Helikopterden atılma haberini yapan Uğur’la birlikte 4 gazeteci gözaltında

Yayın tarihi: 6 Ekim 2020 Salı 9:15 am - Güncelleme: 6 Ekim 2020 Salı 11:56 am

Aralarında iki vatandaşın helikopterden atıldığı iddialarını haberleştiren Cemil Uğur’un da 4 gazeteci gözaltına aldı.

Aralarında Mezopotamya Ajansı muhabirlerinin de olduğu 4 gazetecinin evi sabah saatlerinde polis tarafından basıldı. Baskınlarda, MA muhabirleri Adnan Bilen, Cemil Uğur ile gazeteciler Şehriban Abi ve Nazan Sala gözaltına alındı. Polis, gözaltına alınan gazetecilerin fotoğraf makinelerine, kamera ve teknik malzemelerine de el koydu.

Gözaltına alınan 4 gazeteciye 24 saatlik avukat kısıtlaması getirildi.

Mezopotamya Ajansı’nın kapısını çilingirle açan polisin içeride saatlerce arama yaptığı, aramaya eşlik etmek isteyen ajan muhabirlerine ise izin verilmediği belirtildi. Yapılan aramaların sonunda Mezopotamya Ajansı ve Jin News’in teknik malzemelerine el konulduğu ve gözaltına alınan gazetecilerin İl Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldüğü bildirildi.

Gözaltına alınan gazetecilerden Cemil Uğur, Van’daki helikopterden atılma iddialarını haberleştirmişti.

GAZETECİ UĞUR’UN GÖZALTINA ALINDIĞI ANIN VİDEOSUNU ZORLA SİLDİRDİLER

Gazeteci Cemil Uğur’un evine yapılan baskın sırasında Uğur ve diğer meslektaşlarının yüzükoyun yere yatırıldığı, özel hareket timlerinin evde yaptıkları arama sonrası gazeteci Uğur’un savcılık emriyle gözaltına alındığı belirtildi. Uğur’un gözaltına alınmasını kameraya çeken meslektaşlarının videosunun da zorla silindiği kaydedildi.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre gözaltında tutulan gazetecilere 24 saatlik avukat kısıtlaması getirildiği öğrenildi.

DFG: ÖNCE ERİŞİM ENGELİ, SONRA GÖZALTI

Gazetecilerin gözaltına alınmasına ilişkin yazılı açıklama yapan Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), “Mezopotamya Ajansı, Van’ın Çatak ilçe kırsalında operasyona çıkan askerlerin gözaltına aldığı Servet Turgut ve Osman Şiban’ın helikopterden atıldıklarını belgeleriyle ortaya çıkarmıştı. Helikopterden atılan Turgut günlerce kaldığı yoğun bakım ünitesinde yaşamını yitirmişti. Turgut’un taziyesini basan polisler Mezopotamya Ajansı’nı hedef göstermiş, ardından da ajansın sitesine erişim mahkeme kararıyla engellenmişti. Bugün Van’ da yapılan baskın ve gözaltların da bu hedef gösterme halinden bağımsız olmadığı açıktır” ifadelerini kullandı.

“GAZETECİLİK SUÇ DEĞİLDİR”

“İktidar, bir kez daha yargı eliyle insan haklarına yönelik böylesi büyük bir saldırıyı soruşturmak yerine gerçeği açığa çıkartan gazetecileri hedef almıştır. Bu durum kabul edilemez. Dicle Fırat Gazeteciler Derneği olarak bir kez daha hakikati açığa çıkarıp tüm dünyaya duyurmaya çalışan meslektaşlarımıza yönelik bu saldırıyı kınıyoruz. Türkiye tarihi gazetecilere yapılan saldırılarla dolu olduğu kadar tüm bu saldırılar karşısında hakikat yolcularının direnişine de tanıklık etmiştir. Hakikat yolcuları dün olduğu gibi bugün de gerçeği açığa çıkartmaya devam etmiştir. Bir kez daha bugün gözaltına alınan arkadaşlarımızın serbest bırakılmasını talep ediyoruz. Çünkü gazetecilik suç değildir.”

Van’da iki köylünün helikopterden atıldığı iddiaları Meclis’e taşındı; HDP’den açıklama geldi