4 Eylül’de açılacaktı, gecikmenin nedeni belli oldu

Yayın tarihi: 5 Eylül 2021 Pazar 4:04 pm - Güncelleme: 2 Ağustos 2022 Salı 9:29 am

Daha önce açılışı 6 kez ertelenen ve son olarak 4 Eylül 2021 tarihinde açılacağı açıklanan Ankara- Sivas Yüksek Hızlı Tren Hattı’nın 7’nci kez ertelenme gerekçesi ortaya çıktı.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 4 Eylül’de açılması planlanan Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren hattının açılışı, 7’nci kez ertelenmişti. Ertelemenin ardından TCDD Genel Müdürü Ali İhsan Uygun görevinden alınmıştı.

TCDD’nin erteleme gerekçesi olarak “eksiklikler henüz giderilmedi” açıklamasına karşın, gecikmeye neden olan esas sorunun güzergahta meydana gelen çökme ve oturmalar olduğu anlaşıldı.

CHP Parti Meclisi Üyesi ve Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, güzergahın Sivas’a bağlı Yaraşbeli – Karakaya mevkiinde yaptığı incelemelerde köprü zeminin çökme ve oturma olduğunu tespit etti. Söz konusu mevkiiye giderek incelemelerde bulunan Karasu, zeminde çalışmaların devam ettiğini ancak bitiş tarihinin belli olmadığını söyledi. Hattın başlangıç maliyetinin 2008 yılında 9 milyar lira olarak belirlendiğini belirten Karasu, “393 kilometrelik hat 13 yıldır bitirilemedi. Maliyeti artık 20 milyar lirayı geçmiş durumda. Ankara-Sivas YHT hattında yandaş müteahhitlerin çöküşünü izliyoruz” dedi.

Daha önce hattın Esmebaşı Tüneli’nde de 8 kez göçük meydana geldiğini kaydeden Karasu, “Güzergahın zemin etütleri yapılmadığı için bu sorunlar meydana geliyor. Hat açıldığında böyle bir olay yaşandığında ne yapacaksınız. Bu işten genel müdürleri alarak kurtulamazsınız. Burada hesap vermesi gereken iktidar ve cumhurbaşkanıdır” dedi.

TCDD’ye skandal atama: Kuzu kurda emanet