundan dolayı tahsili neredeyse garanti gördüğü tutarların vadeyi geçse dahi tahsil sürecini ötelemeyi kabul edebileceği düşünüldüğünde kurulan düzenin ne kadar titizlikle tasarlandığı ortaya çıkacaktır” ifadelerine yer verildi.
Banka alacaklarının tahsili için irtibata geçtiği köklü firmalardan ise böyle bir işleme taraf olmadıkları bilgisi ile karşılaştı. Resmi belgelere yansıyan yazışmalarda şirketler belgelerin sahte olduğunu ve böyle bir ticari işlem gerçekleştirmediklerini belirtti.

VELİAHT PRENS TÜRKİYE ZİYARETİNDE ÇÖZÜM ARADI

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman bin Abdulaziz al Suud’un Türkiye ziyaretinde çantasındaki dosya Ankara’ya sunuldu. Karşılanmasından uğurlanmasına kadar çok konuşulan Suudi heyet, 500 milyon dolarlık yolsuzluğu masaya koydu ve Başaran Yatırım Holding’in sahibi Hüseyin Başaran ve diğer işadamları için çözüm istedi.
Ankara’nın sürecin yargı boyutunun bulunduğunu belirterek gelişmelerin yakından takip edileceğine dair güvence verdiği öne sürüldü.