5 binden fazla Afrikalı öğrencisi olan Karabük Üniversitesi’nden ‘M çiçeği’ açıklaması

Yayın tarihi: 16 Ağustos 2024 Cuma 11:07 am - Güncelleme: 16 Ağustos 2024 Cuma 11:24 am

M çiçeği virüsünün Afrika’da yayılmasıyla 5 binden fazla Afrika kökenli öğrencisi bulunan Karabük Üniversitesi’nden açıklama geldi. Üniversiteden yapılan açıklamada sürecin takip edildiği bilgisi paylaşılırken, virüse dair Sağlık Bakanlığı’ndan yeni bir talimat gelmediğini belirtildi.

Afrika’da sıkça görülen, Kongo Cumhuriyeti’nde de fazlaca vakası bulunan M çiçeği virüsü (mpox) nedeniyle Dünya Sağlık Örgütü küresel çapta acil durum ilan edildiğini duyurdu.

Türkiye’de de gelişmelere ilişkin Sağlık Bakanlığı tarafından sürecin takip edildiği belirtilerek henüz herhangi bir kısıtlama ya da ek önleme ihtiyaç duymadığını açıklandı. Ancak buna karşın Türk Tabipler Birliği (TTB) de Türkiye’de şimdiye kadar 12 kişiye maymun çiçeği enfeksiyonu tanısı konulduğunu duyurdu.

KARABÜK ÜNİVERSİTESİ’NDEN AÇIKLAMA

Dünya Sağlık Örgütü’nün maymun çiçeği virüsü nedeniyle acil durum ilan etmesinin ardından gözler 5 bini aşkın Afrikalı öğrencinin eğitim gördüğü Karabük Üniversitesi’ne çevrildi. Karabük Üniversitesi, uluslararası öğrencilerin de diğer tüm öğrenciler gibi toplum sağlığını tehdit edecek herhangi bir duruma karşı titizlikle izlendiğini, geçmişte olduğu gibi Sağlık Bakanlığının ve ilgili kurumların talimatlarına ve tavsiyelerine uygun hareket edildiğini bildirdi.

Afrika’da yüzlerce kişi ölmüştü! Maymun çiçeği virüsü Avrupa’ya sıçradı

Rektörlükten yapılan açıklamada, Karabük Üniversitesinin öğrencileri, personeli ve halkı, sağlık başta olmak üzere her türlü risklere karşı korumak için daima sorumluluk bilinciyle hareket ettiği belirtildi. Devletin ilgili kurumlarıyla koordineli çalışarak önlemlerin titizlikle alındığı aktarılan açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan son açıklamalar ve gelişmeler doğrultusunda da sürecin yakından takip edildiği kaydedildi.

Sağlık Bakanlığı, İl Sağlık Müdürlüğü ve Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü gibi ilgili resmi kurumlarla koordineli hareket edildiği vurgulanan açıklamada, “Uluslararası öğrencilerimiz de diğer tüm öğrencilerimiz gibi toplum sağlığını tehdit edecek herhangi bir duruma karşı titizlikle izlenmekte ve geçmişte olduğu gibi Sağlık Bakanlığının ve ilgili kurumların talimatlarına ve tavsiyelerine uygun hareket edilmektedir. Karabük Üniversitesi olarak bu hususta gereken önlemleri ilgili birimlerle koordineli şekilde almakta, mensuplarının, öğrencilerinin ve halkımızın sağlığının koruması konusunda büyük bir hassasiyet göstermekteyiz.” ifadelerine yer verildi.

Kongo’da korkutan salgın! Koronavirüsten sonra şimdi de ‘M çiçeği’ paniği

Karabük Üniversitesi, M çiçeği

Kaynak: AA