4. doz karmaşası: Randevular iptal edildi, Koca açıklama yaptı

Yayın tarihi: 16 Ağustos 2021 Pazartesi 1:17 pm - Güncelleme: 16 Ağustos 2021 Pazartesi 2:12 pm

Sağlık Bakanlığı’nın dördüncü doz aşı kararının ardından bilim insanları, söz konusu uygulamaya tepki gösterdi. Tepkilerin ardından 4. doz aşı için açılan randevular iptal edildi. Bazı ülkelere girişte sadece belirli aşı türlerinin kabul edildiğini belirten Sağlık Bakanı Koca, “İlgili ülke düzenlemelerine uymak üzere 2 doz mRNA aşısı olmayı talep eden kişiler için özel bir düzenleme yapılmıştır” açıklamasını yaptı.

Sağlık Bakanlığı, yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısının doz sayısı ile ilgili yeni kararlar aldı. Bu kapsamda, sağlık çalışanları ve öncelikli gruptakilere ise dördüncü doz aşı hakkı verildi. Ayrıca, yurt dışına çıkışlarda bazı ülkeler tarafından iki doz BioNTech aşısı istenmesi nedeniyle, iki doz Sinovac ve bir doz BioNTech yaptıranlara dördüncü doz aşı hakkı tanımlandı.

Aşı karşıtı kızını koronavirüsten kaybeden baba: Kulaktan duyma sözlere inanmayın

Bakanlığın kararına bilim insanlarından tepki geldi. Uzmanlar, dördüncü doz aşı kararına ilişkin yeterli veri olmadığının altını çizdi.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) ise, “Son dakika düzenlemeleri hangi veriler esas alınarak yapılıyor?” diye sordu.

RANDEVULAR İPTAL EDİLDİ

Sağlık Bakanlığı, tepkilerin ardından 4. doz aşı için açılan randevuları kapattı.

Sabah saatlerinde 3. doz aşısını yaptıranların 4. doz için randevu alabiliyorken, şu an alamadığı bildirildi.

KOCA AÇIKLAMA YAPTI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dördüncü doz aşı kararı hakkında sosyal medya hesabından açıklama yaptı.

“Bazı ülkelere girişte sadece belirli aşı türleri kabul edilmektedir” diyen Koca, “İlgili ülke düzenlemelerine uymak üzere 2 doz mRNA aşısı olmayı talep eden kişiler için özel bir düzenleme yapılmıştır. Özel seyahat için talep edilmesi dışında ek bir aşı gerekliliği yoktur” dedi.

Koca, şunları söyledi: “Bugün itibariyle 2 doz mRNA aşısı ya da 3 doz inaktif aşı olmuş kimsenin ek bir doz aşı olmasını gerektiren bir durum söz konusu değildir. Böyle bir tıbbi gereklilik de kesinlikle yoktur.”

Koronavirüs aşısına ilişkin alınan yeni kararlar şöyleydi:

  • Tüm 15 yaş üstüne ve kronik hastalığı olan 12 yaş üstüne aşı hakkı tanımlandı.
  • PCR Pozitifliği sonrası aşı uygulaması 3 aydan 1 aya çekildi.
  • 4. dozlar 3. dozdan 21 gün sonrasına tanımlandı.
  • Öte yandan 4. Dozlar yurt dışına çıkışta 2 doz BioNTech isteyen ülkeler olması nedeniyle, 2 doz Sinovac üzerine 1 doz BioNTech yaptıranlara tercihen 4. hak verildi.

Sağlık Bakanlığı’ndan 4’üncü doz aşı kararı