5 yıl sonra erişime açılan 15 Temmuz raporunda ‘AKP ve FETÖ ilişkisine’ değinildiği muhalefet şerhi yer almadı

Yayın tarihi: 21 Temmuz 2022 Perşembe 6:40 am - Güncelleme: 21 Temmuz 2022 Perşembe 11:34 am

15 Temmuz Araştırma Komisyonu‘nun 5 sene önce hazırladığı rapor erişime açıldı. Meclis Başkanlığı’na sunulan ancak yayınlanmayan raporu komisyon başkanı Reşat Petek yayınladı. Yayınlanan raporda muhalefet şerhi yer almadı 

15 Temmuz Araştırma Komisyonu’nun hazırladığı raporu komisyon başkanı Reşat Petek yayınladı.

15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu son toplantısını TBBMM’de 22 Aralık 2016’da yaptı. Aylar süren yazım aşamasının ardından rapor, 12 Temmuz 2017’de dönemin Meclis Başkanı İsmail Kahraman’a sunuldu. Ancak aradan geçen sürede rapor ne Meclis Genel Kurulu’nda görüşülüp onaylandı, ne de yayınlandı.

Darbe Araştırma Komisyonu Başkanı, sorumluluğu Şentop’a yükledi

5 YIL SONRA KİŞİSEL SİTESİNDEN YAYINLADI

Gazete Duvar’ın aktarımına göre, 2019’da CHP’li Özgür Özel’in konuya ilişkin soru önergesine yanıt veren TBMM Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç, “Rapor tekemmül etmediğinden 26. Yasama Dönemi içinde bastırılarak dağıtılamamıştır. Komisyon tarafından tekemmül ettirilerek başkanlığımıza sunulan bir rapor bulunmamaktadır” dedi.

Aradan geçen 5 yılın sonunda, Komisyon’un AKP’li başkanı Reşat Petek ise 667 sayfalık raporun tamamını www.resatpetekhukuk.com isimli kişisel web sitesinden erişime açtı.

Şardan: FETÖ’nün devletten ne kadar temizlendiği tartışılır

‘KOMİSYON RAPORU VERMEDİ’ AÇIKLAMASI GERÇEĞİ YANSITMIYOR’

Halk TV’den İsmail Saymaz’ın sorularını yanıtlayan Reşat Petek, raporu 12 Temmuz 2017’de Meclis Başkanlığı’na sunduklarını söyledi.

Petek, “Rapor neden yayınlanmadı?” sorusuna karşılık da şunları söyledi: “Onu TBMM Başkanı Mustafa Şentop’a sorabilirsiniz. Veya İsmail Kahraman’a… Biz Kahraman’a teslim ettik. Tekemmül etti. Ama Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmedi. İşin özeti bu. Meclis’in web sitesinde ‘Komisyon raporu vermedi, hükümsüzdür’ diye bir cümle yazılı. Bu tarihi gerçekleri tersyüz eden bir açıklama. Böyle bir şey yazılmaması lazım. Doğru değil. Gerçeği yansıtmıyor.”

15 Temmuz’un gizlenen isimleri! “300 ByLock kullanıcısı kurtarıldı mı?”

‘EK YAPILDI, BİR ARAYA GELİNEMEDİ, RAPOR ATIL KALDI’

TBMM Başkanı olan Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi İsmail Kahraman ise Sözcü’den Saygı Öztürk’e konuştu. Kahraman “Bir ön rapor vardı. AK Parti üyeleri rapora bir eklenti yaptı. Bunun üzerine CHP’li üyeler raporu imzalamadı ve onlar da AK Parti’nin raporuna itirazda bulunup ek rapor hazırladı. O eklentinin müzakeresi için bir araya gelinemeyince rapor atıl kaldı. Bu arada seçim geldi. Böylece, TBMM Başkanı Mustafa Şentop Bey’in açıklamasında dediği gibi dosya tekemmül edemedi ve öylece kaldı. Durum budur” ifadelerini kullandı.

MUHALEFET ŞERHİ RAPORDA YER ALMADI

Muhalefet şerhinde AKP ve FETÖ ilişkisine değinildi. Bu önemli detay raporda yer almadı. CHP’nin muhalefet şerhi niteliğindeki raporunda, bu süreç için şöyle deniliyor:

Bu raporlardan ilki (ön taslak rapor), konuları bakımından kapsamlı, içeriği bakımından hacimli ve bir anlamda darbe girişiminin araştırılmasına dönük bir çabanın izlerini taşıyan doyurucu bir mahiyettedir. İkinci rapor (taslak rapor), ilk raporun yarısı kadar olmakla birlikte, kendisinden önceki rapordan çıkartılan konular bakımından açık bir müdahalenin olduğunu göstermektedir.

Son rapor (nihai rapor) ise, bir araştırma komisyonunun faaliyetleri, bulguları ile ilgili olmayan, siyasi olarak saldırgan, gerçekleri çarpıtan ve karalayıcı eklemelerin yapıldığı rapordur.

Tüm bu müdahaleler, bu yaklaşımın ilk başta siyasi nezaketten uzak olduğunu gösterse de daha vahimi, darbe girişiminin aydınlatılmasının değil muhalefeti mahkum etmek üzere, tam bir hukuksuzluk içinde araçsallaştırılmasının trajik bir şahikası, AKP iktidarının kronik davranışı olan hukuksuzluğun bir röntgeni olmuştur.

CHP’NİN 15 TEMMUZ RAPORUNA VERDİĞİ İLAVE TESPİTLER İÇİN TIKLAYINIZ