45 günde 26 öğretmen hayatını kaybetti ama Libya’ya 150 bin doz aşı vereceğiz!

Yayın tarihi: 12 Nisan 2021 Pazartesi 8:12 pm - Güncelleme: 13 Nisan 2021 Salı 5:44 am

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Abdülhamid Dibeybe ile düzenlediği basın toplantısında, “150 bin doz Koronavirüs aşısını Libya’ya teslim edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Yüz yüze eğitimin başladığı 1 Mart’tan bu yana 26 öğretmen koronavirüsten yaşamını yitirdi. Eğitim İş Sendikası Genel Başkanı Orhan Yıldırım, konu üzerine yaptığı açıklamada, “Pandeminin başından bu yana 250’ye yakın eğitimcinin koronavirüsten yaşamını yitirdiğini tahmin ediyoruz. Hastanelerde çok sık ‘bulaşıcı hastalık’ ya da ‘kalp durması’ gibi ölüm raporları düzenleniyor. Ama ’virüs sebebiyle öldü’ denen öğretmen sayısı 26. Aşılanan öğretmen sayısı yüzde 7-8’lerde. Mutant virüs gençlere de bulaşıyor. Böyle giderse eğitimcilerin hastalanma ve ölüm oranı artacak” dedi. Yıldırım, vaka ve ölümlerin önüne geçebilmek için eğitimcilerin bir an önce aşılanması gerektiğini vurguladı. Yıldırım “Söyledikleri doğru ise 10-15 milyon aşı geldi ve öğretmenler ile eğitimciler aşılanmıyorsa o zaman bu aşılar kime yapılıyor?” diye sordu.

LİBYA’YA 150 BİN DOZ AŞI

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Libya Milli Birlik Hükümeti Başbakanı Abdülhamid Dibeybe Ankara’da ortay basın toplantısı düzenledi.

Erdoğan açıklamasında, “Koronavirüs belasının yaygın bir şekilde devam ettiği süreç içerisinde şu an itibariyle yarın 150 bin doz aşıyı da kendilerine teslim edeceğiz” diye konuştu.

Erdoğan bugünkü görüşmede ikili ticaret ve ekonomik ilişkilerimizi güçlendirecek somut adımlar üzerine uzlaşıldığını söyleyerek, “Artık Libya’da yaraların sarılmasına, yeniden imara, kalkınmaya ve libyalı kardeşlerimizin refahına odaklanmalıyız. Türkiye sağlam kurumsal yapısı ve güçlü özel sektörüyle Libya’nın altyapı ve üstyapısından yeniden imarına her türlü desteği verecektir. Türk özel sektörünün Libya’ya dönüşünü hızlandıracak adımlar üzerine de fikir birliğine vardık. Yarın başbakan Dibeybe’nin iş adamlarımızla yapacağı toplantıda da tüm bu konular etraflıca değerlendirilecektir” dedi.

Öğretmenlere aşı yok: 45 günde 26 öğretmen koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti

Erdoğan’ın açıklamalarından satır başları şöyle:

“Libyalı kardeşlerimizin daha iyi şartlarda yaşamaları için kamu hizmetleri geliştirilmelidir. Uluslararası toplumu tüm bu alanlarda ilerleme sağlanması ve seçimlerin öngörülen tarihlerde düzenlenmesi için Libya’ya samimi destek vermeye davet ediyorum. Akdeniz’i daima bir barış ve refah havzası olarak gördük. Akdeniz’de komşumuz olan Libya’yla imzaladığımız mutabakat muhtırası her iki ülkenin milli menfaatini ve istikbalini güvence altına almıştır. Aziz kardeşim Dibeybe de bu muhtıranın Libya’nın menfaatlerine uygun olduğunu duyurmuştu. Bu husustaki kararlılığımızı teyit ettik.

Libya’da yaraların sarılmasına, yeniden imara ve kalkınmaya, Libyalı kardeşlerimizin refahına odaklanmalıyız. Türk özel sektörünün Libya’ya geri dönüşünü hızlandıracak adımlar üzerinde de fikir birliğine vardık. Yarın Başbakan Dibeybe’nin iş adamlarımızla yapacağı toplantıda da bu konular değerlendirilecektir. Enerji, sağlık, finans, yerel yönetimler, eğitim ve kültür sahlarında işbirliğimizi daha da ilerletecek adımları hızla atacağız. Koronavirüs belasının yaygın bir şekilde devam ettiği süreç içerisinde şu an itibariyle yarın 150 bin doz aşıyı da kendilerine teslim edeceğiz.”

DİBEYBE: ‘DENİZ YETKİ ALANLARIYLA İLGİLİ ANLAŞMA İKİ ÜLKENİN ÇIKARINA’

Erdoğan’ın ardından söz alan Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Dibeybe, deniz yetki alanlarıyla ilgili anlaşmanın iki ülkenin çıkarına olacağını söyledi. Dibeybe, ikili ticaret ilişkilerini dengeli bir şekilde artırmak istediklerini, Türkiye’nin hem müteahhitlik tecrübesi hem de daha önce Libya’da çalışmış olması nedeniyle bu alanda büyük pay alacağına inandıklarını belirtti.

İki ülkenin enerji ve koronavirüsle mücadele alanlarında da işbirliğine gireceğini söyleyen Dibeybe, THY’nin Libya seferlerine başlamasının da görüşülen bir diğer konu olduğunu kaydetti. Dibeybe “Özetle bizler gerçek anlamda bütün ülkelerle stratejik işbirliğini arzulamaktayız, özellikle de Türkiye ile” diye konuştu.

Dibeybe’nin açıklamalarından satır başları şu şekilde:

Bugünkü toplantımız iki kardeş arasında son derece önemliydi. Bizler tüm komşu ve dost ülkelerle gerçek anlamda stratejik ilişkiyi tesis etme arzusu içindeyiz. Özellikle Türkiye ile bunu yapma arzusu içindeyiz.

Biraz önceki toplantıda, Libya’nın güvenliği, istikrarı, egemenliği toprak bütünlüğü konularına vurgu yaptık. Libya’ya saygı ülkelerle yaptığımız işbirliğine dayanmaktadır. Bizler her türlü terör eylemlerine karşı mücadelemizi sürdürecek, yasa dışı göç yönünde çabalarımızı arttıracağız.”