5. Marmaris Uluslararası Kısa Film Festivali başlıyor

Yayın tarihi: 4 Ekim 2019 Cuma 12:06 pm - Güncelleme: 4 Ekim 2019 Cuma 12:06 pm

Bu yıl Marmaris Kısa Film Festivali dünyaya açılıyor. Festival gösterimlerini yurtiçi ve yurtdışında farklı şehirlerde eş zamanlı yapacak. Festivalin Ana Teması “Göç ve Mültecilik” olarak belirlendi.

15-20 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek olan 5. Marmaris Uluslararası Kısa Film Festivali, Marmaris ile birlikte eş zamanlı olarak; İstanbul Kadıköy Kabul Sanat Evi’nde, Norveç Trondheim’da, Antalya Patara’da, Kars’ta ve Muş Bulanık’ta düzenlenecek. Gösterim yapılacak kentlerde, yüzlerce kişiden oluşan halk jürisi finale kalan filmleri değerlendirerek puanlama yapacak ve en yüksek puanı alan filme “Halk Jürisi Özel Ödülü” verilecek. Her yıl olduğu gibi, bu yıl da festivaldeki tüm gösterim ve etkinlikler ücretsiz olacak.

Festival bu yıl Türk Sineması’nın usta oyuncusu Perihan Savaş’a “Yaşam Boyu Onur Ödülü” ve oyuncu Meriç Başaran’a “Sinema Emek Ödülü” verecek.

Marmaris Film Festivali’nde kısa filmler bu yıl iki yarışma kategorisinde kıyasıya mücadele edecek. Toplamda 3.238 filmin başvurduğu festivalde ön değerlendirmeleri sinema yazarı Sevin Okyay, akademisyen Bülent Özkam ve görüntü Yönetmeni Serdar Gürcan yaptı.

Bu yıl ana jüride yönetmen İlker Canikligil, akademisyen Murat Tırpan, eski kültür müsteşarı Gülşen Karakadıoğlu, oyuncu Irina Ivkina ve genel sanat yönetmeni Natali Yeres yer alacak. Ana jüri, Ulusal Kısa Film Yarışması ve Ulusal Liseler Arası Kısa Film Yarışması kapsamında toplam 49 filmin değerlendirmesini yapacak.

40 filmin yarışacağı Ulusal Kısa Film Yarışmasında, Ana Jüri değerlendirmeyi belgesel, kurmaca, deneysel ve animasyon kategorilerinde yapacak. Jüri her kategoride birincilik, ikincilik ve üçüncülük ödülünün yanı sıra Netsel Marina, TÜRSAB, Ön Jüri ve Halk jürisi Özel Ödüllerine de karar verecek.

Ulusal Liseler Arası Kısa Film Yarışması kapsamında ise 9 film birincilik, ikincilik ve üçüncülük ödülleri için yarışacak.

Filmlere ödülleri 20 Ekim Pazar günü 20:30’da Marmaris Armutalan Kültür Merkezi’nde düzenlenecek ödül töreninde verilecek.

Ulusal yarışmada finale kalan yönetmenlerle birlikte, yurtiçinden ve yurtdışından 200’e yakın yönetmen, gazeteci, yapımcı, oyuncu ve yazar festivale katılarak, festival süresince Marmarisli sinemaseverle bir araya gelecek.

Festival kapsamında Türkiye’den ve dünyadan yüzlerce filmin gösterimi yapılacak. Ulusal yarışma ve gösterim bölümlerinde 96, Uluslararası Kısa Film Seçkisinde 100, Hollanda Özel Gösterim Seçkisinde 8 ve Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali Seçkisinde 7 olmak üzere toplamda 211 film izleyiciyle buluşacak. Festivalin Uluslararası Gösterim Seçkisi yazar ve senarist Zehra Çelenk, akademisyen ve yönetmen Kurtuluş Özgen, sinemacı ve festival koordinatörü Bora Davutluoğlu, yönetmen Ferda Gürcan ve yönetmen Ceylan Özgün Özçelik tarafından hazırlandı.

Festival filmleri gün boyunca Marmaris’te Armutalan Kültür Merkezi ve Marmaris Belediyesi Kültür Sanat Evi’nde; akşamları 19:30 – 23:00 saatleri arasında ise Halk Plajı ve Netsel Marina AVM’de gösterilecek. Festival programı Armutalan Kültür Merkezi ve Marmaris Kültür Sanat Evi’nden ücretsiz olarak temin edilebilir.

Son yıllarda tüm dünyayı etkileyen ve milyonlarca insanın hayatına dokunan Göç ve Mültecilik festivalin bu yılki teması. Yönetmen Tahsin İşbilen’in “Kıyıya Vuran Tahta Bavul” isimli belgeseli ve yönetmenliğini Sinan Uzun ve Pelin Uzun’un yaptığı “Akdeniz” adlı klip Marmaris Kısa Film Festivali’nin açılış töreninde gösterilecek. Ayrıca etkinlikler kapsamında yönetmenlerin de katılımıyla göç ve mültecilik üzerine panel düzenlenecek.

15 – 20 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek olan 5. Uluslararası Marmaris Kısa Film Festivali çok sayıda söyleşi ve kitap imza etkinliğine de ev sahipliği yapacak. Yönetmen ve akademisyen Kurtuluş Özgen’in “Buluntu Film” özel gösterim ve söyleşisi; menajer Tümay Özokur’un “Nasıl Oyuncu Olurum” söyleşisi; yazar ve senarist Zehra Çelenk’in “Hayatta Kalma Rehberi: Değişen Hayatlar, Edebiyatta ve Sinemada Kadınlık, Erkeklik Halleri” isimli söyleşi ve kitap imza etkinliği bunlardan bazıları.