4K ekranlı telefonlar neden başarılı olamadı

Yayın tarihi: 1 Şubat 2021 Pazartesi 8:27 am - Güncelleme: 31 Ocak 2021 Pazar 1:28 pm

Şu aralar akıllı telefon sahiplerinin düşündüğü sorulardan birisi de bu. 4K ekranlı telefon modelleri neden yaygınlaşmadı? İşte bu sorunun yanıtı.

Son dönemde ekran teknolojileri üzerine önemli adımlar atıldı. Bir önem hayal bile edemediğimiz rulo şeklinde, katlanabilen ekranlar artık mümkün ve kullanılabilir şekilde karşımıza çıkıyor.

Hali hazırda televizyon modelleri için 4K standart hale gelmişken, 8K çözünürlüğe sahip model sayısı da günden güne artıyor.

Peki yüksek çözünürlük oranları televizyonlarda bu kadar yaygınken, telefonlarda neden hala 4K ekranlara aktif bir geçiş sağlanamadı?

4K ekranlı

Aslında Sony bir dönem 4K teknolojisine sahip bir model çıkarmıştı. Fakat bu model hem fiyatından, hem de 4K performansını tam olarak yansıtamamasından ötürü çok fazla tercih edilmedi.

4K ekranlı telefonların yaygınlaşmamasında ki en önemli neden ise harcadığı şarj miktarı diyebiliriz. Pek çok telefon üreticisi, ekran tarafında HD+ ya da FHD+ ekranları tercih ediyor. 4K ekranlar söz konusu olduğunda ise pek çok ismin çekimser davrandığını söylemek mümkün.

Az önce de belirttiğimiz üzere aktif olarak 4K çözünürlük sunan bir ekran, fazlasıyla şarj çekecektir. Dolayısıyla bu durum telefonun inaktif kullanımda bile günü çıkarmasını engelleyebilir. Şarjı bir gün bile gitmeyen bir telefonun hali hazırdaki rekabette başarılı olması da çok olası görünmüyor.

Kaldı ki 4K ekranın telefon maliyetini önemli ölçüde arttıracağı da göz ardı edilmemeli.

İkinci el otomobil fiyatları düştü mü?