5 Ocak kurtuluş bayramı’nda eşsiz kutlama programı

Yayın tarihi: 7 Ocak 2022 Cuma 9:49 am - Güncelleme: 7 Ocak 2022 Cuma 9:50 am

Atatürk’e ilham veren, TBMM’nin ilk kez tanınmasını sağlayan ve Milli Mücadele’nin kazanılması yolunda ilk zafere imza atan Adana’da, 5 Ocak Kurtuluş Bayramı 100 etkinlikle kutlandı.

“100. Yılda 100 Etkinlik” sloganıyla 3 Aralık 2021 tarihinde başlayan kutlamalar, 5 Ocak 2022 günü ihtişamla sürdü. Geleneksel bayrak asma ve çelenk koyma törenlerinin ardından, öğle saatlerinde, 3623 metrelik ölçüsü ile Türkiye’nin en uzun bayrağı tarihi Büyüksaat’ten Taşköprü’ye taşındı. Daha sonra kurtuluş mücadelesinde önemli rol oynayan Şeyh Cemil Nardalı’nın adını taşıyan konakta geleneksel hale gelen çorba ikramı gerçekleştirildi, Mustafa Kemal Atatürk ve şehitler anıldı.

Akşam saatlerinde Hilton’da gerçekleştirilen resepsiyonda Adana Valisi Süleyman Elban ve konukları ağırlayan Başkan Zeydan Karalar ile eşi Nuray Karalar misafirleri kapıda karşıladı, teker teker ilgilendi.

Resepsiyonun ardından Adana Büyükşehir Belediyesi önünden Uğur Mumcu Meydanı’na kadar meşaleli yürüyüş yapıldı. “Bazı borçlar ödenemez” yazılı pankart taşıyan kortej, Uğur Mumcu Meydanı’na kadar coşkuyla yürüdü.

ADANA’DA GAZAPİZM RÜZGARI

Uğur Mumcu Meydanı’nda Gazapizm konserinde buluşan on bini aşkın Adanalı, bir yandan kurtuluşu kutladı, diğer yandan ünlü rapçi Gazapizm’in şarkılarını dinledi.

Etkinliklerin tamamına katılan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, konuşmalarının her birinde tarihi anlattı, Mustafa Kemal Atatürk’ü, şehitleri ve gazileri andı.

ADANA’NIN ULUSAL KURTULUŞ MÜCADELESİNDEKİ ÖNEMİ BÜYÜK

Şeyh Cemil Nardalı Konağı’nda yaptığı konuşmada, konağın milli mücadelede önemli yer teşkil ettiğini belirten Başkan Zeydan Karalar, “Mustafa Kemal Atatürk Adana’da halkı dinler ve kentin ileri gelenleriyle toplantılar yapar. Adanalılar kendisine, ‘Paşam ölmeden bu kenti terk etmeyiz. Ölürsek de öldürmeden ölmeyiz’ der. Mustafa Kemal Atatürk de Adanalıları dinler ve direnç yuvaları kurulmasını ister, silah temin edeceğini söyler. Adanalılar da milis güçler kurarak mücadeleye başlar. Fransızlarla birlikte gelen Ermeniler tehcirin intikamı almak için halka zulüm eder. O dönemde Şeyh Cemil Nardalı’nın kuvvetleri zulme karşı çıkarak, katliamların bir kısmını önler. İşkencelere rağmen milis kuvvetlerini korurlar, onları ele vermezler. Böyle ataların torunları olmaktan ötürü iftihar ediyoruz.

Sonunda kentin dört bir yanındaki direnişin sonucu Kurtuluş Mücadelesi kazanılır. Adana’nın Milli Mücadele’de üç önemli rolü olmuş. İlki Mustafa Kemal Atatürk’te milli mücadeleye başlama hissi uyandıran kent olmasıdır. İkincisi Adana’da Fransızların gerilemesi ve barış istemesi sonucu, TBMM’nin resmi olarak tanınması sağlanmıştır. Üçüncü olarak da Türkiye’de işgal güçlerine karşı kazanılan ilk mücadele olması dolayısıyla Ulusal Kurtuluş Mücadelesi’nin kazanılmasında önder olmuş Adana. Bugün elimizde olanları onlara borçluyuz. Başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bütün şehitlerimizi, gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz” dedi.

BİRLİK VE BERABERLİĞİMİZ DAİM OLSUN

Meşaleli yürüyüşün ardından Uğur Mumcu Meydanı’nda Gazapizm konserinde de halka hitap eden Başkan Zeydan Karalar, 100 yıl önce Ulusal Kurtuluş Mücadelesi’nde halkın tek vücut olarak vatanı düşman işgalinden kurtardığını belirtti. Başkan Zeydan Karalar, “Günümüzde de Adana mertliktir, kardeşliktir. Ayırmayız birbirimizi , paylaşırız her şeyimizi” diye konuştu.