Vahim Yasa! Elmalı Davası’ndaki bu resim delil sayılmayacak

Yayın tarihi: 29 Haziran 2021 Salı 1:42 pm - Güncelleme: 29 Haziran 2021 Salı 6:48 pm

Yeni hazırlanan 4. Yargı paketinde yer alan çocuğun cinsel istismarında “kuvvetli suç şüphesi” yerine “somut delil” aranması koşulu, Elmalı davası gibi bir çok çocuk istismarının üstünün örtülmesine yol açacak. Örneğin çocukların çizdiği bu resim somut delil sayılmayacak.

4. Yargı paketi katalog suçlarda tutuklama için mevcut uygulamada olduğu gibi “kuvvetli şüphe”yi yeterli görmüyor, “somut delil” şartı getiriyor. Katolog suçlar içinde, kaçakçılık, insan ticareti, cinayetin yanında çocuk cinsel istismarı, tecavüz ve cinsel saldırı suçları da barındırıyor. Yasa bu haliyle Meclis’ten geçerse artık kadın ya da çocuklara yönelik cinsel suçlardan herhangi bir tutuklama yapılması imkânsız hale gelecek.

Sosyal medyadaki tepkiler sonrası Adalet Bakanı Gül’den Elmalı Davası açıklaması: İnceleme başlatıldı

Yargı paketi tepki çekti: Suçluyu değil çocuğu korumak gerek

“BÜYÜK MAĞDURİYETLERE KAPI ARALAMAK DEMEK”

DEVA Partisi Yönetim Kurulu Üyesi Gülçin Avşar, konu hakkında kendi köşesinde değerlendirmelerde bulundu: Gülçin Avşar yazısında şunları kaydetti:

CMK’nın 100. Maddesinde sayılanlar arasında örgüt suçları, devletin güvenliğine yönelik suçlar gibi suçlar var. Onlar açısından “somut delil” aranması “kuvvetli şüphe” aranmasından daha iyi. Ne var ki uygulamada bu suçlar açısından herhangi bir somut delil sorunu yaşanmıyor. Örneğin ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gereken çokça tweet örgüt suçları açısından delil kabul ediliyor. Politik atmosfer hukukun “somut delil” gibi kadim ilkelerini kolaylıkla istismar ediyor.

Fakat CMK’nın 100. Maddesinde sayılan suçlar arasında öyleleri var ki, bunlarda, tutuklama için bundan böyle “kuvvetli şüphe”nin yetmeyeceğini, “somut delil” aranacağını söylemek çok büyük hukuk problemlerine, büyük mağduriyetlere kapı aralamak demek.

Bu suçlar arasında işkence, kasten öldürme, cinsel saldırı ve çocukların cinsel istismarı gibi maddeler yer alıyor. Bu durumda yeni teklif yasalaşırsa özellikle çocukların ve kadınların mağduru olduğu suçlarda tutuklama neredeyse istisna haline gelecek. 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine dair kanunda tedbir kararı için somut delil aranmasa da soruşturma aşamasındaki tutukluluk önlemi için bu şartın getirilmesi, faillerin tutuksuz yargılanması ve mağdurlar için tehlikenin devam etmesi sonucu doğurabilir.

Yasada böyle bir düzenleme yapılması, özellikle İstanbul Sözleşmesi’nin de feshedilmesinin ardından aile içi şiddet karşısında korumasız kalanları daha da korunmasız kılabilir. Tutuklama tedbirine baş vurulmaması şiddetin ve ölümlerin artmasına sebep olabilir.”

Bakanlıktan ‘Elmalı Davası’ açıklaması

TEHLİKEYE DİKKAT ÇEKTİLER

Sanatçı Haluk Levent kendisine ait resmi sosyal medya hesabından Elmalı Davası’nın konuşulmasının yanı sıra Meclis’e gelen 4. yargı paketine de dikkat çekti. Haluk Levent ” Tüm sayfa ve takip ettiklerim Elmalı’yı yazıyor bi şekilde.Şimdi sırada komisyondan geçen ve Meclis’e gelecek olan 4. Yargı paketindeki “çocuğa cinsel istismar suçlarında kuvvetli delil aranacak” maddesi var. Çok hassas bir konu! Tekrar düşünülmeli” ifadelerini kullandı.

 

4’üncü yargı paketinde neler var?

“ADALET KOMİSYONUNDAN GEÇİRDİLER”

CHP Yüksek Disiplin Kurulu Üyesi Tuba Torun kendisine ait resmi sosyal medya hesabından Elmalı Davası ve 4. yargı paketi hakkında değerlendirmelerde bulundu. Tuba Torun şunları kaydetti:

Bizler İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme yanlışımdan geri dönün diye çabalarken, 4. Yargı Paketi’nde katalog suçlarda somut delil olmadan tutuklama olmayacağına ilişkin düzenleme Adalet Komisyonu’ndan geçti, geçirdiler. Son derece tehlikeli bir düzenleme, çünkü;

Katalog suçlar arasında yer alan cinsel istismar suçunda -tıpkı diğer cinsel suçlarda da olduğu gibi- somut delil bulunmama ihtimali daima vardır, yüksektir. Zaten “Kadının Beyanı Esastır” ilkesiyle açıkça derdi olan siyasi iktidar ufak ufak uygulamayı buraya sürüklüyor.

Adalet Kom.’dan geçen bu düzenleme cinsel suçların tamamına ve 6284’e ilişkin taleplere kıyasen uygulanabilir. Böylece delil bırakmayan suçlu cezadan kolayca yırtar. Şüpheli ölümlerin aşırı artmasının ana sebeplerinden biri de bu, evet; suçlular kendilerini savunmayı öğrendiler.

Malumunuz, 6284 Sy Yasa kapsamındaki koruma taleplerimiz bir süredir somut delil yokluğu sebebiyle reddediliyor. Oysa, bu Yasa’nın özelliği, can havliyle koruma talep eden kadınların hayatını kurtarmaktır. Somut delil ararsanız 6284’ün varoluş amacını yok saymış olursunuz.

Siyasi iktidar ve ne yazık ki doğrudan ve dolaylı etkilediği yargı; kaşla göz arası marifetmiş gibi attığı bu gollerle şunu söylüyor; kadınlar ve hatta çocuklar her türlü şiddete, cinayete, kamusal yaşamdan soyutlanmaya RAĞMEN evde kalmalılar/evlenmeliler/boşanmamalılar.

Onlara göre, daha çok evlilik=daha çok çocuk=genç nüfus=iktidarlarının bekası.
Yani, kadınların, çocukların, yok sayfıkları LGBT+’ların bedenlerini kendi iktidarlarının bekası için bir araç olarak görüyorlar. Sonra bir bakmışsınız suçlular aramızda, hak savunucuları hapiste.

Bizler kabul etmiyoruz. Yaşamlarımızın, bedenlerimizin, geleceğimizin, en temel haklarımızın birkaç erkeğin menfaatine kurban edilmesine göz yummayacağız. Yok saydıklarınız olarak varız! Genç nüfus sizi onaylamıyor! Her geçen gün artıyoruz, bilinçleniyoruz! Kaybedeceksiniz!