47 depremzede çocuk hala kayıp! “Üstünü kapatmaya çalışıyorlar”

Yayın tarihi: 28 Temmuz 2023 Cuma 6:07 pm - Güncelleme: 28 Temmuz 2023 Cuma 6:32 pm

CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, 6 Şubat depremleri nedeniyle refakatsiz kalan çocukların durumunu Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’a sordu.

Merkez üssü Kahramanmaraş olan ve 11 ilde büyük yıkıma neden olan 6 Şubat tarihli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerden en fazla etkilenenlerin başında çocuklar geliyor. Depremin ilk günlerinde gündeme getirilen refakatsiz çocukların tarikat evlerine gönderildiği yönündeki açıklamalar ise yeniden gündeme getirildi.

CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, konuyu sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla yeniden gündeme getirdi.

BAKAN GÖKTAŞ’A SORULAR

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’a seslenen Aylin Nazlıaka şu soruları yöneltti:

“Bakanlık verileri açıklanmalı, deprem bölgesinde kaç kayıp çocuk var? Hastanede tedavisi süren çocuk var mı?

Cemaat ve tarikatlara teslim edilen çocuk sayısı kaçtır?

Kimsesiz çocuklarla ilgili çalışma var mı?”

TELE1’E ANLATTI

Nazlıaka, TELE1 ekranlarında Zeynel Lüle’nin sunduğu Habere Doğru programına bağlanarak yaptıkları çalışmaları anlattı.

Depremzede 18 yaşın altında 47 çocuğun refakatsiz olduğunu belirterek konunun yakıcılığa işaret eden Aylin Nazlıaka hem deprem döneminin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Derya Yanık’ın hem de görevde olan Bakan Mahinur Özdemir Göktaş’ın konuyla yeterince ilgilenmediği değerlendirmesinde bulundu.

Refakatsiz çocukları yeniden gündeme getirmeyi amaçladıklarını ifade eden Nazlıaka, bazı çocukların tarikat yurtlarına gönderildiğinin kabul edildiğini hatırlatarak, “Sorarım size nerede bizim devletimiz? Depremzedeleri biz neden tarikatların evlerine teslim ediyoruz? Devlet niçin bu depremzedelere barınma ve diğer ihtiyaçlarını karşılayacak imkanları sunmuyor? Nerede kaldı sosyal devlet?” sorularını yöneltti.

“DUYMAK İSTEMEYEN SARAY’DAKİ KULAKLARA DUYURALIM”

Refakatsiz çocuklarla ilgili kamuoyu yaratmanın önemine işaret ederek yaptıkları çalışmaları anlatan Aylin Nazlıaka, “Dolaysıyla sayın Yanık son derece başarısız bir süreç yönetti. Arkasından sayın Mahinur Göktaş sayın Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı oldu. Ancak O da hiç bu konuyu gündeme getirmedi. Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak ne yaptık? Derhal kayıp insanlarımızla ilgili bir komisyon kurduk ve o dönemde milletvekillerimiz de bu komisyonda görev aldı. Tek tek tüm ailelerle görüştü, DNA testlerine kadar takip etti. Ancak süreç sonuçlandıysa dosyayı kapattı. Bugün halen sonuçlandırılmamış bazı dosyalar var ve bizler her ne kadar bakanın gündeminde olmasa da bu konu bu konuyu gündemde tutmaya ve halkın sesine ses katmaya devam edeceğiz. Taa ki en son kayıp insanımız da ne olduğuna dair yanıtı alana kadar. Dolaysıyla bizler bu konunun peşini bırakmayacağız. Buradan bir kez daha herkese ama özellikle bunu duymak istemeyen o Saray’daki kulaklara duyuralım” ifadelerini kullandı.

Depremzedelerin yaraları sarılıyor: Kahramanmaraş Umut Kent Fenerbahçe Mahallesi Konteyner Kenti açıldı