5 parti’den Yeni Zelanda ile ilgili ortak açıklama

Yayın tarihi: 15 Mart 2019 Cuma 8:17 pm - Güncelleme: 15 Mart 2019 Cuma 8:46 pm

TBMM’de grubu bulunan 5 parti Yeni Zelanda’daki terör saldırısını ortak bildiriyle kınadı.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop ve Meclis’teki siyasi parti grup temsilcilerinin Yeni Zelanda’da gerçekleştirilen terör saldırısı ile ilgili imza altına aldıkları ortak bildiride, “Bu menfur hadise, birkaç ‘çılgın’ın şahsi teşebbüsü olmaktan ziyade, her geçen gün artan ve ne yazık ki bir kısım politikacının ve medya unsurunun destek verdiği İslam ve yabancı karşıtı, nefret söylemini esas alan ırkçılığın sonucudur.” denildi.
https://tele1.com.tr/yeni-zelandadaki-teror-saldirisindan-boyle-kurtulmus-39742/

NE OLMUŞTU?

Yeni Zelanda’da 2 camiye silahlı saldırı düzenlendi. Kentin Hagley Park bölgesindeki Al Noor Camisi içerisine silahlı saldırganlarca ateş açıldı. Saldırı esnasında camilerden birinde cuma namazı için 200 kişinin bulunduğu belirtildi. Türkiye’nin Wellington Büyükelçisi Ahmet Ergin, saldırıda ölen veya yaralananlar arasında Türk bulunmadığını kaydetti. Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, ilk belirlemelere göre 49 kişinin hayatını kaybettiğini, 48 kişinin ise yaralandığını duyurdu.

Çavuşoğlu, 2 Türk’ün de saldırıda yaralandığını, sağlık durumlarının iyi olduğunu belirtti. Türkiye’den de kınama mesajları gelmeye başladı. Aynı zamanda saldırganlardan birinin 70 sayfalık bir manifesto yayımladığı ve burada Türkleri de hedef aldığı, saldırı sırasında müzik dinlediği ve sosyal medya hesabından canlı yayın açtığı görüntüler de basına yansıdı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, olayda iki Türk vatandaşının yaralandığını ancak bu kişilerin hayati tehlikelerinin bulunmadığını söyledi.

Yeni Zelanda’nın ChristChurch kentindeki iki camiye, cuma namazı sırasında silahlı saldırı düzenlendi. Çok sayıda ölü ve yaralı bulunuyor. Yeni Zelanda Başbakanı saldırıya ilişkin ilk açıklamasında, “Yeni Zelanda’nın en karanlık günü” dedi. Türkiye’nin Yeni Zelanda Büyükelçisi Ahmet Ergin, son dakika bilgisine göre, gözaltına alınanların sayısının biri kadın 4’e yükseldiğini duyurdu. Ancak şu an için toplam kaç saldırgan olduğu bilinmiyor.