AKP’nin bilim insanlarının hapse girmesini isteyen yandaş akademisyenleri! Sayısı 1071’den 1063’e düştü!

Yayın tarihi: 30 Temmuz 2019 Salı 12:37 am - Güncelleme: 30 Temmuz 2019 Salı 6:41 pm

Barış Bildirisi’ne imza attıkları için yüzlerce akademisyenin üniversitelerden ihraç edilmesini destekleyen ve bünyesindeki akademisyenlerin görevlerine son veren bazı üniversiteler, bu defa AYM’nin ‘hak ihlali’ kararına karşı kampanya başlattı. Birçok akademisyen imzasının sorulmadan bildiriye konduğunu açıkladı.

İstanbul, Ağrı İbrahim Çeçen, İstanbul Aydın ve Medeniyet üniversitelerinden toplam 1071 akademisyen, Anayasa Mahkemesi’nin, ‘Bu suça ortak olmayacağız’ başlıklı ‘Barış Bildirisi’ne imza atan akademisyenlerle ilgili aldığı ‘hak ihlali’ kararına karşı bildiri imzaladı. ‘Anayasa Mahkemesi terörü meşrulaştıramaz’ başlıklı bildiride, AYM’nin kararı için ‘skandal’ ifadesi kullanıldı.

1071 GÖNDERMESİ

1071 sayısı tutturulmak istenmiş ancak imza sahiplerine sormamışlar.

‘1071 Akademisyen’in hedef aldığı AYM’den açıklama

Barış akademisyenleri bildirisinde 1071 bilim insanının imzası vardı. Bazı üniversite rektörlerinin bu sayıya gönderme yapmak için 1071 sayıda imzaya ulaşmak istediği dikkat çekti. Ancak 1071 sayısı şu an 1064’e düştü.

Ancak bazı akademisyenler izni alınmadan imzasının bildiride yer aldığını söyleyerek itiraz etti. Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Mehmet Şerif Eskin, “Nasıl oluyor da bana sormadan imzam kullanılıyor yahu?” dedi.

Filiz Yavuz da, “Bugün yayınlanan bir bildiride imza verenler arasında benim adım da var. Fakat ne böyle bir bildirinin hazırlandığından haberim var, ne kimse bana imza atıp atmayacağımı sordu, ne de kimseye imza verdim. Onayım olmadan ismim/imzam kullanılmış. Ayıptır.” diye yazdı.

Aydın Üniversitesinden Ercan Eyüpoğlu da, atılan maili açtım diye adım eklenmiş. Böyle bir imzam olmadı açıklamasını yaptı.

Anıl Ögüç de, ‘Takipçim yok,lütfen yayar mısınız? İçeriğine ve dayatılma usulüne katılmanın mümkün olmadığı bir bildiride imzam yer almıştır. Sorumlularının bu ihlali düzeltmesini bekliyorum.” açıklamasını yaptı.

 

 

AKADEMİSYENLERE YAZI GÖNDERİLMİŞTİ

Ağrı İbrahim Çeçen, İstanbul Aydın ve Medeniyet üniversitelerinin rektörlükleri bu sabah, akademik personeline yazı göndererek barış akademisyenleriyle ilgili hak ihlali kararı veren AYM’ye tepki gösterilmesini istemişti.

AYM’den Barış Akademisyenleri’ne ‘hak ihlali’ kararı: Peki şimdi ne olacak? İşte cevabı

İstanbul Üniversitesi de internet sitesinde “Barış Bi̇ldi̇ri̇si̇ Adlı Sözde Mani̇festo Üzeri̇ne” başlıklı bir açıklama yayımlayarak AYM kararını ve “Barış Bildirisini” eleştirmişti. Açıklamada, “Anayasa Mahkemesi tarafından verilen karar sonrası yeniden gündeme gelen ‘sözde barış bildirisi’, yıllardır terör örgütlerine karşı kahramanca mücadele eden güvenlik güçlerimizi suç işlemekle itham etmekten ileri gitmeyen bir sözde manifestodur.” denilmişti.

İMZASIZ İMZA METNİ

Anayasa Mahkemesi’nin, barış akademisyenlerine açılan davalar için hak ihlali kararı vermesine karşı el altından imza kampanyası başlatmaya çalışan üniversite yönetimlerinden gönderilen “Anayasa Mahkemesi terörü meşrulaştıramaz” başlıklı yazının aynı ifadelerden oluştuğu görülmüştü. Metinde şu ifadeler yer alıyordu:

“Sözde ‘barış bildirisi’ adı altında terör örgütü propagandası yapan bazı akademisyenlerin ceza almalarını ‘hak ihlali’ gören Anayasa Mahkemesi skandal bir karara imza atmıştır. Bu karar şehit ve gazilerimizin hatırasını zedelemiş, maşeri vicdanı yaralamıştır. Terörle mücadele ettiği için devleti suçlayan açıklamalar yapmak dünyanın hiçbir ülkesinde ifade özgürlüğü olarak değerlendirilmez. Bu kararın, terör örgütlerine karşı etkin operasyonların gerçekleştirildiği bir dönemde alınması ise ayrıca dikkat çekicidir. Aşağıda imzası bulunan biz akademisyenler, terörle mücadeleyi sekteye uğratmayı ve ülkemizi karalamayı amaçlayan her türlü kurum, organizasyon ve inisiyatifin karşısında olduğumuzu ve olmaya devam edeceğimizi beyan ediyoruz. Türk milleti adına karar vermekle yetkili kılınan Anayasa Mahkemesi’nin kararlarının adalete ve kamu vicdanına aykırı olmaması gerektiğine inanıyor, bu yanlış kararda imzası bulunanları kınıyoruz.”

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ’NİN AÇIKLAMASI

İstanbul Üniversitesi’nin sitelerinde yayımladığı açıklamada ise şu ifadeler yer alıyordu: “Anayasa Mahkemesi tarafından verilen karar sonrası yeniden gündeme gelen ‘sözde barış bildirisi’, yıllardır terör örgütlerine karşı kahramanca mücadele eden güvenlik güçlerimizi suç işlemekle itham etmekten ileri gitmeyen bir sözde manifestodur. İleri demokrasilerin en önemli yapı taşlarından olan insan hakları ve düşünce özgürlüğü kılıfı altında sunulan bu bildiri, başta terörle mücadele konusunda kararlılıkla hareket eden devletimizi ve kahraman güvenlik güçlerimizin giriştikleri mücadeleyi, dünya kamuoyu önünde bir suç olarak göstermekten ibaret bir çabadır… Bu vesile ile İstanbul Üniversitesi olarak, büyük bir kararlılıkla yürütülen terörle mücadeleyi sekteye uğratmak ve dünya kamuoyu önünde ülkemizi karalamak isteyenlerin karşısında olduğumuzu ve olacağımızı beyan ederiz.”

AYM’NİN HAK İHLALİ KARARI

Anayasa Mahkemesi barış bildirisine imza atan 10 akademisyenin bireysel başvurusunda hak ihlali kararı vermişti. Yüksek Mahkeme’nin 26 Temmuz tarihli oturumundaki kararına göre başvuruculara ayrıca 9 bin TL tazminat ödenecek. İhlal kararı, barış bildirisi nedeniyle halen yargılaması süren 784 akademisyenin davası için emsal nitelik taşıyor. Kesinleşmiş cezalar için yeniden yargılama yolunun açılması, istinaf aşamasında olanlar için bozma kararı verilmesi, devam eden davalar için de beraat kararları söz konusu olacak.