AKP iktidarı 40 dolarlık OGS depozitosuna el koydu! İade edilmeyecek

Yayın tarihi: 20 Nisan 2022 Çarşamba 7:28 am - Güncelleme: 20 Nisan 2022 Çarşamba 11:08 am

AKP iktidarı OGS depozito parasına el koydu. Yaklaşık 1.2 milyon kişinin merakla beklediği OGS sorusunu yanıtlayan Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu, 40 dolar tutarındaki cihaz bedelinin iade edilmeyeceğini açıkladı.

Karayolları Genel Müdürlüğü, 31 Mart’tan itibaren köprü ve otoyol gişelerinde Otomatik Geçiş Sistemi’ni (OGS) kaldırdı. Yaklaşık 1 milyon 200 bin kullanıcının OGS cihazlarını alırken ödediği yaklaşık 40 dolarlık ‘güvence bedeli’nin geri ödenip ödenmeyeceği merak konusuydu.

DW Türkçe’den Eray Görgülü’nün haberine göre Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, güvence bedelinin cihaz sahiplerine iade edilmeyeceğini açıkladı.

OGS’nin kaldırılmasının ardından cihaz bedelinin iadesi için bankalara başvuran vatandaşlara, bankalardan verilen yanıtta “Ödediğiniz depozito değil, cihaz bedeli” denilmişti. Tepkiler üzerine açıklama yapan bakanlık yetkilileri ise “Cihaz bedeli geri de verilebilir, HGS hesabında bakiye olarak kullanımına da açılabilir. Ama gecikmeksizin, bu durumla ilgili vatandaşlarımız bilgilendirilecek” açıklamasını yapmıştı.

OGS dönemi sona eriyor

‘İADE EDİLMEYECEK’

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, OGS cihaz bedeli konusunu Meclis gündemine taşıdı. Bakan Adil Karaismailoğlu’nun yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi sunan Bulut, söz konusu bedelin iade edilip edilmeyeceğini sordu.

Soru önergesini yanıtlayan Karaismailoğlu ise “OGS cihazı yerine ücretsiz olarak HGS etiketi verileceği için OGS cihazı alınırken ödenen cihaz bedeli ile OGS-HGS ürünleri arasındaki fiyat farkı iade edilmeyecektir” ifadesini kullandı.

Karaismailoğlu, hesap açılışı sırasında alınan depozitonun ise iade edileceğini belirtti. Karaismailoğlu, OGS hesaplarında kalan bakiye ile ilgili de OGS cihazının iptal tarihi öncesindeki tarihlere ait OGS geçişlerinin hesaptaki bakiyeden tahsil edildikten sonra iade işlemi yapılacağını ifade etti.

Otoyollarda yeni dönem yarın başlıyor