4 milyon vatandaşın elektriği kesildi

Yayın tarihi: 8 Haziran 2020 Pazartesi 3:18 pm - Güncelleme: 8 Haziran 2020 Pazartesi 3:18 pm

Art arda gelen zamlar, yüksek enflasyon ve diğer olumsuzluklar nedeniyle geçim sıkıntısı çeken yurttaşlar elektrik faturalarını ödemekte zorlanıyor. Elektrik dağıtım şirketleri faturasını ödeyemeyen yaklaşık 4 milyon abonenin elektriğini kesti. CHP’li Ömer Fethi Gürer, borçları Meclis gündemine taşıdı.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yurttaşların elektrik faturası borçlarına ilişkin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Fatura ödeyemeyen 60 köy elektriksiz ve susuz kaldı

Gürer, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’na yönelttiği soru önergesinde borcunu ödeyemediği için elektriği kesilen abonelerin borcunun ne kadar olduğunu, icra takibinde olan kişi sayısını ve 2019 yılında elektrik aboneliğini iptal eden hane sayısı ne kadar olduğunu sordu.

Gürer’in önergesini yanıtlayan Bakan Dönmez, 2019 yılı sonu itibariyle 44,96 milyon elektrik tüketicisi bulunduğunu, bunların yüzde 4,2’sinin kendi isteğiyle elektrik aboneliğini iptal ettirdiğini belirtti.

Türkiye genelinde 2019 yılı sonu itibariyle üretilen 329 milyon 685 bin 762 faturadan sözleşmesine göre yükümlülüklerini yerine getirmeyen muhtelif elektrik abone gruplarının yüzde 1,26’sında geçici olarak kesinti uygulandığını açıklayan Bakan Dönmez, bunlardan yükümlülüklerini yerine getiren bütün abonelerin elektriklerinin bağlandığını belirtti.

Bakan Dönmez, borcundan dolayı elektriği kesilen abonelerin toplam borcu 2 milyar 491 milyon 16 bin 274 lira olduğunu, “2019 yılı sonu itibariyle üretilen 329 milyon 685 bin 762 faturadan sözleşmesine göre ödeme yükümlülüklerini yerine getirmeyen muhtelif elektrik abone gruplarının yüzde 0.078’ine icra takibi başlatılmıştır” dedi.

EKONOMİK KRİZİN BOYUTLARI GÖZLER ÖNÜNDE

2019 yılında 3 kez zamlanan elektrik ücretlerinin önceki yıla göre neredeyse yüzde 50’den fazla zamlandığını belirten Gürer, elektrik şirketlerine olan borçlar ve faturasını ödeyemediği için icra takibi uygulanan yurttaşların sayısının, ülkedeki ekonomik krizin boyutlarını da net bir şekilde ortaya söyledi.