50 milyondan fazla arı öldü! Balıyla ünlü Medjimurje, afet bölgesi ilan edildi

Yayın tarihi: 17 Haziran 2020 Çarşamba 6:58 pm - Güncelleme: 17 Haziran 2020 Çarşamba 7:02 pm

Hırvatistan’ın balıyla ünlü bögesi Medjimurje’de 50 milyondan fazla arı öldü. Arı ölümlerinin ardından Medjimurje, afet bölgesi lan edildi.

Hırvatistan’ın balıyla ünlü bögesi Medjimurje’de 50 milyondan fazla arının ölümü üzerine doğal afet durumu ilan edildi. Bölgede arı ölümlerine ilişkin inceleme başlatıldı.

Ölümlerin sebebi olarak; arılara özgü bir hastalık, yakındaki tarlalardan gelen böcek ilacı veya herbisit püskürtmenin etkisi, iklim değişikliğinin veya Sava nehrinin antibiyotiklerle kirlenmesi gibi ihtimallerin üzerinde duruluyor.

Arı ölümlerinin sebebine ilişkin Vali Matija Posavec; muayene, araştırma ve tıbbi uzmanlık merkezi ile işbirliği yapan veteriner müfettişleri tarafından toplanan arı ve bal örneklerine ilişkin analizlerin beklendiğini bildirdi.

İnsan sağlığı üzerinde olası bir etkiyi tanımlamak için de çalışmalar yapılacağı aktaran Posavec, Medjimurje bölgesinin internet sitesinde yaptığı açıklamada, arıcılara hasarı mümkün olan en kısa sürede onaracak ve kalan arıları koruyacak azami destek sağlanacağını söyledi.

Macaristan ve Slovenya’yı çevreleyen Medjimurje, 115.000 nüfuslu, balı da dahil gastronomi ile ünlü bir turizm bölgesidir.